Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 13:51
27263 citiri
Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Orice fuga in afara granitelor era considerata in Romania anilor '80, ca de altfel si in celelalte tari din spatele Cortinei de Fier, o mica infrangere a comunismului si, totodata, o tradare de tara.

Matematicianul Henri Moscovici lucra la acea vreme in departamentul de matematica al INCREST (Institutul National de Creatie Stiintifica si Tehnica), condus de Zoia Ceausescu. La un moment dat, nu s-a mai intors din America, lasandu-le acasa, in Romania, pe sotia sa si fiica de numai noua ani.

Dupa doi ani de chinuri, in care Securitatea s-a dezlantuit asupra celor doua, familia Moscovici s-a reunit din nou. Matematicanul a reusit, cu ajutorul rectorului Universitatii din Ohio si mai ales a senatorului John Glenn, primul astronaut american, sa faca presiuni politice pe langa Romania, care tocmai isi reinnoia atunci clauza natiunii cele mai favorizate.

Poveste din Israel: Cum a ajuns un sibian arbitru de succes in Tara Sfanta

Cum a ajuns un politist din Nadlac afacerist in Dubai si actor alaturi de Tom Cruise

Romania are cu ce se mandri inafara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Claudia Moscovici, fetita de atunci, este acum o scriitoare de succes, critic de arta si de literatura in America. Povestea vietii sale a asternut-o in romanul "Velvet Totalitarianism" (tradus in Romania sub titlul "Intre doua lumi"), care a sedus critica americana, inregistrand recorduri de vanzari pentru categoria romanelor est-europene.

La 30 de ani de cand a plecat din Romania, Claudia Moscovici povesteste, pentru Ziare.com, cum a fost experienta emigratiei, cum a aparut romanul "Intre doua lumi" si cat de impresionata a fost cand s-a reintors, dupa trei decenii, intr-un Bucuresti "triumfator" .

"Am plecat din Romania in anul 1981, pe cand aveam 11 ani. M-am intors in tara abia in 2011, pentru lansarea romanului 'Velvet Totalitarianism', publicat de Editura Curtea Veche sub titlul 'Intre Doua Lumi'.

Tatal meu a fugit din tara cu doi ani inainte ca eu si mama mea sa emigram legal in Statele Unite. Era un matematician de talie mondiala, insa a fost anuntat de Zoia Ceausescu ca nu va mai putea sa calatoreasca la conferintele din strainatate. Nu era vorba de o presiune directionata asupra familiei noastre, ci pur si simplu Cortina de Fier incepea sa se inchida din ce in ce mai mult.

Tatal meu si-a incercat norocul, la fel ca alti matematicieni inaintea sa, si a fugit in SUA, sperand ca familia se va reintregi in curand. Am filtrat aspectele luptei noastre pentru a reuni familia in romanul 'Intre Doua lumi', precum si aspecte ale adaptarii in Statele Unite", ne-a declarat scriitoarea de origine romana, precizand ca, desi romanul sau este o carte de fictiune, este impanat cu multe date autobiografice.

Familia, reintregita cu sprijinul primului cosmonaut american

Din America, matematicianul Henri Moscovici a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a-si vedea din nou toata familia laolalta. S-a angajat la Universitatea din Ohio, unde lucreaza si in prezent, avand in schimb promisiunea senatorului John Glenn, primul astronaut american, ca va cere autoritatilor de la Bucuresti sa aprobe solicitarea de intregire a familiei.

Odata stabilita pe "Taramul Fagaduintei", romanca avea sa studieze Literatura Comparata, la Universitatea Princeton, domeniu in care a si dobandit apoi un doctorat, la Universitatea Brown. A predat Filozofie, Literatura si Arte si idei, la Universitatile din Boston si Michigan.

A pastrat insa toate amintirile din Romania comunista si le-a adunat intr-un roman care face valuri in Statele Unite, "Velvet Totalitarianism" - un roman politic care demasca regimului lui Ceausescu si, totodata, o biografie romantata emotionala a unei familii in cautarea libertatii.

"'Velvet Totalitarianism', tradus de Mihnea Gafita sub titlul ,Intre Doua Lumi', este inspirat din experientele familiei mele in Romania comunista, lupta cu Securitatea si provocarile imigrarii in SUA, dar si de cercetarea istorica. Totul, fictionalizat. Realitatea a fost doar un punct de plecare (si cercetare). Dar romanul este, la urma urmei, fictiune", mai spune Claudia Moscovici pentru Ziare.com.

Reintoarcerea in Romania natala

A revenit in Romania dupa 30 de ani, in toamna lui 2011, pentru lansarea romanului "Intre doua lumi" si a gasit un Bucuresti mai frumos si mai modern decat cel pe care il lasa in urma in epoca lui Ceausescu.

"Am fost socata si impresionata sa vad cat de mult s-a schimbat, cat s-a modernizat. Desigur, am vazut numai o bucatica ,privilegiata' din Bucuresti, din perspectiva unui autor care face un tur de carte. Deci n-am aruncat o privire in profunzime si nici nu mi-am format o imagine de ansamblu a tarii.

