Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanarul roman care face cercetare in "Inima Europei"

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 08:46
7542 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanarul roman care face cercetare in "Inima Europei"
Foto: Arhiva personala a lui Sergiu Lionte

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Sergiu Lionte, un tanar roman, plecat la studii in Strasbourg, Franta, oras supranumit Inima Europei (Coeur de l'Europe), pentru un plus de experienta profesionala si de dezvoltare personala.

In prezent lucreaza intr-un laborator de cercetare in cadrul INSA Strasbourg (Institut National des Sciences Appliquees) intr-un domeniu nou, al racirii magnetice.

"In acelasi timp imi fac si o teza de doctorat la Universite de Strasbourg tot in acelasi domeniu. In timpul liber activez ca voluntar in Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), structura centrala unde sunt Manager Social Media in Departamentul de Comunicare si Informare si in cadrul Association des Etudiants Roumains de Strasbourg (ADERS) unde sunt coordonator-adjunct in Departamentul de Proiecte", puncteaza Sergiu.

Parcursul academic

In Romania, a urmat cursurile Facultatii de Inginerie a Instalatiilor din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti indreptatandu-si atentia catre importanta utilizarii energiilor alternative. Ulterior, povesteste tanarul, a continuat in aceeasi directie cu un master in Eficienta Energetica cu o lucrare de Disertatie in Audit energetic (Certificare energetica a cladirilor).

"In primii doi ani de facultate am fost bursier de merit, dar ulterior mi-am dat seama ca in domeniul meu cea mai importanta este experienta de lucru si am decis sa ma angajez la o companie germana de proiectare in care am avut sansa sa lucrez la niste proiecte foarte mari si, cel mai important, in toate stadiile acestora. Astfel am castigat foarte multa experienta, lucrand direct cu ingineri proiectanti germani cu zeci de ani de practica", mentioneaza Sergiu Lionte.

Decizia de a studia in Franta a venit in urma castigarii unei burse de doctorat: "Am aplicat pentru aceasta bursa deoarece voiam de mult sa studiez si in strainatate pentru a vedea alte sistemele de invatamant si pentru a face o comparatie obiectiva, dar in acelasi timp am privit-o si ca pe o sansa de dezvoltare personala si profesionala".

Cea mai mare realizare profesionala a sa, marturiseste tanarul, ar fi castigarea bursei de doctorat la INSA Strasbourg, care i-a deschis niste oportunitati de cariera in cercetare in cele mai mari laboratoare din Europa, Asia sau America.

Ce rol a avut in evolutia sa experienta internationala de studiu? "INSA este una dintre cele mai bune scoli de ingineri din Franta, cu statut de Grande Ecole. Aici, la admitere, se studiaza dosarele candidatilor punandu-se accent pe langa note si pe experienta si motivatia candidatilor. Ei incearca sa realizeze un profil al candidatului pentru a vedea daca se potriveste cu ceea ce cauta. De aceea orice experienta relevanta conteaza, de la o participare la un club de stiinte in liceu, un hobby in domeniul tehnologic pana la o experienta de lucru. Am aflat ulterior de la responsabilul meu de proiect ca experienta mea de lucru in compania germana a avut un rol important in selectia dosarului meu. Cred ca fara aceasta experienta nu as fi obtinut bursa", explica Sergiu.

Sistemul de invatamant din tara noastra, din perspectiva unui roman cu experienta internationala de studii

In primul rand, atrage atentia Sergiu, niciun sistem de invatamant nu e perfect. "Fiecare tara are plusuri si minusuri in acest domeniu. Se spune ca sistemul nostru de invatamant este invechit si nu e aliniat cu evolutia tehnologica. Am observat ca este partial adevarat, dar in acelasi timp am observat ca s-au creat programe de parteneriat in licee cu Microsoft, Adobe, Cisco etc. unde elevii pasionati de anumite materii pot sa isi completeze informatiile si chiar sa-si croiasca parcursul profesional inca de atunci.

