Ziare.com

European Voice: Coruptia, nu rromii, impiedica intrarea Romaniei in Schengen

de Irina Ursu
Vineri, 27 August 2010, ora 22:04

   

European Voice: Coruptia, nu rromii, impiedica intrarea Romaniei in Schengen
Posibilitatea Romaniei de a fi acceptata in spatiul Schengen, in martie 2011, a inceput sa fie pusa sub semnul intrebarii in ultimul timp odata cu actiunea demarata de guvernul francez de a expulza imigrantii rromi, desi in realitate adevarata problema se afla in stagnarea luptei anticoruptiei, un fenomen prezent in Romania, care pare ca nu poate fi combatut si eliminat.

Ingrijorarile Frantei in legatura cu imigrantii rromi nu sunt o recomandare grozava pentru Romania care isi doreste sa devina membra in zona Schengen, iar oficialii francezi au avut grija sa anunte ca s-ar putea sa nu voteze pro, atunci cand va fi cazul.

Insa jurnalistii de la European Voice sustin ca in fapt adevarata piedica a Romaniei, in indeplinirea acestui obiectiv, o reprezinta coruptia.

"In realitate Romania se lupta sa combata coruptia, iar stagnarea reformelor din domeniul judiciar ameninta serios ambitia de aderare la spatiul Schengen. Asta e amenintarea mai serioasa decat ingrijorarile cu privire la modul in care trateaza rromii, asta daca nu cumva Franta este pornita sa-si foloseasca dreptul de veto", scrie jurnalistul Jim Brunsden.

European Voice reitereaza ideea ca Guvernul roman vede in aderarea la Schengen un pas obligatoriu pentru a deveni un stat UE cu drepturi depline, dar si o dovada ca este privit de pe pozitii egale de catre partenerii sai.

In plus, este vazuta, de asemenea, si ca o uriasa miza electorala: guvernul care duce Romania in Schengen, permitandu-le astfel cetatenilor sa calatoreasca prin Europa fara pasaport, va fi rasplatit, foarte probabil, in sondaje.

In ciuda ambitiilor statului roman, exista, totusi, o ingrijorare larg raspandita in UE ca Romania nu isi indeplineste angajamentele asumate la aderarea la UE, in 2007, in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si reforma justitiei.

Comisia, reaminteste European Voice, a avertizat in iulie ca sunt "importante neajunsuri in eforturile Romaniei de a obtine progrese" in acest domeniu. In trecut, Comisia a luat in considerare posibilitatea de a stabili o legatura directa intre progresele in lupta anticoruptie si aderarea la Schengen, dar pana acum s-a abtinut sa o faca.

Statele membre vor gasi, totusi, dificil din punct de vedere politic sa permita aderarea Romaniei la Schengen, chiar daca tara a intrunit toate cerintele formale pentru a intra in acest spatiu, pentru ca se vor confrunta cu acuzatia ca au permis aderearea unui stat cu realizari indoielnice in combaterea coruptiei care trebuie sa aiba grija de o parte a granitei externe a UE, explica European Voice.

"Aceasta este adevarata amenintare la adresa ambitiilor Schengen ale Romaniei, nu rromii", conchide publicatia.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1352 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aberatieeeeeeeeeeeee

A fi membru UE nu are aface nimica cu a fi membru Schengen, si la fel nu are aface cu libertatea de miscare a cetatenilor UE, spre exemplu Marea Britanie,Irlanda si Cipru nu sunt membre si nici nu vor sa fie membre Schengen, si la fel Norvegia,Islanda,Elvetia nu sunt membre UE,dar sunt membre Schengen.Tratatul Schengen ajuta mai mult cetatenii necomunitari de-a avea mai mult acces in acest spatiu.

