Elite fara granite - Ei sunt Romania: Doctorul in stiinte care s-a intors din SUA - cum se impaca fizica si credinta

Duminica, 05 Ianuarie 2014, ora 15:30
14134 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Doctorul in stiinte care s-a intors din SUA - cum se impaca fizica si credinta
Foto: Arhiva personala a lui Andras Libal

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ajungem sa-i cunoastem. Este si cazul lui Andras Libal, un clujean care si-a parasit orasul natal pentru America si s-a intors, noua ani mai tarziu, doctor in stiinte.

In tara, Andras a studiat la Universitatea Babes-Bolyai, la Facultatea de Fizica.

"In America, admiterea la doctorat se face prin aplicatie, unde se depune foaia matricola cu toate examenele de pana atunci si se ia in considerare scorul GRE si TOEFL (care sunt teste standardizate si se pot face peste tot, si in Romania) si recomandari ale profesorilor. Ceea ce mai conteaza sunt rezultatele cercetarii, publicatiile pe care studentul le are la momentul depunerii aplicatiei.

Eu am avut recomandari bune si note bune in timpul studiilor, si am fost acceptat. In primul an al studiilor sunt date examenele de calificare, daca cineva nu trece peste aceste examene nu poate sa ramana in program. Pentru ca am luat aceste examene cu succes, am fost recunoscut ca si un student bun.

In America masterul nu este separat de doctorat ci sunt impreuna, si se numesc Graduate School: dupa 2 ani se pot termina cu un master sau pot continua pana la 4-6 ani pentru doctorat (din care primii 2 ani sunt masterul, cuprinzand cursuri de nivel de master, si dupa acea, un doctorat unde accentul se pune pe cercetare).

Foarte mult conteaza si networkingul si recomandarile, mai ales la cariera dupa doctorat. Eu am avut onoarea de a face cunostinta cu cativa oameni exceptionali care m-au ajutat sa fiu productiv si sa am rezultate bune in cercetare si articole in reviste stiintifice. Pastrez legatura si colaborarea cu acesti oameni si acum ii vizitez in timpul vacantelor sau ei ma viziteaza aici, in Romania", a povestit Andras pentru Ziare.com.

De ce fizica?

Tanarul a ales fizica, printre altele, pentru ca este "unealta" cu ajutorul careia lumea poate fi inteleasa la un alt nivel.

"Am ales fizica din mai multe cauze, unul era un profesor renumit in liceu, domnul Tellmann Jeno, care m-a tutorat in timpul anilor de liceu si astfel am ajuns sa particip la olimpiade si concursuri in fizica, unde am avut rezultate bune. Fiindca am avut succese ca si student la aceste concursuri, am considerat ca aceasta directie ar fi o directie in care ar trebui sa merg.

Dintr-o alta parte, am avut si inca am o curiozitate fata de cum functioneaza lucrurile, obiectele in jurul meu, si fizica are raspunsul la aceste intrebari. Consider fizica ca si unealta prin care intelegem lumea care ne inconjoara si prin care aplicam descriptiile matematice la problemele din lumea reala.

In lumea de astazi tehnologia care ne inconjoara si ne usureaza viata se extinde tot mai mult, si cei care cunosc cum functioneaza lucrurile pot sa participe intr-o mica masura in crearea/dezvoltarea acestor tehnologii, un aspect care m-a fascinat si ma intereseaza pana in momentul prezent", marturiseste doctorul in stiinte.

In evolutia personala, ca si un cercetator, spune tanarul, "este obligatorie o experienta internationala, mai ales la o universitate sau un laborator cu renume, este nevoie sa fie expus studentul la intalniri cu profesori si cercetatori renumiti, sa intre in competitie directa cu alti studenti la fel de buni sau mai buni decat el, si sa fie implicat in cercetare cutting edge in domeniul respectiv.

Numai astfel se poate intelege ce este cercetarea, cum se alege o tema, cum se abordeaza, cat de importante sunt colaborarile si networkingul pentru dezvoltarea ideilor noi si pentru a se integra in circuitul international de cercetare".

Cercetarea - Romania vs. strainatate

L-am intrebat pe Andras Libal si care ar fi diferentele dintre cercetarea din Romania si cea din strainatate.

"Nu este asa de omogena distributia, sunt personalitati, cercetatori, profesori, grupe de cercetare care sunt mai bune si care sunt mai putin productive si la noi, asa cum sunt si in strainatate. Avem si noi cercetatori si cateva grupuri de cercetare care sunt foarte buni, si produc rezultate la nivel international, diferenta fiind numarul acestor cercetatori, in strainatate este o competitie mai mare si sunt mai multe grupe si nume mari.

Inca nu avem cultura - nici la universitati, nici in industrie - care sa promoveze cercetarea asa cum se face in strainatate, nu intelege societatea raportul intre cercetare si calitatea vietii si profitul pe care aceasta il aduce societatii, poate si pentru ca avem relativ putina productie si nu se investeste in R&D asa cum se face in Vest. Dar mi se pare ca invatam foarte rapid de la tarile Occidentale si eventual si la noi o sa fie recunoscuta cercetarea ca si o parte legitima a progresului.

In august am fost in vizita in Slovenia, la o grupa de cercetare, si mi-am dat seama de un alt aspect important: desi Slovenia este o tara mica, sunt relativ aproape de Germania si Italia si mijlocul Europei, si acest lucru conteaza foarte mult. Trebuie si noi sa investim mai mult in infrastructura (aeroporturi, autostrazi) care ne leaga de centrele importante ale Europei pentru ca acest lucru are un efect mare asupra transferului de tehnologie. Internetul in Romania este mai bun decat oriunde in Europa, aceasta deja ne ajuta foarte mult", ne-a raspuns el.

In ceea ce priveste sistemul de invatamant din Romania, din perspectiva unui tanar cu experienta internationala de studii, Andras este de parere ca "sistemul de invatamant din tara este prea fragmentat".

"Avem prea multe universitati in prea multe orase, care produc prea multe diplome nu prea recunoscute si cu prea putine cunostinte in spatele acestor diplome. Nu avem asa de multe resurse si atat de multi studenti talentati incat sa avem universitati si in orasele mici - nu avem nici destui profesori buni pentru atat de multe institutii.

Sunt orase universitare mari in Romania, cu traditie, cu universitati de renume, unde ar trebui concentrate universitatile, si astfel s-ar putea ridica nivelul. Nu chiar toata lumea trebuie sa intre la facultate - in cea mai prospera tara din Europa, in Germania, multi completeaza o educatie postliceala si devin tehnicieni foarte buni. Problema fragmentarii universitatilor nu este specifica Romaniei, este prezenta si in Ungaria, Slovacia sau Slovenia", a adaugat doctorul in stiinte.

Intoarcerea in tara. Ce ii ofera Romania unui doctor in fizica computationala, care preda intr-un invatamant inca zgarcit cu mintile distinse?

Andras Libal precizeaza ca exista granturi de la UEFISCDI, care sunt accesibile si tinerilor cercetatori.

"Aceste granturi s-au alocat intr-un mod foarte corect, se vede ca se doreste cresterea calitatii cercetarii in Romania. Cu un astfel de grant se poate face cercetare, se pot cumpara calculatoare sau angaja studenti, care astfel sunt implicati in cercetare si li se ofera o posibilitate aproape la fel de buna in salariu cu ceea ce ofera firmele private, deci se pot tine studenti buni interesati in cercetare.

Eu cred ca invatamantul se va imbunatati incet, cum ne integram in Europa si cum ajungem din urma tarile din Occident. Inca in invatamantul superior avem prea multe ore pe semestru (3-4 diferite cursuri pe semestru (fata de 1-2 in Occident) si nu prea avem semestre libere, in Occident aceasta este normal pentru incurajarea cercetarii la fel cum exista posturi de profesori de cercetare, fara predare ceea ce nu exista inca la noi).

Momentan, este greu pentru academie sau pentru centrele de cercetare sa intre in competitie directa pentru talent cu firmele private sau mai ales cu ofertele din strainatate. Mobilitatea cercetatorilor este un lucru absolut necesar, dar avem nevoie sa ii atragem inapoi, sa aduca acasa ceea ce au invatat in strainatate", puncteaza cercetatorul.

