De la cititori: Monografia romanilor din America

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 10:42
6567 citiri
De la cititori: Monografia romanilor din America
foto: Arhiva

In Texas, aproape toare localitatile, indiferent cat de mici sunt, au biblioteci publice, care din cand in cand vand, la o reducere serioasa, carti care nu mai au cautare. Asa se face ca am gasit o carte care imediat mi-a trezit interesul.

E o carte bilingva, in engleza si romana, scrisa de Eugene S. Raica si Alexandru T. Nemoianu, intitulata "History of the United Romanian Society" (Istoria Societatii Unite a Romanilor), publicata in anul 1995, in Southfield, Michigan.

Este o monografie bine scrisa, cu foarte multe date interesante.

Incepe cu o istorie "concisa" a Romaniei si continua cu emigrarea spre America a romanilor din toate provinciile.

Acorda cateva capitole formarii societatilor romane, cum ar fi Societatea "Desteapte-te romane"(1909), Societatea "Hora Unirii"(1913), si "Societatea Romana Unita"(1924), cu liste detailate ale membrilor si conducatorilor lor.

In recensamantul din 1990, in Statele Unite existau 365.544 de persoane care s-au declarat ca fiind de origine romana.

Dupa alte date oficiale, aparute dupa publicarea acestei carti, la recensamantul din 2000 existau 689.919 persoane care s-au declarat de origine romana.

Cel mai vechi imigrant roman in America, mentionat in documente oficiale, a fost Parintele Samuil Damian, un preot ortodox din Ardeal, care a calatorit prin Maryland, North Carolina si Virginia, stabilindu-se in anul 1784 in Charleston, South Carolina. A fost un om foarte citit, poliglot, care a avut o corespondenta ampla cu Benjamin Franklin.

Tot in aceasta monografie se trec in revista mai multe nume de romani din secolele trecute si realizarile lor.

In timpul Razboiului Civil, George Pomutz, din regimentul 15 Iowa, a fost avansat la gradul de general de brigada, pe 21 martie 1863.

Capitanul Nicholas Dunca, cu regimentul 18 de voluntari din New York, si-a pierdut viata in batalia de la Cross Keys, Virginia, in 8 iunie 1862.

Marinarul Constantin Teodorescu a murit in explozia de pe vasul militar Maine, in Havana, Cuba, pe data de 15 februarie 1989, data cand a inceput razboiul cu Spania.

Eugene Stan si Marcel Brad au fost doi marinari care au murit in atacul japonez asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor, Hawaii, pe 7 decembrie 1941, data intrarii SUA in cel de al Doilea Razboi Mondial.

Emigrare in valuri

Primul val de imigranti romani a venit in America intre 1870 si 1900, din partile ocupate de Austro-Ungaria (Transilvania, Banat, Bucovina, si Voivodina), totalizand un numar de peste 250.000 de romani.

Pe urma, un al doilea val major, intre 1908 si 1915, a fost o urmare a persecutarii taranilor in Muntenia si Moldova, dupa rascoala din 1907, val ce a adus in America peste 100.000 de suflete.

Autorii acestei carti estimeaza ca peste 15.000 de romani au servit in fortele armate ale Canadei si SUA, in Primul si al Doilea Razboi Mondial.

Incepand din 1906, Daniel Hosu a publicat, pana in anul mortii sale, in 1948, ziarul romanesc America, in Detroit, Michigan.

Imigrarea romanilor in America, intre anii 1950 si 1990 a fost redusa la un numar mai mic de 10.000, in total, majoritatea fugind cu mare risc din "raiul comunist".

Ultimul capitol din carte e dedicat imaginilor fotografice privind societatile romanesti amintite. Aceste grupuri diverse au reusit sa se uneasca, ca un gest simbolic, la implinirea a 85 de ani de la fondarea Societatii Unite Romane.

Finantarea bisericilor romanesti din America, ajutorul reciproc si sprijinul comunitatii pentru individ sunt niste activitati nobile intemeiate pe crezul practic al imigrantului roman din acea vreme.

Numele celebre din diaspora romana in America includ preoti, ingineri, medici, profesori si tehnologisti.

Vazand fotografiile de epoca, din 1916, 1926, 1936 si 1956, facute cu ocazia diverselor conferinte si conventii organizate sub auspiciile acestei societati, nu ma pot opri sa nu ma gandesc la securistii plantati strategic pentru a compromite aceasta societate si conducatorii ei.

Fotografii si dovezi false, fabricate in laboratoarele securitatii din Bucuresti, au cauzat retragerea cetateniei americane multor oameni, pe motiv ca n-ar fi declarat, pe cererea de cetatenie, ca ar fi participat in unele miscari fasciste sau comuniste.

Un oarecare "Parintele Matase", de care niciun preot din Bucuresti nu auzise, desi se dadea drept preot la Mitropolie, culegea informatii confidentiale.

Episcopul Valerian Trifa (1914 - 1987) si protopopul Ion Olanescu (1920 - 1989) au fost unele din victimele acestui securist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#societati romani diaspora, #imigranti romani america, #romania unita, #romani statele unite , #romani strainatate