Comisia Europeana intervine in scandalul alocatiilor pentru copii din Austria

Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 14:48
10577 citiri
Comisia Europeana intervine in scandalul alocatiilor pentru copii din Austria

Comisia Europeana a reactionat, luni, dupa ce Austria a decis diminuarea alocatiilor pentru copiii romanilor care muncesc in acest stat, aratand ca acestia trebuie sa primeasca "aceleasi beneficii, indiferent de nationalitatea lor sau de locul unde se afla copiii lor".

Potrivit purtatorului de cuvant al executivului european pentru afaceri sociale, Sara Soumillion, "Comisia a luat nota de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii in Austria si analizeaza legislatia din perspectiva compatibilitatii cu legislatia UE".

"Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisa sub legislatia europeana. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Daca lucratorii contribuie la sistemul national social, atunci este de asteptat ca ei sa primeasca aceleasi beneficii, indiferent de nationalitatea lor sau de locul unde se afla copiii lor", precizeaza executivul european intr-un raspuns furnizat CaleaEuropeana.ro.

Comisia Europeana mai arata ca aceasta situatie este valabila de mai multe decenii si a fost confirmata inclusiv de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar executivul european considera ca mobilitatea trebuie sa se bazeze pe reguli clare si corecte.

De asemenea, Comisia Europeana reaminteste ca aceasta prevedere a fost inclusa si in propunerea din 2016, in care executivul european a solicitat imbunatatirea regulilor UE privind securitatea sociala: salvgardarea libertatii de miscare si protejarea drepturilor cetatenilor, impreuna cu consolidarea instrumentelor pentru a aborda posibile abuzuri.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocatiilor pentru copiii din strainatate ai cetatenilor UE care lucreaza in Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv Romania, aceasta inseamna o reducere a sumelor platite, prin ajustarea la nivelul de trai din tarile comunitare unde traiesc acesti copii. Masura a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autoritatile austriece, Romania se afla pe locul 4 in clasamentul transferurilor si al economiilor inregistrate prin indexare, dupa Ungaria, Slovacia si Polonia. In anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a inregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocatie sau deducere fiscala) si traiesc in Romania.

Dupa decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic injumatatite in cazul Romaniei. Coeficientul reprezinta diferenta dintre nivelul preturilor dintre cele doua tari (calculata conform unui indicator la nivel european).

Vezi si Romania va reclama Austria la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce alocatiile copiilor romani au fost reduse

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...