A fost o experienta foarte scurta si limitata, dar, de asemenea, foarte pozitiva", marturiseste Claudia.

In tara va reveni pentru lansarea cartii sale de critica de arta, "Romanticism and Postromanticism" (Rowman and Littlefield, 2007), tradusa de scriitorul si criticul Dumitru Radu Popa, dar si pentru lansarea celui de-al doilea roman, "Seducer", care nu a fost tradus inca. "Atunci vreau sa ajung in mai multe orase precum Drobeta Turnu Severin si Timisoara, unde o parte a rudelor mele locuieste", adauga romanca.

"Preconizez ca, in viitor, Romania va fi mai deschisa colaborarii internationale si mai vizibila in plan international. Desigur, povesti de succes, cum ar fi Herta Muller si Cristian Mungiu, adauga un plus in ceea ce priveste vizibilitatea tarii. Eu prezic ca vor mai exista multe povesti de succes precum acestea. In domeniul jurnalismului si al literaturii, Romania are deja colaborari cu Conde Nast Edituri, Forbes Magazine si cred ca aceste colaborari se vor extinde.

Cultural, in fiecare tara se creeaza arta demna de a fi consacrata, insa arta si literatura sunt in cea mai mare parte dependente de institutiile care se lupta pentru influenta. Aceasta este o parte a naturii umane si nu se va schimba. Cartea care se joaca acum in Romania este politica. Nu stiu suficient de multe despre dedesubturile politicii din tara pentru a face previziuni cu privire la aceasta. Sa spunem, insa, ca cel mai bine pentru tara si pentru poporul sau ar fi ca legile democratice sa fie luate in serios", a mai declarat Claudia pentru Ziare.com.

Sfaturi pentru romanii care vor sa emigreze

In ceea ce priveste romanii care ar fi tentati sa emigreze, scriitoarea stabilita de mai bine de 30 de ani in America ii sfatuieste sa viziteze SUA o perioada considerabila de timp, pentru a afla de oportunitatile, dar si provocarile cu care s-ar putea confrunta in viata de zi cu zi.

"Asa cum a fost usor pentru mine sa idealizez Romania in 2011, cand am fost turist acolo, este usor pentru oricine viziteaza SUA, ca turist, sa faca acelasi lucru. Nu stii niciodata cum te vei simti intr-o tara pana cand nu locuiesti, nu muncesti si nu traiesti efectiv acolo. (...)Este intotdeauna mai prudent sa stii exact ce vei primi inainte de a face orice miscare drastica", avertizeaza Claudia Moscovici.

Visul american si cum arata viata Claudiei in SUA

"In mediul academic, am predat in mai multe departamente - filosofie, arta si literatura comparata - din moment ce iubesc toate aceste domenii. Am incercat sa ma concentrez, din punct de vedere profesional, pe aspecte care subliniaza dragostea de arta, iubirea de literatura si claritatea de exprimare", ne-a povestit Claudia.

De cand era eleva, a punctat scriitoarea pentru Ziare.com, s-a regasit luptand impotriva unor curente precum structuralismul si deconstructivismul, aflate la apogeul lor in State. Claudia crede ca exista o mentalitate gresita in scrisul academic din ziua de azi, potrivit careia trebuie sa scrii intr-o maniera tehnica pentru ca lucrarea sa fie luata in considerare drept stiintifica, acordandu-se prea putina importanta literaturii si partii artistice.

"Respect ce spunea Einstein. 'Daca nu poti explica ceva unui copil de sase ani, atunci nici tu nu ai inteles'", puncteaza Claudia. A simtit ca pentru a scrie despre arta si cultura pentru publicul larg, trebuie sa o faca in afara institutiilor academice din SUA.

"Alegerea libertatii intelectuale, nu doar a unui anume drum in cariera"

Recent, Claudia compara decizia de a parasi mediul universitar cu hotararea pe care a luat-o tatal sau in anii '80 - "alegerea libertatii intelectuale, nu doar a unui anume drum in cariera".

A infiintat "arta pasiunii"

In anul 2002, autoarea a infiintat postromanticismul, o miscare care valorizeaza senzualitatea, frumusetea si pasiunea in arta contemporana, pe care a intitiat-o impreuna cu sculptorul mexican Leonardo Pereznieto. De atunci, zeci de artisti internationali au aderat miscarii, despre care Claudia scrie pe Fine Arte Books .

"Postromanticismul a fost conceput ca o alternativa, nu un inlocuitor, pentru arta mai abstracta. Eu cred in pluralism, nu in dogmatism in lumea artei, mai ales ca definitiile si gusturile in materie de arta sunt mai mult sau mai putin subiective", explica artista pentru Ziare.com.

Acum, Claudia Moscovici lucreaza la noul sau roman, "Fractals of a Murder".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Claudia Moscovici carte, #Claudia Moscovici carte poveste America, #Claudia Moscovici comunism , #romani strainatate