Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Avocata din New York, care a studiat sau lucrat in 9 orase de pe 3 continente

Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 07:16
16284 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Avocata din New York, care a studiat sau lucrat in 9 orase de pe 3 continente
Foto: Arhiva personala a Andreei Vasiliu

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul Andreei Vasiliu, o tanara din Cluj care in prezent locuieste in New York.

Andreea Vasiliu lucreaza ca avocat la o firma internationala cu birouri in 17 tari pe trei continente. "In cei 12 ani dintre plecarea mea din Cluj si stabilirea la New York am facut multe alte 'opriri' si am studiat sau lucrat in 9 orase pe 3 continente. Am devenit un fel de 'cetatean global'", spune ea.

Plecarea din tara

Andreea Vasiliu a luat in 2001, dupa Bacalaureat, decizia de a pleca la studii, in afara: "Nu a fost o fuga, ci mai degraba o cautare de aventura si noi oportunitati. Vizitasem Statele Unite pentru o jumatate de an in timpul liceului; m-a impresionat meritocratia si idealismul americanilor si m-a atras posibilitatea de a explora diverse discipline si de a imi alege cursurile".

In anii mei de liceu, marturiseste Andreea Vasiliu, "educatia in Romania era foarte riguroasa (ceea ce mi-a permis sa dezvolt deprinderi de munca si disciplina care mi-au fost foarte folositoare mai tarziu), dar elevul avea prea putina libertate de a-si alege cursurile. E mai greu sa fii motivat cand esti obligat sa iei un anume curs, fara sa fii intrebat".

Tanara a aplicat la aproximativ 30 de facultati in SUA, alese pentru reputatia academica, dar si in mare masura in functie de ajutorul financiar oferit studentilor straini. In final, a fost admisa la mai multe, dar ales Mount Holyoke College care i-a oferit o bursa foarte generoasa.

"Din punct de vedere academic, Mount Holyoke a fost exact genul de institutie de invatamant de care aveam nevoie la momentul respectiv - un colegiu de elita pentru femei infiintat in anul 1837, aflat intr-o zona superba din vestul statului Massachussetts, si organizat dupa modelul 'liberal arts', care permite studentului sa ia cursuri in diverse discipline fara a-l obliga sa se specializeze imediat. La Mount Holyoke am optat pentru cursuri de la istoria arhitecturii, teatru si literatura clasica, pana la analiza matematica, economie, statistica, antropologie, neurobiologie etc.

In anul trei mi-am ales cele doua specializari: economie si relatii internationale. Am avut profesori extraordinari care s-au implicat in dezvoltarea mea si mi-au inoculat ideea ca munca si determinarea imi vor permite sa realizez aproape orice imi propun", ne-a povestit Andreea Vasiliu.

Nu s-a simtit un "outsider"

O parte semnificativa a filosofiei de educatie de la Mount Holyoke a fost orientarea internationala. Aproximativ un sfert din corpul studentesc era din afara SUA (din 70 de tari), ceea ce i-a permis sa nu se simta deloc ca un "outsider" si sa lege prietenii cu colege din Danemarca, Africa de Sud, Albania, SUA, India, si nu in ultimul rand din Romania.

"Anul trei l-am petrecut studiind in Sydney si Melbourne, Australia, intr-un program de 'study abroad'. In fiecare vara am facut diverse internship-uri: la Toronto cu Royal Bank of Canada, la Bruxelles la Comisia Europeana, la New York la fundatia Soros etc., de fiecare data cu ajutor financiar si diverse burse de la universitate. In America, am simtit intotdeauna ca 'where there's a will, there's a way' (daca vrei cu adevarat, gasesti si o cale) si asta m-a motivat si continua sa ma motiveze. In timpul anului scolar am avut diverse job-uri - de la spalator de vase pe campus, in primul an, pana la bartender si consultant IT la laboratorul de informatica al facultatii, in anii trei si patru.

Dupa absolvirea colegiului Mount Holyoke (economie-relatii internationale), m-am intors pentru o perioada in Australia din motive personale, apoi m-am mutat in Canada si am facut un masterat in stiinte politice si relatii internationale la University of Toronto. In timpul masteratului, am luat un curs de drept international si am realizat ca avocatura in lumea globala de astazi nu mai e neaparat o meserie care te leaga de o singura jurisdictie, si ca multe dintre cele mai interesante probleme juridice traverseaza granitele. Am decis asadar sa urmez dreptul si am fost foarte norocoasa sa intru la cea mai buna facultate de drept canadiana cu o orientare internationala de exceptie, McGill University, care ofera un program unic 'trans-sistemic' si bilingv (engleza-franceza). Am absolvit asadar cu doua diplome: una in drept civil ('civil law', sistemul de drept in tari precum Franta, Romania, Germania etc.) si o diploma in drept comun ('common law', sistemul de drept in tari precum Anglia, SUA, Australia etc.), ceea ce imi permite sa inteleg si chiar sa practic drepul in mai mult de o singura tara", precizeaza Andreea Vasiliu.

