Elite fara granite - Ei sunt Romania: Doctorul in inginerie si calculatoare, care face cercetare la VITO

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:57
7317 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Doctorul in inginerie si calculatoare, care face cercetare la VITO

Romania are tineri valorosi, care uimesc o lume intreaga prin performantele lor. Este si cazul lui Daniel Iordache, doctor in inginerie electrica si calculatoare si cercetator post-doctoral la VITO (Vision on Technology, Mol, Belgia).

Daniel Iordache a absolvit Facultatea de Inginerie Electrica la Universitatea Politehnica din Bucuresti, in 2006, devenind ulterior asistent programator la Centrul de Inginerie Electrica Asistata de Calculator din Bucuresti.

"Asa am aflat despre bursele Marie Curie, oferite de catre Comisia Europeana, si m-am hotarat sa aplic. Am devenit bursier Marie Curie in februarie 2008, incepandu-mi studiile de doctorat la Instituto Superior Tecnico (IST), Universitatea Tehnica din Lisabona, Portugalia. Acolo am studiat timp de un an si jumatate, dupa care am mers la Universitatea din Extremadura (UEX), Caceres, Spania, pentru aproximativ doi ani. (...)

Am obtinut titlul de doctor in inginerie electrica si calculatoare dupa sustinerea publica a tezei de doctorat, in decembrie 2011, la Lisabona. In februarie 2012, am venit in Belgia pentru un contract post-doctoral de doi ani la VITO - Institutul Flamand pentru Cercetare Tehnologica (Flemish Institute for Technological Research) ", face romanul o scurta prezentare a parcusului sau academic.

Ca student, puncteaza el, nu i s-a intamplat sa se simta "strain" vreodata, desi in Spania, mai ales, romanii nu au o imagine prea buna: "Acolo am si actionat contra acestei imagini. Impreuna cu trei prietene romance, am infiintat o asociatie culturala romaneasca, prin care cred ca am reusit sa atenuam multe stereotipuri despre romani, macar in cazul celor care ni s-au alaturat in actiunile asociatiei (proiectii de filme romanesti, seri literare, sarbatorirea zilei nationale a Romaniei, printre altele) ".

Activitatea de la centrul VITO

Ca si in perioada studiilor de doctorat, mentioneaza cercetatorul roman, se ocupa cu demixarea hiperspectrala: "Imaginile hiperspectrale sunt cuburi de date care stocheaza valori corespunzand cantitatii de radiatie reflectate de o scena naturala. Imaginile pot fi achizitionate de catre senzori hiperspectrali atasati satelitilor sau purtati de un avion, dar si intr-un laborator. Fiecare pixel din imagine are un spectru atasat, definit de valorile masurate de catre senzor pentru sute sau mii de lungimi de unda ale radiatiei incidente.

Folosind acest spectru, noi incercam sa gasim materialele din interiorul pixelului, dat fiind ca acesti pixeli sunt relativ mari, astfel incat mai multe materiale pot exista in interiorul lor - pana in prezent, am lucrat cu imagini din cele mai diverse, acoperind zone cu resurse minerale, zone cu vegetatie si scene urbane.

Exista multe aplicatii ale demixarii hiperspectrale, incluzand monitorizarea vegetatiei terestre, detectarea in timp real a declansarii dezastrelor naturale (incendii, tornade, inundatii), evaluarea efectelor poluarii asupra mediului, depistarea medicamentelor false, aplicatii militare, monitorizarea aglomerarilor urbane, aplicatii medicale, printre altele", explica Daniel Iordache.

Sistemul de invatamant romanesc, inertial si greoi

In ceea ce priveste sistemul de invatamant romanesc, Daniel Iordache il catalogheaza drept unul "inertial, inca greoi". "Intr-un fel, tinand cont de contextul istoric (trecerea brusca dintr-un sistem centralizat, organizat si structurat in timp, 'caldut', intr-un sistem capitalist 'salbatic', dinamic), este normal sa se intample asa, dar am impresia ca adaptarea se produce prea lent. Inca exista cursuri care nu s-au modificat de multi ani, profesori care nu accepta decat figuri desenate pe hartie milimetrica, nu pe calculator (mi s-a intamplat la Politehnica), sali de laborator subfinantate.

Interactiunea dintre studenti si profesori este uneori deficitara. Spre bucuria mea, am intalnit la facultate si altfel de profesori, pentru care am tot respectul si de la care am avut ce invata. Cand cei mai multi vor fi la fel ca ei, si sistemul se va schimba. Reforma trebuie sa inceapa de la nivel individual, nu trebuie asteptata de nicaieri. Altfel, s-ar putea sa nu mai vina", subliniaza romanul.

