Cum a ajuns o politista din Romania sa fie studenta in Suedia: In tara nu puteam sa-mi indeplinesc visul

Joi, 23 Mai 2013, ora 16:50
25176 citiri
Cum a ajuns o politista din Romania sa fie studenta in Suedia: In tara nu puteam sa-mi indeplinesc visul
Foto: Arhiva

Dupa patru ani de pregatire in structurile Ministerului Administratiei si Internelor, in Academia de Politie, si dupa ce a depus juramantul de credinta patriei si poporului, Silvia Petru a lasat Romania pentru Suedia, tara vikingilor de altadata.

Visul ei este sa imbrace iar haina pentru care s-a pregatit, asa cum insasi marturiseste pentru Ziare.com, insa admite ca nu s-ar mai intoarce in tara. Ba, mai mult, ii indeamna pe parinti sa isi trimita copiii la studii in Suedia.

"La mine totul a inceput prin 2009, cand am avut norocul sa plec intr-o delegatie in Danemarca si atunci am vizitat si Suedia, mai exact capitala Stockholm si am realizat de ce multi o numesc Venetia Nordului. Atunci a fost dragoste la prima vedere.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

Am absolvit Academia de Politie "Al. I. Cuza" din Bucuresti, moment in care am si depus juramantul de credinta Romaniei si, cu toate acestea, a trebuit sa parasesc tara deoarece alte persoane au fost selectate sa ramana in structurile de politie la restructurare. Evident ca nu am inteles criteriile.

Pentru mine acel moment a fost extrem de dur, dupa o pregatire zilnica de 4 ani in structurile Ministerului Administratiei si Internelor in Academia de Politie, dupa obtinerea a altor 2 diplome de masterat in domeniul politienesc, am realizat ca diplomele nu valoreaza nimic pe piata muncii din Romania", ne-a povestit Silvia.

Norocul, spune ea, caci de multe ori in viata e vorba si despre noroc, a fost o colega din Suedia, care i-a atras atentia ca statul suedez recunoaste diplomele si ca poate fi politista acolo, singura obligatie fiind obtinerea cetateniei tarii nordice.

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

"Timpul trece repede, mai ales ca aici poti invata limba suedeza in mod gratuit daca esti student. Sunt multe alte avantaje daca esti student, pot afirma ca statul suedez este extrem de interesat de cei care doresc sa urmeze studiile in universitatile statului nordic, practic nu exista taxa la nicio universitate, indiferent daca urmezi studii universitare sau masterat", a povestit Silvia.

Experienta emigratiei

Toti suedezii cunosc engleza, iar studiile se fac in aceasta limba, ne-a mai spus romanca.

"De multe ori aveam impresia ca suedezii sunt reci. Am aflat ca nici suedezii si nici iernile nu sunt asa cum mi le imaginam eu inainte sa ajung aici. Faptul ca premiul Nobel se acorda in capitala regatului arata si gradul lor de toleranta asupra noilor veniti. Chiar daca sunt pe alocuri nationalisti, pot observa cu usurinta pe strazi asa de multi imigranti, incat de multe ori te gandesti daca in anumite cartiere nu te afli in Orientul Mijlociu sau in indepartata China si parca iti este dor sa vezi un par blond pe strazile cu nume suedez", marturiseste Silvia.

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

Crede ca s-a adaptat relativ usor, fiind ajutata de colegii din facultate si mai ales de "gandul ca pot imbraca iarasi haina pentru care m-am pregatit si in care am crezut".

Din nou pe bancile facultatii

S-a decis sa fie iar studenta pentru beneficiile pe care le ofera statul nordic: taxe zero pentru studenti, cazare la preturi modice.