In prezent, tanara clujeanca este avocat asociat la firma Morrison & Foerster LLP in New York, unde apartine grupului de "Securities Litigation, Enforcement and Whitecollar Defense": "Alaturi de colegii mei, reprezint clienti in investigatii guvernamentale si in unele dintre cele mai interesante si complexe cazuri care apar pe prima pagina a Wall Street Journal. Am urmat studiile in drept la universitatea McGill din Montreal, Canada, dupa care am lucrat aproximativ un an la una din cele mai cunoscute firme de avocatura din Toronto, McCarthy Tetrault LLP. Am facut apoi alegerea care m-a adus la New York, atrasa de dinamismul orasului pe care il consider inima si creierul intregului continent nord american. Sunt admisa la baroul din Ontario, Canada (unde avocatii poarta ceea ce port eu in poza) si cel din New York".

Imaginea romanilor in lume

In America si in Canada, marturiseste clujeanca, nu s-a simtit niciodata dezavantajata pentru ca este "straina" sau romanca: "Din contra, majoritatea tinerilor romani cu care am fost comparata aici sau pe care i-am cunoscut, sunt foarte educati si realizati. De exemplu, chiar saptamana trecuta povesteam cu o fosta colega de la drept care a facut un 'clerkship' (un fel de stagiu) la Curtea Suprema de Justitie a Canadei (una din cele mai prestigioase pozitii pentru un tanar avocat), si imi spunea ca anul trecut, din 27 de astfel de stagiari, doi erau romani.

In orase precum Toronto, aproximativ jumatate din populatie e nascuta in afara Canadei, deci conceptul de 'strain' e mai putin important. La New York, la fel - sunt oameni din toata lumea si e greu sa te simti 'strain'. Conteaza mult mai mult ceea ce faci si ce contributii aduci decat din ce tara esti".

In mediul profesonal din care face parte Andreea Vasiliu, romanii sunt vazuti, in general, ca "inteligenti, muncitori, ambitiosi, deschisi la minte, si versatili".

Sfaturi pentru romanii care vor sa emigreze

"E dificil sa raspund la aceasta intrebare pentru ca eu niciodata nu am intentionat sa emigrez permanent. Am plecat la studii, dupa care am facut o serie de mutari urmarind diverse oportunitati academice si profesionale. Daca as avea un sfat, acesta ar fi sa nu priveasca emigrarea ca pe un drum cu sens unic".

"In lumea de astazi nu mai e nevoie sa ne alegem un singur loc in care sa traim si sa ne desfasuram activitatea; putem chiar lucra pentru o tara din alta tara. Bineinteles, intotdeauna exista compromisuri, nu exista locul perfect, si prioritatile omului se schimba in decursul vietii", adauga tanara.

Sunt romanii patrioti? Andreea Vasiliu nu vrea sa generalizeze: "Unii sunt foarte patrioti, altii mai putin. Dupa parerea mea, unul din cele mai grele lucruri e sa iti iubesti tara neconditionat, dar in acelasi timp sa fii onest si realist apropo de situatia in care se afla (in loc sa-i gasesti scuze). Ma intristeaza coruptia din Romania si consider ca reducerea acesteia va necesita o schimbare majora de atitudine la toate nivelele societatii".

Cu Romania are "o relatie complicata", marturiseste Andreea Vasiliu. "Iubesc Clujul si Transilvania si revin in tara cam o data pe an, pentru ca familia mea e acolo. Nu as fi putut cere o pregatire mai buna pentru viata decat aceea de care am beneficiat in Cluj, datorita -in mare masura- mamei si bunicii mele care s-au implicat enorm in dezvoltarea mea si in acelasi timp m-au incurajat sa fiu independenta si adaptabila, dar si liceului Cosbuc, unde am invatat limba germana, si liceului Sincai unde am studiat intensiv limba engleza si am facut parte din clubul de dezbateri academice. Pe moment insa ma simt acasa si la New York, imi place mediul profesional si deschiderea internationala de care beneficiez de aici", puncteaza ea.

In ceea ce priveste planurile de viitor, intentioneaza sa se dezvolte si sa se specializeze in continuare ca avocat si sa foloseasca ceea ce cunoaste despre tarile in care a trait pentru a-si ajuta clientii. "Vreau sa raman intr-un mediu international, dar sper, in acelasi timp, sa imi mentin legaturile cu Romania", incheie Andreea Vasiliu.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Andreea Vasiliu avocat, #Andreea Vasiliu elite , #romani strainatate