 

 

PAI DACA N-AR FI CORUPTIE IN JUSTITIE,80% DIN ADULTII TIGANI AR FI IN PUSCARIE

CAMATARI,PROXENETI,HOTI DE METALE DIN INFRASTRUCTURA,HOTI DIN RECOLTA,HOTI DIN CASE,CERSETORI,MEMBRI DE CLAN,TRAFICANTI DE CARNE VIE.Ar mai fi romani ce fac criminalitate informatica,50% dintre politisti,30% din membri administratiei publice,95% dintre primari,95% dintre judecatori,Cat si INTREGUL GUVERN

 

 

Ziaristii ar trebui sà scrie un articol in care sà avem màcar o evaluare aproximativà a cifrei de afaceri fr in Ro

Dacà romànii refuzà sà mai intre in Carefour, Cora, Orange, etc 2 luni de zile stiti ce repede ne deblocheazà àstia hàrtiile ???

Mai e Lafarge, Bouygues, apa, gaz, cosmeticele l'Oréal, Danone, bàncile fr, etc. Nu pierdeti din vedere cà fiecare din aceste màrci au la Bucuresti niste grupuri de paraziti la vàrf care-si asteaptà lunar un salariu baban. In màsura in care se uità in hàrtii si vàd cà cifra de afaceri e aproape de zero, puteti sta linistiti, ei il vor suna direct pe Sarko si-l vor ruga s-o lase mai moale cà dau faliment.

In China i-au luat la misto tot timpul cà lucreazà la negru, cà le furà màrcile, etc,etc,etc ...
Intr-o zi s-au apucat àia sà punà niste pancarte in fatzà la Carrefour si n-au mai intrat acolo deloc, stiti ce repede s-a fàcut liniste ???
Cred cà si dacà apar numai niste articole de presà cu ipoteza asta, le-ar intra mintile in cap imediat.

Romàni, fiti constienti de puterea voastrà si nu và làsati maltratati !

 

 

Vina lui Basescu este ca nu utilizeaza "mijloace specifice" si nu le trece la categoria "treburi de stat" . Pe scurt , e moale , are o sfiala sau o prea gresita interpretare a democratiei .

Basescu nu are ce face ,
Trebuia facut de Tariceanu si Boc pana acum .

dar ....
Sa ne aducem aminte ce au facut liberalii ?
sau astia de la PSD-Geoana ?
sau de grevele facute de aia din Justitie ?

 

 

corect

bineinteles ca nici boc, nici basescu nu au nici o vina in acest sens!

 

 

Sa traiasca Marele Viteaz Kiomb, dat si la televizor, ca...

...conduce cu o *** de otzel lupta anticoruptzie, de-a ramas si UE masca! Si-n spatziu o sa ne primeasca!
Ca o fi la anul, c-o fi la multi ani, tot ne baga-n seama, cu tot cu tzigani!

 

 

CE ABERATIE?

NU este nici o aberatie.A fi membru in comunitatea Schengen ai anumite drepturi dar si obligatii. Pe care statele ce le ai enumarat nu vor sa le respecte in mai mare sau mica masura. In acest spatiu mai totul este la comun. Salariile cam la fel de preturi nici nu mai vorbesc,banii se impart etc etc deci cu migratia nu prea tine.

 

 

Mai Ghilo

Ai ce ai tu cu Basescu peste tot dau de tine. Vezi ca in Rotterdam este nevoie acuta de matros,ca de capitan nu are loc ca si tine de altfel

 

 

HAHAHAHAH

Adica vrei sa zici ca daca nu esti membru Schengen, nu poti calatori liber? Cine ti-a zis aberatia asta? Deci un englez sau irlandez,care sunt cetateni UE, nu poate calatori liberi in Schengen? hahahhahaha.... de unde le scoateti?

 

 

Se pare ca aderarea in spatiul Schengen va fi mai greu de realizat si se vor impune realizarea conditiilor ne-indeplinite inca in problemele justitiei.

Mecanismele de control si verificare vor actiona ferm in privinta asta!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor