Elite fara granite - Ei sunt Romania: Avocat premiat international, despre educatie, romanii in lume si politica

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 18:23
9890 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Avocat premiat international, despre educatie, romanii in lume si politica
Foto: Arhiva personala a lui Alexandru Lazar

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Alexandru Lazar, avocat asociat la unul dintre cele mai importante birouri de avocatura din Spania.

Alexandru Lazar ne-a povestit despre parcursul sau academic, despre rolul pe care l-a avut experienta internationala de studii in evolutia sa, dar si despre imaginea pe care o au romanii in tara lui Cervantes.

In Romania, a studiat la Liceul Bilingv Miguel Cervantes de Saavedra, din Bucuresti. A fost un elev normal si nu a excelat, iar notele sale erau in jur de 8, povesteste tanarul. A studiat liceul la "real" pentru ca tatal sau considera ca doar cei de la "real" reusesc in viata. "Deci pot spune ca am fost la 'real' ca acum sa ma dedic exclusiv 'umanului'", spune Alexandru.

"Etapa din Romania difera mult fata de performantele obtinute in Spania: in Facultate si la masterele pe care le-am urmat, sistemul m-a facut sa ma implic mai mult. Si, drept urmare, rezultatele au fost foarte bune. In Spania am avut sansa sa studiez Dreptul la Facultatea de Drept a Universitatii Granada (una dintre cele mai prestigioase universitati din Spania si printre cele mai vechi din lume). Aici am obtinut 13 Magna Cum Laudae pe parcursul celor 5 ani de studiu.

Apoi am urmat Masterul in Avocatura Internationala in cadrul ISDE Barcelona unde am obtinut calificativul Magna Cum Laudae la examenul final. Al doilea Master l-am urmat constrans de situatie (o situatie placuta): in a II Editie a Premiului Juridic International organizat de ISDE si FIA (Federatia Interamericana de Avocati- din aceasta federatie fac parte toate barourile de pe continentul american) in 2010 am fost premiat, la categoria de avocat (fiind cel mai tanar avocat premiat), ramura de Drept Fiscal, cu premiul I datorita faptului ca juriul a cosiderat ca am prezentat cea mai buna lucrare juridica de actualitate in domeniul fiscal.

Parte din premiu era o bursa pentru a studia un Master in cadrul ISDE: si astfel am studiat al doilea Master in Relatii Internationale si Comert International. In anul 2012 am participat la a IV editie a Premiului, dar am fost doar printre cei trei finalisti la categoria avocat, ramura de Drept International", face Alexandru Lazar un rezumat al drumului sau academic.

Sistemul universitar nu este doar al studentului, este o investitie pe termen lung

Tanarul avocat atrage atentia ca studentul poate obtine performante doar daca sistemul reuseste sa il atraga.

"Povestesc asta pentru ca vreau sa subliniez ca performantele se obtin doar daca sistemul reuseste sa il atraga pe elev - sa il faca partas la tot ceea ce se intampla. Din prima clipa am fost vrajit de sistemul din Spania si m-a facut sa imi doresc sa imi depasesc limitele. De aceea am incercat de fiecare data sa dau totul pentru a arata respect fata de cei care fac parte din sistem, pentru cei ce invata sau invatau alaturi de mine si de intreaga societate care face eforturi pentru a sustine un sistem universitar. Sistemul universitar nu este doar al studentului si al profesorului in cauza, este o investitie pe termen lung a unei societati ce se vrea a fi respectata", adauga Alexandru Lazar.

Drumul spre Spania

El ne-a povestit si cum s-a decis sa studieze dreptul in Spania, mentionand totodata ca studiul in afara nu inseamna ca nu respecta sistemul de invatamant romanesc.

"Liceul meu avea, si are si in prezent, o conventie cu Universitatea din Granada. Acesta a fost motivul principal. In tot cazul stiam clar ca imi doream sa studiez in strainatate.

Asta nu inseamna ca nu respect sistemul romanesc. Din contra; in primul rand respect dedicatia profesorilor din sistemul romanesc, care nu sunt respectati si rasplatiti asa cum ar trebui din pacate si spre rusinea noastra ca societate. Dar doream sa imi largesc orizontul.

A studia in strainatate nu inseamna doar a studia alaturi de foarte mari si buni profesionisti in materia ta. Ci inseamna sa vietuiesti in alta cultura, cu alte obiceiuri, in alta societate in care nu ai fost crescut. Asta este ceva extraordinar. Si consider ca trebuie incercat", completeaza tanarul.