Cand s-a intors in tara, cel mai mult i-au lipsit din SUA "eficienta birocratiei si profesionalismul care se manifesta in America in procedurile birocratice. In America, daca aveam dreptul la ceva, am obtinut formularul necesar foarte repede, si sistemul era facut in asa fel incat sa minimizeze birocratia excesiva.

La noi, acest sistem este ineficient, trebuie umblat prea mult dupa formulare complet inutile si de multe ori oamenii cu care ma intalnesc nu se comporta profesional: nu zambesc si nu sunt destul de diplomatici. Dar cred ca se imbunatateste si acest aspect".

Situatia actuala a Romaniei

Andras Libal este de parere ca "momentan suntem la o intersectie, am avut o dezvoltare rapida si o apropiere de Europa, dar inca suntem tara saraca a Europei, care poate este abuzata cu proiecte ca si Rosia Montana, exploatari excesive ale padurilor si distrugerea lor prin extinderea oraselor, vanatul ursilor si a altor specii care ar trebui protejate si o coruptie care opreste chiar si construirea autostrazilor".

"De noi depinde in care directie vom merge, daca alegem un profit pe termen scurt, dar ne distrugem natura si posibilitatile de dezvoltare pe termen lung, sau invatam sa ne gandim pe termen mai lung, si la o dezvoltare care se poate sustine. Ramane de vazut ce drum vom alege, eu sper sa avem intelepciunea sa protejam si sa exploatam bogatiile tarii intr-un mod care va asigura un viitor si generatiilor urmatoare. Prin crearea parcurilor nationale (asa cum este in Statele Unite) am putea crea o baza viabila pentru turism in tara noastra, pentru ca inca mai avem zone care nu sunt exploatate/dezvoltate si ar trebui sa le protejam.

Avem oameni talentati care ar putea crea/recrea o industrie bazata pe cunostinta si cercetare, integrat intr-o Europa care procedeaza la fel, in loc sa devenim o tara din lumea a treia, care este buna doar pentru exploatarea resurselor", continua tanarul.

Credinta si stiinta - sunt incompatibile cele doua?

"Nu sunt incompatibile. Eu cred in Iisus Hristos, El este Domnul si Mantuitorul meu personal, dar totodata sunt un cercetator care aplica metoda stiintifica la diferite materiale pentru a le intelege mai bine - de exemplu, cum se comporta in diferite circumstante, daca aplic diferite campuri electrice sau daca iluminez cu un laser etc.

Stiinta inseamna ca fac modele si predictii care se pot testa prin experimente prin care se valideaza aceste modele sau nu - ceea ce trebuie sa cred pentru aceasta e ca exista o realitate obiectiva, care se poate intelege prin logica si se poate descrie prin legi matematice.

Eu cred ca lumea este creata in acest fel si se poate intelege prin stiinta, deci nu vad conflictul intre aceste doua aspecte ale vietii mele. Multi dintre cercetatori renumiti care au pus bazele stiintelor moderne, Newton, Pascal etc. erau oameni credinciosi si exista si astazi multi oameni credinciosi in stiinta", completeaza Andras Libal.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, el doreste sa continue cu grupul sau de cercetare: "avem proiecte interesante in studiul materialelor moi, a materialelor granulare si a materialelor active si avem cateva servere computationale puternice pentru rularea programelor de simulare".

"Mentin colaborari cu un grup de cercetare din SUA si cu un grup din Israel si sper sa stabilesc si colaborari cu grupuri din Germania si Slovenia, astfel implicandu-ma in proiectele unor mari grupuri europene de cercetare, sa pot sa atrag bani din fonduri de cercetare Europene catre Romania. Totodata sper sa ajut cativa studenti care lucreaza cu mine, sa lucreze la proiecte in colaborare internationala, sa aiba experienta in strainatate si publicatii in reviste recunoscute", incheie Andras Libal.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#romani elite Andras Libal, #doctor fizica credinta, #stiinte cercetator Andras Libal , #romani strainatate