"Decizia de a studia a venit din faptul ca statul suedez iti ofera o multitudine de beneficii ca si student, inclusiv financiare, destul de atragatoare. Mentalitatea lor fata de a romanilor? In primul rand, in Romania te intereseaza ce fac vecinii si evident si pe ei ii intereseaza de tine, pe cand aici nici macar nu cunosc vecinul de vizavi; in al doilea rand, libertatea si usurinta de comunicare, dupa cum stiti nu exista traducere a cuvantului 'dumneavoastra', asta nu inseamna ca daca vorbesc cu unul din profesorii mei, care are 60 de ani, si il strig pe nume nu il respect", ne-a marturisit romanca.

In Suedia, mai spune ea, este "foarte simplu, extrem de simplu" sa fii student.

"Iti trebuie Bacalaureatul plus un test de limba engleza, de exemplu IELTS, si apoi aplicarea se face pe Internet. Pentru masterat evident iti mai trebuie o diploma universitara. Pentru cetatenii UE, implicit pentru cei romani, nu se percep taxe", spune Silvia.

Dorul de casa

Din Romania, cel mai mult ii lipseste mancarea cu gust, ca aceea facuta de bunica ei, "acea carne de pui de curte si painea de casa".

Citeste si Iertati-ma ca nu sunt japonez - Incredibila poveste a lui George Moise Interviu

"Legatura cu Romania o am prin familie, care ma ajuta enorm si ma sprijina in realizarea visului meu. Traditiile romanesti nu sunt asa greu de pastrat, ma refer la cele religioase. Exista aici biserici romanesti cu preoti romani", spune romanca, precizand totodata ca nu are o parere buna despre fetele bisericesti plecate din Romania si ajunse in Suedia.

Romanii in Suedia

Din pacate, spune Silvia, fenomenul cersetoriei este destul de dezvoltat si in tarile nordice si, evident, cersetorii romani strica imaginea tarii.

"Dar probabil ca prin venirea romanilor la studii aici se va schimba perceptia generala", spera romanca.

Citeste si Medic roman in Franta: Sa traiesti si sa muncesti in Romania, o teroare psihica

"Din punctul meu de vedere, aici nu este asa de acuta intoleranta cand vine vorba de romani din simplul motiv ca ai nevoie de un numar personal, asemanator cu CNP-ul romanesc, fara de care nu poti lua multe lucruri necesare traiului zilnic, nu poti lucra. Fara el, esti turist si atat. Acel numar il obtii foarte usor daca esti student (...).

Suedia este tara in care totul se plateste folosind cardul, inclusiv la biserica, la cutia milei exista posibilitatea de a plati folosind cardul. Ce vreau sa spun este ca nu se poate lucra la negru. Eu stau aici deja de 2 ani si va rog sa ma credeti ca nu stiu daca am pus mana pe coroane suedeze de 5 ori, toate platile le fac folosind cardul bancar", a mai povestit Silvia.

Romanii nu sunt patrioti

In opinia sa, romanii nu sunt patrioti. "Patriotismul se masoara prin iubirea de patrie, de oamenii care traiesc in aceeasi tara cu tine si vorbesc aceeasi limba ca a ta, ori primul lucru pe care il inveti pe pielea ta este sa fugi cat mai mult de romani", sustine Silvia.

"Spre exemplu, am fost de sarbatorile pascale, in jurul orei 4 dimineata, la biserica si, spre surprinderea mea, nu era decat preotul care mi-a spus ca toata noaptea a slujit fiind singur in biserica. Plus ca multi sufera si de sindromul 'Raducioiu', la nici doua saptamani de Suedia au si uitat limba romana. Atentie, eu am vorbit de majoritatea romanilor, dar exista si oameni de bine care ajuta, insa sunt prea putini.

Prin intermediul grupului 'Studentii romani in Suedia' am organizat si un 'comitet de primire', cei care au ajutat se pot numi patrioti", a completat Silvia.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Nu ia in calcul sub nicio forma intoarcerea in Romania. Ba, mai mult, ii sfatuieste pe parinti sa isi trimita copiii la studii in Suedia, precizand ca, per total, este mai ieftin sa fii student in tara fostilor vikingi decat in Romania.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#politista romanca studenta Suedia, #povesti lume romani , #romani strainatate