In prezent lucreaza de o luna la biroul spaniol de avocatura Ramon y Cajal Abogados. Este unul dintre primele birouri din Spania conform unor diferite rankinguri (Chambers, Legal 500 etc.), si detine pozitia de "Abogado Asociado" (avocat asociat).

"Pana acum cateva saptamani, si timp de 4 ani jumatate, am activat in cadrul biroului international de avocatura Baker & McKenzie, filiala din Barcelona (la acelasi birou, dar la filiala Franta a lucrat si actuala presedinta FMI Christine Lagarde inainte de a fi ministru de Finante in Franta), unde am fost 'Senior Associate Lawyer'. Schimbarea se datoreaza faptului ca proiectul de la R&C este un proiect tanar ce imi ofera posibilitatea de a ma dezvolta mai bine din punct de vedere profesional si de a-mi lasa amprenta in evolutia biroului.

In acelasi timp, sunt doctorand in cadrul Facultatii de Drept ESADE din cadrul Universitatii Ramon Lull. In cateva saptamani o sa sutin lucrarea ce inchide prima faza a doctoratului, ce este compusa din Masterul in Investigatie Juridica si ma duce in faza finala, ce consta in redactarea tezei si sustinerea ei", adauga tanarul avocat.

Ce rol a avut in evolutia sa experienta internationala de studiu?

"As raspunde cu un cuvant: 'totul'. Pe plan profesional am ajuns unde am sansa sa fiu datorita studiului in strainatate. M-am maturizat in strainatate. Am plecat fiind un copil de 18 ani - ieseam din adolescenta, dar noi, baietii, ne maturizam mai greu -, care nu platise o factura in viata lui. Familia imi organiza totul.

Si am ajuns in Granada unde mi-am dat seama ca sunt "pe cont propriu". Si asta a fost o experienta unica: tebuia sa imi organizez timpul si viata incat totul sa iasa bine. Si datorita bunului Dumnezeu total a iesit bine. Am lucrat doar in strainatate. Deci este evident ca evolutia mea este calauzita de faptul ca am studiat in strainatate", puncteaza Alexandru Lazar.

Sistemul de invatamant romanesc

L-am intrebat si cum vede un tanar cu experienta internationala de studii sistemul de invatamant din Romania.

"Repet ce am spus mai sus: respect sistemul romanesc. Dar trebuie imbunatatit cu siguranta. Va recomand sa cititi propunerile pe care le face domnul Stas Marian ('Scoala pe Bune') ca sa intelegeti ce lipseste sistemului cu adevararat. Acest om este un 'guru' in domeniu si stie ce vorbeste. Daca ar fi mai multi oameni ca Stas Marian, sistemul ar fi cu siguranta mult mai competitiv si eficient.

Ne intrebam: dar noi avem multi olimpici internationali, de ce spui asta? Simplu: la o olimpiada la fizica sau la matematica nu se premiaza creativitatea. Se premiaza capacitatea de rezolutie in baza a unor reguli date (vreau sa ramana clar ca sunt foarte madru de olimpicii nostri). Este foarte bine sa avem super olimplici. Dar trebuie sa le oferim un sistem care sa le dea spatiu creativ cand ies de pe bancile liceului. Altfel ii putem pierde...", atrage atentia Alexandru.

Pe de alta parte, el considera ca in tara, la majoritatea universitatiilor, nota maxima (10), si inclusiv nota 9 se obtin "prea des si prea usor".

"Deja este ceva banal sa ai nota maxima. Asta produce o scadere a valorii acelei note. 10 in masa nu e un zece, ci un 5 scris altfel. Trebuie sa ne bazam sistemul pe meritocratie si sa lasam studentul sa aiba initiativa (doar dictand nu ajungem foarte departe). Asta am vazut eu aici si de aici", ne-a mai spus Alexandru Lazar.

Romanii in Spania

Ca student strain, mentioneaza el, a fost foarte bine primit si tratat atat de profesori cat si de colegi si nu a avut nicio dificultate pentru ca este din Romania.

"Patura intelectuala din Roamnia este bine vazuta. La fel si patura muncitorilor romani. Nu sunt bine vazuti pungasii si mafiotii care strica renumele tuturor. Este pacat ca nu se ia nicio masura pentru a impiedica acest lucru. Mai ales ca oamenii tind sa generalizeze cand aud ceva negativ. Ceea ce este si mai negativ la pungasii nostri este ca nu se rezuma numai la a fura (asta o fac si pungasii lor), ci sunt foarte violenti - animalici as spune.

