Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Agricultura la costum - tanarul scolit in Danemarca, fermier in Romania

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 17:46
12116 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Agricultura la costum - tanarul scolit in Danemarca, fermier in Romania

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Tiberiu Mitrea, un tanar din Sura Mare, care, dupa studentia din Danemarca, s-a intors acasa.

Ferma sa cu 30 de hectare de teren si 20 de bovine a reusit sa se impuna pe piata locala, multumita initiativelor luate de tanarul antreprenor. Natura Lact este unica in tara, intrucat comenzile se pot face pe Facebook, iar conceptul de livrare e simplu: Lapte proaspat din ferma direct la usa ta, spune Tiberiu.

Un roman la Aarhus Business Academy

In anul 2008, Tiberiu a avut sansa de a pleca la studii in strainatate. S-a decis sa studieze marketing management si a fost acceptat la Aarhus Business Academy.

"Sistemul universitar din Danemarca difera de cel romanesc. Intr-o clasa sunt 30 de studenti si totul se focalizeaza in jurul studiilor de caz. Practic, citesti acasa si la cursuri aplici pe studii de caz cele citite. Un exemplu concret este realizarea unui studiu de piata pentru care a trebuit ca intreaga clasa sa se deplaseze la Londra.

Studiul de caz era o companie daneza din Arhus care dorea sa se extinda si in Marea Britanie. Un alt plus in sistemul educational danez este gradul de internationalizare. In aceeasi clasa ai colegi din cel putin 7 tari europene si nu numai. Astfel, dupa terminarea universitatii ai deja creat un network de profesionisti in Uniunea Europeana", a povestit tanarul pentru Ziare.com.

Sura Mare, mai multe oportunitati decat la Aarhus

Tiberiu Mitrea a decis sa se intoarca acasa dupa dupa incheierea studiului.

"As dori sa mentionez un aspect important de la inceput. Pentru fiecare student difera oportunitatile pe care le poate avea tara in care isi finalizeaza studiile. Eu am ales sa ma intorc in Romania pentru ca, spre surprinderea multora, Sura Mare imi ofera mai multe oportunitati decat Aarhus.

In plus, nu cred ca ar trebui sa asteptam ca oportunitatile sa apara din senin, ci trebuie sa le cream noi. Din secunda in care am plecat din Romania am visat la intoarcerea acasa, la momentul cand voi pune umarul la dezvoltarea tarii si voi incepe sa ajut comunitatea locala din care am plecat. Cred ca am sanse foarte mari sa fac o schimbare in bine, sa dau inapoi macar 10% in comunitatea unde m-am nascut si educat, pentru ca, sa fim sinceri, avem atat de multe lucruri de schimbat", subliniaza tanarul antreprenor.

Povestea Natura Lact

Ideea unei ferme de lapte cu livrare directa si gratuita catre client i-a venit tanarului cand inca era la studii in Danemarca.

"Anul 2009 a fost decisiv pentru Natura Lact pentru ca atunci am hotarat impreuna cu parintii mei, care m-au ajutat enorm si necontenit la punerea in practica a acestei idei. De la parintii mei am mostenit spiritul antreprenorial ceea ce m-a ajutat mult in parcusul meu. Ei au cochetat cu agricultura de ani buni, dar niciodata la acest nivel. Avand deja experienta lor, a mea, dar si bani investiti in diferite utilaje am decis sa realizam o mica ferma de vaci cu lapte proaspat livrat la domiciliul clientului", si-a amintit Tiberiu Mitrea.

In timpul facultatii a muncit part-time si astfel a putut sa se intretina, dar si sa puna putini bani deoparte. Ajutorul a venit si de la parintii sai, care au muncit in tot acest timp si au cumparat vaci si alte utilaje. Ulterior, familia a primit si un sprijin prin fonduri europene pentru Natura Lact.

"In 2010 am aplicat pentru 2 masuri din cadrul PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala). Si anume, 'Masura 112 - instalarea tinerilor fermieri' si '141- sprijinirea fermelor de semisubzistenta'. Suma totala este de 17.500 de euro, nu sunt indeajuns pentru a dezvolta o ferma de vaci cu lapte, dar sunt un ajutor binevenit", ne-a mai spus Tiberiu.

Natura Lact, povesteste tanarul roman, s-a nascut din dorinta de a aduce o alternativa pe piata romaneasca la produsele existente: "Lapte de cea mai buna calitate din pasunile cu inalta valoare naturala situate in marginimea Sibiului. Mai exact, misiunea noastra este de a promova un stil de viata sanatos si prin produsele noastre sa crestem increderea si bunastarea prietenilor nostri.

Totul se realizeaza pe baza de abonament. Ce inseamna 'Abonament'? Un abonament este cantitatea de lapte care este livrata in fiecare saptamana pana cand abonamentul este modificat. Abonamentul poate fi modificat in orice moment. Se poate adauga si se poate elimina orice cantitate de lapte".

Comunicarea cu potentialii clienti si promovarea pe retelele sociale

Antreprenorul comunica pe Facebook cu clientii - prietenii, asa cum ii place tanarului sa ii numeasca - Natura Lact. In plus, Tiberiu sustine ca ce il diferentiaza de restul furnizorilor de lapte proaspat sunt sticlele de unica folosinta pe care le foloseste.

"In comunicarea cu prietenii fermei avem 4 directii care sunt general valabile in sectorul lactatelor.

Traditia - poate cea mai proeminenta directie, dar si cea pe care este construit brandul. Marginimea Sibiului este recunoscuta pentru cresterea animalelor si pentru gustul laptelui autentic din pasunile cu inalta valoare naturala.

Profesionalismul - laptele ajunge de la vacutele noastre direct la prieteni in maximum 12 ore. Mulsul se face in cele mai riguroase conditii (automat), iar pentru a pastra prospetimea si calitatea laptelui, este ambalat in recipiente de plastic de unica folosinta. De ce recipiente de plastic in detrimental celor de sticla? Pentru fiecare sticla, sunt alte 6 sticle curatate si sterilizate pentru a fi refolosite. Acest proces taxeaza mult mediul prin folosirea unei cantitati mari de apa si energie. De asemenea, o sticla are o durata de viata de pana la 10 refolosiri. Recipientele de plastic conserva apa, cantaresc mai putin, se transporta mai usor si, cel mai important, pot fi reciclate. Natura - sloganul fermei este 'Respect. Natura. Sanatate'.

Conceptul este simplu, respectam natura (aerul curat, verdeata, solurile, bunastarea animalelor, prospetimea si calitatea laptelui), primim sanatate.

Modernism - suntem unici in Romania, tocmai prin faptul ca suntem prima si singura ferma din Romania de la care se poate comanda lapte proaspat pe Facebook si sa fie livrat la usa ta. Cele mai multe comenzi (62%) au venit prin Facebook, ceea ce face pagina Natura Lact principalul canal de vanzari".

Acum, afacerea lui Tiberiu este in punctul de "break-even", dupa cum spune absolventul din Danemarca. Adica nici nu pierde, dar nici nu castiga: "Producem zilnic 250 de litri de lapte, iar anul trecut am incheiat la break-even aproximativ 30.000 de euro".

Pe viitor, Tiberiu spera ca ferma sa se extinda pana la 100 de bovine cu lapte si sa lanseze noi sortimente de produse, cum ar fi telemea si smantana.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani remarcabili, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#antreprenor elite tineri, #Tiberiu Mitrea Natura Lact , #romani strainatate