Cosmarul unor muncitori romani tratati ca sclavii in Danemarca (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 10:20
6670 citiri
Cosmarul unor muncitori romani tratati ca sclavii in Danemarca (Video)

Politia daneza a eliberat o familie de romani, veniti in Danemarca pentru a lucra, insa tinuti, practic, in sclavie, infometati si neplatiti, pusi sa munceasca non-stop.

Familia Stoica din Romania a dat piept cu fata nevazuta a pietei muncii din Danemarca, fiind salvata, in iunie 2011, de politia din Elsinore. Publicatia daneza 3F a venit in Romania, intr-o localitate la sapte ore de mers cu masina de Bucuresti, pentru a afla povestea acestei familii.

"Am fost tratati mai rau ca la inchisoare", povesteste Vasile Stoica, in varsta de 49 de ani.

Vasile Stoica a plecat in Danemarca impreuna cu sotia sa, Natalia, fiul lor si fratele sau mai mare, Ioan Florin. Romanii au fost adusi in tara de barbatul aflat in spatele companiei de curatenie JD Cleaning, Jimmy Nika. Angajatorul furnizeaza de ani de zile mana de lucru companiei United Service, a doua ca marime din Danemarca, ce are un milion de contracte, cu statul, regiunile si municipalitatile.

Familia Stoica nu a primit niciun salariu pentru munca prestata prin JD Cleaning pentru United Services.

Familia Stoica sustine ca, printre altele, a muncit la scolile Gil si Græsted din municipalitatea Gribskov, fiindu-le promisi cate 500 de euro pe luna, pentru 12 ore de munca pe zi. Realitatea din Danemarca le-a depasit insa orice imaginatie.

"La scoala mancam ce gaseam in cosurile de gunoi. Cand gaseam sticle de suc sau paine in cosurile de gunoi, le ascundeam in buzunare si le dadeam fiului nostru. Ni s-a intamplat sa gasim si cate un mar sau o banana", povesteste Natalia Stoica, de 38 de ani.

Fara mancare sau bani, Vasile l-a amenintat pe Jimmy Nika cu sinuciderea: "I-am zis - daca nu faci ceva in legatura cu situatia noastra, ma spanzur! Macar da-ne drumul sa mergem acasa si da-ne bani pentru bilete de autobuz".

"Munceam de la ora 14.00 pana a doua zi la 9.00. Doar sambata nu munceam", mai povesteste barbatul. Nici pana acum nu au primit banii care li se datoreaza pentru munca prestata. "Nu am primit nimic. L-am intrebat pe Jimmy de multe ori in legatura cu banii pentru ca el plangea de foame", spune Florin Stoica, in varsta de 61 de ani, aratand spre Ioan, de 19 ani.

Jimmy Nika ii instalase pe romani in subsolul casei pe care o are in Elsinore. Familia Stoica spune ca acolo traiau opt romani, insa doi au reusit sa fuga la un moment dat.

"Nu aveam apa curenta. Nu aveam electricitate. Nu aveam un loc unde sa gatim, nu aveam nici mancare. Nu aveam nimic", isi aminteste Natalia Stoica. Sotul ei completeaza: "Era un dezastru. Erau sobolani peste tot. Nu puteam sa facem nimic. Dupa munca, veneam acasa pentru o ora-doua de somn, insa sobolanii alergau peste noi in pat".

Jimmy Nika sustine ca cei patru romani au lucrat doar la o singura scoala, cate trei ore, insa nu erau capabili sa munceasca. "Unul dintre ei era un batran de 62 de ani care nu putea sa munceasca. Singurul care se potrivea ca varsta era cel mai tanar. Nu am avut ce face cu ei".

Directorul United Services, Peer C. Krogh, sustine ca a terminat colaborarea cu JD Cleaning cand politia a eliberat familia Stoica: "United nu are nicio legatura cu conditiile in care traiau romanii sau altii aflati in acel subsol".

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#romani Danemarca, #romani exploatati strainatate, #romani inselati strainatate , #romani strainatate