Dar revenind la studentie: eu nu am fost nici macar o data desconsiderat sau prejudiciat ca sunt roman. Sunt roman si sunt mandru de asta. Am locuit 18 ani in Romania. Educatia am primit-o in Romania de la profesori extraordinari. Am crescut in Romania si iubesc Romania. De aceea, de fiecare data cand sunt intrebat de unde sunt ridic fruntea si spun: 'Romania'; cu o atitudine de mandrie, nu de trufie.

Astfel, oamenii te repecta si chiar daca ar avea prejudecati inainte de a te cunoaste realizeaza ca au gresit fara ca tu sa trebuiasca sa le argumentezi nimic. Toata lumea te respecta atata vreme cat tu, la randul tau, daruiesti respect", subliniaza tanarul roman.

Sunt romanii patrioti?

"Am sa vorbesc, in primul rand, de mine: sunt patriot, dar nu sovinist. Iubesc Romania si cultura, viata, obiceiurile romanesti, atat cat le cunosc. Din pacate generatia mea nu a fost invatata si nu a beneficiat de sarbatori populare pure (sarbatorile adevarate erau manipulate de sistemul pre-89). De aceea, s-au pierdut obiceiuri romanesti. Asta face greu sa te numesti patriot. Cum poti iubi un obicei daca nu il cunosti?

Ei bine, imi place atata cat stiu. Consider ca admir locul in care am vazut pentru prima oara lumina si am auzit glasul mamei mele. Deci eu pot spune ca da, sunt patriot si ca sunt mandru ca sunt roman. De asemenea spun, ca roman si ca patriot, ca trebuie sa fim constienti ca anumite obiceiuri foarte inradacinate trebuie smulse - ma refer la 'smecherie', 'nepotism', 'ciocoism' etc. Daca eliminam obiceiurile anterior mentionate vom fi mai multi patrioti.

Dar hai sa fim sinceri: poate cineva sa joace o hora daca stie ca a doua zi tebuie sa cumpere mancare copiilor si nu are cum? Sau poate fi patriot cel ce sta pe o ulita ce nu are nici canalizare, nici lumina, dar caruia statul ii cere sa plateasca aceleasi tributuri ca 'smecherului'? E greu. Ca sa fii patriot trebuie sa existe conditii prielnice. Este ca intr-o relatie intre 2 persoane: poate exista dragoste doar daca amandoi se poarta exemplar si daca arata respect si se daruie unul altuia. Asta se aplica si la patriotism: iubeste-ma ca sa te iubesc, scumpa Romanie", ne-a mai declarat Alexandru Lazar.

Planuri de viitor

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, pe plan academic isi doreste sa termine doctoratul si sa obtina titlul de doctor. Pe plan profesional, "vreau sa continui sa fiu avocat si sa cresc ca avocat", puncteaza Alexandru Lazar.

"Pe plan personal: sunt implinit si extrem de fericit alaturi de o persoana extraordinara si alaturi de o familie minunata. Am avut noroc sa fiu inconjurat de oameni mai buni ca mine care m-au fortat sa tin pasul cu ei. Le multumesc pentru asta. Daca va referiti daca vreau sa ma intorc in Romania raspunsul este foare ambiguu: depinde. Depinde nu doar de mine. Depinde de mai multi factori. Nu cel economic este cel mai important. Dau mai multa importanta altor factori: meritocraratie, liniste, dezvoltare pe plan profesional etc.

Mi-ar placea sa pot participa activ in politica noastra si sa incerc sa schimb ceva. Multi imi spun ca sunt prea idealist si ca nu as rezista. Eu sunt de alta parere: idealistii trebuie sa ajute, intr-un mod realist, la o schimbare ce se face necesara in Romania. Cand spun schimbare nu ma refer la niciun partid etc.- deci nimeni sa nu se alarmeze. Asta ar fi un alt plan de-al meu de viitor: sa ma implic in politica in Romania daca voi avea ocazia - nu oportunitatea, ca sunt foarte diferite, iar eu nu ma consider oportunist. Asta da: nu voi face daca asta ar insemna sa imi pierd identitatea ca persoana.

Cred ca toti trebuie sa fim critici. A fi critic inseamna a vrea sa construiesti, sa avansezi. Inca ceva: la momentul de fata nu vad niciun partid cu care m-as putea identifica. Ca sa inchei, ideal ar fi sa continui sa fiu avocat, doctor in drept, la fel de fericit pe plan personal si sa ma intorc in tara ca politician pentru a putea pune grauntele meu de nisip la societatea care timp de 18 ani m-a creat si mi-a dat o oportunitate pe care altii nu au avut-o", incheie Alexandru Lazar.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Alexandru Lazescu presedinte TVR, #romani elite campanie , #romani strainatate