Prin comparatie cu francezii am observat ca studentii romanii au o cultura generala foarte bogata. De la geografie si istorie pana la matematica si fizica studentii romanii in general sunt mai buni decat francezii. In schimb in politica este invers. Elevii francezi se intereseaza de politica si isi construiesc niste viziuni politice inca din liceu urmand ca in facultate sa dezbata mult pe aceasta tema si chiar multi sa aiba o orientare politica bine argumentata.

La noi, din pacate, acest subiect este total neinteresant in randul elevilor iar continuand asa nu vom putea evolua ca popor. O ultima remarca pe acest subiect ar fi ca la noi nu mai prezinta interes scolile de maistri si cele profesionale chiar daca uneori in aceasta zona este cerere de forta de munca cu salarii bune. Toti elevii se indreapta spre facultati, de multe ori particulare, doar de dragul de a fi student urmand ca ulterior sa nu gaseasca deloc loc de munca. In Franta sunt foarte multi elevi care nu merg la facultate ci se indreapta spre scolile profesionale si isi gasesc ulterior un job bun", adauga tanarul cercetator.

Un student strain in Franta

L-am intrebat pe Sergiu si cum a fost primit ca student strain si daca a intampinat dificultati pentru ca este roman.

"Strasbourgul este primul oras din Franta ca procent de studenti straini cu aproximativ 21%. Din acest procentaj, doar o treime sunt din Uniunea Europeana. In aceste conditii elevii si profesorii sunt foarte obisnuiti cu studentii straini. Nu am simtit niciodata vreo dificultate pentru ca sunt roman.

Ce este de asemenea interesant este ca datorita Institutiilor Europene din Strasbourg (Parlament, CEDO, Consiliul etc.) si a functionarilor straini care lucreaza aici, peste tot auzi vorbindu-se limbi straine. Astfel autoritatile, vanzatorii din magazine si localnicii sunt foarte obisnuiti cu strainii si au o foarte mare toleranta chiar daca nu vorbesti bine franceza, lucru care nu se prea intampla in alte orase din Franta. Cred ca Strasbourgul este cel mai cosmopolit oras francez", considera tanarul.

El precizeaza ca, in mediul academic, nu a intalnit prea multi romani: "Insa toti pe care ii cunosc sunt foarte seriosi si profesionisti. In aceste conditii sunt vazuti cu respect, un respect pe care si l-au castigat prin munca si sarguinta".

Sfaturi pentru tinerii care vor sa studieze in strainatate

"De 2 ani de cand am venit eu la Universitatea din Strasbourg profesorii de aici au luat 2 premii Nobel. Cred ca asta spune foarte multe despre nivelul de educatie de aici. As recomanda cu incredere oricui aceasta universitate pentru profesionalism si conditii de studiu", adauga tanarul.

In ceea ce priveste elevii/studentii care vor sa isi continue studiile in strainatate, Sergiu ii sfatuieste ca in primul rand sa aiba incredere in ei: "Noi romanii suntem foarte buni, dar in general ne lipseste increderea in fortele proprii. Eu cred ca este foarte important sa studiezi intr-o alta tara, nu din cauza ca sistemul nostru de invatamant nu ar fi bun ci pentru a vedea si altceva, pentru o experienta cat mai vasta. Ca o paranteza, la INSA toti studentii sunt incurajati sa faca un stagiu in strainatate si majoritatea pleaca pentru 6 luni sau un an".

Planuri de viitor

Deocamdata, Sergiu Lionte se concentreaza pe terminarea tezei de doctorat. "Ca obiectiv de viitor, prima optiune ar fi sa ma intorc in Romania si pentru aceasta voi incerca sa obtin un grant pe cercetare de la UE. Ca optiune secundara ar fi si sa ma indrept spre un laborator mare de cercetare din Europa sau America", incheie tanarul cercetator.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Sergiu Lionte elite, #Sergiu Lionte tineri elite campanie , #romani strainatate