Cercetarea din Romania vs. cercetarea din afara

O diferenta majora intre cercetarea din Romania si cea din afara, puncteaza doctorul roman, este importanta acordata cercetarii in promovarea pe scara ierarhica.

" (...) Se pune mare pret pe calitatea publicatiilor, nu pe numarul lor. Toate universitatile au centre de cercetare atasate. Este incurajata, inclusiv prin eforturi financiare ale autoritatilor locale, crearea de centre de cercetare noi de catre profesori. Toate acestea isi desfasoara activitatea in cadrul universitatilor, iar studentii lucreaza inca din timpul studiilor de masterat in proiecte de cercetare.

Acest lucru le da posibilitatea in primul rand sa se familiarizeze cu cercetarea, si mie, personal, nu mi se pare putin. Pot decide ulterior in cunostinta de cauza daca sunt atrasi sa continue studiile la doctorat sau prefera sa caute un job in industrie. Profesorii, la randul lor, avandu-i in laborator pentru o perioada, pot sa isi dea seama care sunt cei mai valorosi (sau constiinciosi) si sa le ofere oportunitati de colaborare. (...)

Din pacate, in Romania, unele progrese facute in trecut au fost recent anulate sau suspendate. Ma refer, de exemplu, la criteriile de performanta necesare pentru obtinerea finantarii unor proiecte (care oricum erau minimale - refuz sa cred ca cei care au manifestat impotriva lor sunt cercetatori), la evaluarea proiectelor nationale de cercetare de catre experti straini si la oprirea finantarii unor contracte aflate deja in derulare.

Rezistenta pe care o mare parte din mediul academic a manifestat-o fata de impunerea unor criterii calitative minime arata, de fapt, ca in mediul universitar romanesc nu se pune mare pret pe cercetare. Acest lucru nu afecteaza doar reputatia cercetarii romanesti, dar si posibilitatile ei de crestere - fara articole publicate in reviste de prestigiu nu poti cere finantare prin programe europene, altii o obtin si cresc in continuare, noi ramanem pe loc si distanta se mareste. Este un cerc care se poate rupe doar prin ridicarea treptata a standardelor de calitate", puncteaza cercetatorul romanul.

Plagiatorul, exclus in mod normal din cercurile academice

Daniel Iordanche este si referent pentru mai mult de zece reviste internationale de specialitate.

"Mi s-a intamplat foarte rar sa gasesc lucrari plagiate, dar au fost cazuri. Inclusiv articolele mele au fost plagiate, ghinionul autorilor fiind ca lucrarile lor au ajuns in mainile mele pentru evaluare. Totusi, e o practica foarte restransa. Plagiatul este inacceptabil in orice situatie, iar multe reviste folosesc software specializat pentru a-l depista. Plagiatul nu mai poate fi ascuns in prezent, iar plagiatorul este in mod normal exclus din cercurile academice si stiintifice, daca nu are suficient bun-simt incat sa plece singur", ne-a spus romanul.

In ceea ce priveste sfaturi pentru elevii/studentii din Romania care se gandesc sa isi continue studiile in strainatate, Daniel Iordache spune ca "studiul in strainatate este o experienta extraordinara, atat din punctul de vedere al progresului academic, cat si din cel al dezvoltarii in planul personal".

"I-as sfatui pe cei care vor sa studieze in strainatate sa tinteasca sus, in primul rand. Sa aleaga institutii cat mai renumite si subiecte cat mai grele. Sa analizeze bine cat de mult li se potriveste directia de studiu si locul in care vor merge. Sa fie increzatori, sa nu se lase descurajati si sa isi faca treaba cat mai bine. Sa exploateze la maximum orice sansa de a invata, si aici ma refer si la planul personal. Sa exploreze. Sa investeasca in ei insisi. Sa nu uite ca sunt romani", a incheiat cercetatorul.

Intoarcerea in tara?

Daniel Iordache planuieste sa ramana activ in cercetare: "Iau in considerare sa continuu la VITO, pentru ca este o companie care imbina excelent cercetarea si industria, dar asta depinde si de posturile disponibile la momentul incheierii contractului actual. Planul de a ma intoarce in tara exista si a existat dintotdeauna, dar inca nu stiu cand se va intampla".

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, arte, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#cerectator roman strainatate, #Daniel Iordache cercetator roman, #elite Romania Daniel Iordache , #romani strainatate
Comentarii