Elite fara granite - Ei sunt Romania: Calin, romanul care studiaza tainele caligrafiei chineze la ea acasa

Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 10:00
6153 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Calin, romanul care studiaza tainele caligrafiei chineze la ea acasa

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Calin Ciprian Andrei, doctorand cu bursa guvernamentala la Academia Chineza de Arte in Hangzhou, care si-a propus sa aduca o parte din cultura chineza mai aproape de intelegerea occidentalilor, dar mai ales de cea a romanilor. In total, este al cincilea an pe care il petrece in China.

In Romania, a facut liceul Nicolae Tonitza apoi a continuat la Universitatea Nationala de Arte, la sectia de grafica, acolo unde a facut si masteratul.

"Am participat la diferite concursuri, ateliere si expozitii, am organizat de cateva ori ateliere de caligrafie chineza. Am avut doua expozitii personale, ambele in Giurgiu, orasul meu natal.

In anul doi de facultate am castigat prima bursa de studiu in China, pentru 2 ani. In acesti doi ani am participat la diferite activitati organizate de scoala unde eram student - China Academy of Arts (Academia Chineza de Arte). Pe langa acestea mi-a fost acordat un 'certificat de lucrari exceptionale' si am si doua lucrari in colectia acestei academii", face tanarul o scurta prezentare a parcursului sau academic.

Dupa ce s-a intors in Romania, a participat la concursul de limba chineza pentru studenti "Puntea limbii chineze" doi ani la rand, al doilea an fiind si data cand a castigat un premiu la acest concurs (prima data de cand studentii romani participa la aceasta competitie) - premiul special de "creativitate exceptionala" - si o bursa de sase luni.

"A fost o provocare extraordinara, cu atat mai mult cu cat la preselectia nationala (unde castigatorul urma sa reprezinte Romania in China) la prima participare am fost singurul student din afara sectiei de chineza a Universitatii Bucuresti (eu fiind la vremea aceea student la Arte), iar la a doua participare am fost atentionat in mod explicit sa ma astept la un nivel de competitivitate mult mai ridicat din partea concurentilor de la sectia de chineza a UB. Cu toate acestea am reusit in ambele dati sa ies pe primul loc si sa reprezint Romania in finala din China", povesteste tanarul.

O alta realizare recenta este premiul intai la concursul de discursuri "Visul meu chinezesc" pentru studentii straini din provincia Zhejiang.

"A fost din nou o provocare extraordinara pentru ca am participat alaturi de unii dintre cei mai buni vorbitori de chineza din China (spre exemplu o alta universitate din Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, - Zhejiang University - este in top 3 al celor mai bune universitati din China). Printre alte realizari din China mai pot mentiona participarea la prima expozitie bienala internationala a asociatiei de caligrafie 'Pavilionul Orhideelor' sau participarea la bienala internationala de pictura in tus din Shenzhen", precizeaza Calin Ciprian.

Pasiunea pentru cultura chineza

El marturiseste ca a avut o pasiune pentru culturile orientale de foarte mic, apoi in liceu aproape ca a pierdut acest interes: "Imi amintesc de faptul ca prin gimnaziu, pe langa carti despre cultura indiana din biblioteca familiei, citeam carti despre arte martiale sau tehnici de respiratie chinezesti, imprumutate de la prieteni si colegi".

Decizia de a pleca in China pentru studii a fost o decizie destul de neasteptata, spune tanarul.

"In facultate, prin intermediul unui prieten, atunci student la UB la sectia de chineza, am avut oportunitatea sa invat arte martiale cu un maestru (chinez, bineinteles), ceea ce mi-a retrezit interesul pentru Orient. Dupa aproximativ un an, acest prieten a plecat la studii in China, cu bursa, si m-a sfatuit si pe mine sa aplic.

Pentru mine, faptul ca el, care era deja un foarte bun cunoscator de limba si cultura chineza, a obtinut acea bursa nu era o surpriza, dar cand el m-a sfatuit pe mine, cu foarte multa incredere, sa aplic, am fost foarte circumspect, mai ales pentru ca, desi aveam un anume interes, nu posedam foarte multe cunostinte 'solide' despre China, prin urmare nu m-as fi gandit vreodata ca as avea vreo sansa de a obtine aceasta bursa. Fara prea multe asteptari mi-am facut dosarul, am aplicat, pentru ca apoi sa aflu cu uimire ca am castigat o bursa bilaterala pentru doi ani de studiu in China", isi aminteste Calin.

China - prima intalnire

Nu a avut un soc cultural cand a ajuns prima oara in China pentru ca este deschis la nou. A fost, insa, placut surprins cand a ajuns prima oara in China, care era departe de locul neprimitor si sumbru despre care se vorbea in Romania.

"Hangzhou, orasul in care stau, este unul dintre cele mai pitoresti locuri din China. Marco Polo spunea despre acest oras ca, impreuna cu Suzhou (alt oras faimos pentru gradinile sale), sunt 'Raiul pe pamant'. Cand am ajuns si am realizat ca scoala unde urma sa studiez pentru doi ani este situata chiar pe malul Lacului de Vest - principalul punct de atractie al orasului, o zona extrem de frumoasa, nu imi venea sa cred. Conditiile din camin erau excelente, campusul nou cu o arhitectura superba, nu ma puteam plange de nimic. Era cu totul si cu totul opusul multor zvonuri pe care le auzisem in Romania, unde toata lumea vorbeste de China comunista, ca un loc sumbru, neprimitor, plin de scarbosenii si ciudatenii.

