Editorial: Tigania lui Sarkozy

Luni, 14 Iunie 2010, ora 08:34
3484 citiri
Editorial: Tigania lui Sarkozy

Oare de ce te incearca un sentiment de fericire cand citesti o stire despre Sarkozy care vrea sa le plateasca rromilor cate 4.000 de euro ca sa se intoarca in Romania si sa-si deschida o afacere, si ca sa se asigure ca nu mai intra in Franta, ii amprenteaza? Sau e un sentiment de revolta? Daca e, felicitari, sunteti un spirit evoluat!

Eu marturisesc ca sunt in prima categorie. Adica dupa ce ne-a batut obrazul Europa ani de zile ca suntem dezgustatori deoarece ii discriminam pe rromi, ca nu le cautam de lucru si ne doare in spate de soarta lor, plateste sa se scape de ei.

Sa te fereasca Dumnezeu sa fi spus, prin 1995, ca zece la suta dintre infractiuni sunt comise de rromi (la acea data sub doua procente din populatie), ca te puneau in discutia Consiliului Europei. Prin 2003, un frantuz venit cu drepturile omului prin Romania a intrebat la MI care mai e faza cu delincventa si a aflat ca sub 3 procente dintre abonamentele la codul penal erau facute de romi. S-a bucurat teribil, a laudat autoritatile ca au reusit sa sporeasca proportia celor adusi pe calea cea buna, si n-a contat ca la recensamantul din anul precedent iesise ca 2,5 la suta din totalul populatiei apartine acestei etnii.

Romania intrase in normalitate, dar intre timp au aparut problemele in patriile de imprumut. Sa nu fim ipocriti. Marginalizarea si efectele ei - saracie, lipsa educatiei, o violenta iscata din frustrare, lipsa conditiilor de igiena (dar aici este vorba si despre pastrarea traditiei nomade, tradusa prin rezistenta la asimilare) au determinat un mod de viata tipic pentru cei exclusi social, rromi sau nu.

Si problemele au aparut de multisor, iar cei care ne acuzau ca nu suntem in stare sa deslusim calea educatiei se vad in imposibilitatea de a opera o politica sociala de succes in materie. De aici vine satisfactia mea, si recunosc ca nu e un sentiment care sa-mi faca cinste.

Totodata, mai trebuie subliniat ceva. Francezii sunt cel mai incapabil popor sa gandeasca in termenii unei minoritati, fie ea legala, formala, sau adusa cu satra. Exista si natiuni unde salasuiesc comunitati onorabile de rromi, ce-i drept, de-ai locului, nu veniti din Europa de Est, dar gradul de delincventa al celor importati fara intentie este mai redus - Spania, de exemplu.

A le cumpara insa vointa si a-i insemna ca pe vite denota o mare lehamite - nu sare nimeni sa-l puna la punct? - , si nu stiu cat de productiv este. Presedintele Sarkozy nu-si face iluzii ca rromii, odata intorsi in Romania - ar fi bine de stiut, insa, despre cati vorbim, si daca nu cumva sunt considerati de-ai nostri toti cei care-i enerveaza pe francezi - se vor apuca sa-si deschida gogoserii sau vreun butic.

Vrea doar sa scape de ei si nu-i trece prin minte sa-i inchida pe cei care fura sau dau in cap. Si stie ca, spre deosebire de revolta magrebienilor din perioada cand era ministru de Interne (i-a numit "bande de nenorociti"), la romi nu exista nicio farama de organizare sau ideologie. Nu va da nimeni foc Parisului.

Desi, cu canicula asta care afecteaza limpezimea minti, mai stii? Pana atunci, insa, domnule presedinte, spalati-va cu ei pe cap! Eu nu-i detest, ii plang. Nu i-am inteles, pentru ca nimeni n-a dorit-o. Poate reusiti dumneavoastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#rromi Franta Sarkozy, #rromi repatriati Romania Franta , #romani strainatate