Nu pot sa spun ca am avut un soc cultural, eu sunt in general o fire deschisa la noutati, asa ca m-am putut adapta destul de usor. Asta nu inseamna ca am mancat gandaci, pisici, sau alte povesti pe care le auzim in Romania... Daca astfel de lucruri exista, ele sunt ciudatenii si raritati si aici, in China. Adevarul e ca, avand acel gen de conditii, multi ar putea spune ca s-ar putea adapta mai usor aici chiar decat la noi acasa, in Romania", povesteste Calin Ciprian.

Ce l-a surprins la acea vreme cel mai mult au fost curatenia, organizarea si un anume grad de civilizatie pe care, puncteaza el, "nu cred ca l-am vazut in multii ani petrecuti ca elev sau student in Bucuresti. Si vorbim de China, o tara trecuta foarte curand prin multe evenimente devastatoare, cel mai crancen fiind Revolutia Culturala".

"Inca un lucru important care m-a surprins a fost cat de sigura este China. Ma refer aici la tot felul de probleme pe care le-ai putea avea pe strada. Nu se intampla nici pe departe atatea jafuri, violuri, furturi la drumul mare, nu vezi aproape deloc betivi scandalagii prin baruri sau pe strada, sau alte asemenea probleme", subliniaza tanarul roman.

O prezenta exotica in China

"Nu cred ca ar fi incorect sa spunem ca romanii sunt o prezenta oarecum exotica. Din experienta mea de pana acum, romanii sunt vazuti foarte bine acolo, ca si majoritatea strainilor. Romanii au obiceiul de a se considera un popor foarte primitor, poate ca asa este, intr-un context mai restrans, sa spunem european, insa in China am intalnit un altfel de ospitalitate, la un alt nivel as zice.

Chinezii ii respecta foarte mult pe straini si sunt fericiti ori de cate ori au ocazia de a purta o conversatie cu ei. Este un lucru normal ca oameni cu care ai discutat doar 5 minute sa te invite la ei acasa, sau sa iti fie acordate anumite privilegii (de cele mai multe ori in semn de respect, politete) doar pentru faptul ca esti strain. Cu alte cuvinte, nu esti tratat niciodata cu dispret, antipatie sau nici chiar indiferenta, fiind strain in China", completeaza Calin.

O zi in China

Cum arata o zi din viata sa in China? Ea incepe in atelier, dimineata pe la 7, cu un ceai sau o cafea dupa mic-dejun.

"Acolo de obicei exersez caligrafie, sau lucrez la creatii proprii, sau ma documentez pentru lucrari viitoare, in general lucruri practice. Pe la 12 iau pranzul, dupa care imi place sa ma plimb prin campus pana la o cafenea unde merg sa citesc si sa scriu. Dupa cina, care de obicei e pe la 6-7 seara, am program de voie; o plimbare, un film, sau stau in atelier pana tarziu. Programul este de obicei intrerupt de cursuri, intalniri cu profesorul coordonator sau alte activitati", povesteste tanarul.

Relatia cu Romania

Din Romania ii lipseste, bineinteles, mancarea, mai ales cea facuta de mama sa, apoi ii mai lipsesc discutiile cu prietenii din tara, familia de la Giurgiu - inclusiv cainele familiei - Kent.

"Relatia mea cu Romania este via e-mail, Skype, sau mai rar, prin posta. Ascult din cand in cand muzica romaneasca, am pe telefon Maria Tanase, Taraful din Clejani (care, atentie! - e din judetul Giurgiu), din cand in cand mai gatesc romaneste etc", marturiseste Calin.

"Studentul roman al anului de pe alte continente"

Calin Ciprian Andrei a fost desemnat "Studentul roman al anului de pe alte continente", in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate. Cum l-a ajutat profesional aceasta experienta?

"Am acceptat cu modestie aceasta distinctie. Profesional nu pot spune ca am avut vreun avantaj, cel putin deocamdata. Cu exceptia unei valori simbolice, nu cred ca ar putea avea si o intrebuintare practica. Profesional, imi doresc ca aportul pe care eu il pot aduce in domeniul pe care il studiez si il practic sa depaseasca aceasta realizare", spune tanarul.

Planuri de viitor

Avand in vedere natura domeniului pe care il studiaza, tanarul nu vede oportunitati reale de a evolua profesional in Romania: "insa exista, bineinteles oportunitati bine remunerate, dar fara sansa de a ma dezvolta profesional in domeniul pe care il practic acum".

"Viitorul meu este, intr-un fel sau altul, alaturi de China. Sunt sanse mici de a ma intoarce in Romania, in primul rand pentru ca sunt de parere ca daca pot face ceva pentru tara mea, o pot face mai bine de aici sau din alte parti cu oportunitati mai bogate", puncteza Calin Ciprian.

In ceea ce priveste sfaturi pentru elevii/studentii din Romania care se gandesc sa isi continue studiile in strainatate, tanarul ii indeamna sa aleaga cu atentie unde vor sa plece si sa faca lucruri marete acolo. "Este cel mai bun lucru pe care il pot face pentru tara lor in momentul de fata", incheie Calin Ciprian Andrei.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Calin Ciprian Andrei China, #tineri elite campanie, #Calin Ciprian elite , #romani strainatate