Elite fara granite - Ei sunt Romania: In comunitatile stiintifice din Statele Unite, a fi roman inseamna a fi excelent

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 14:06
5031 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: In comunitatile stiintifice din Statele Unite, a fi roman inseamna a fi excelent

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Anei Neferu, absolventa a University of Richmond, in Statele Unite, si doctoranda la University of North Carolina.

"Inainte de toate, sunt romȃnca. Apoi sunt o tȃnara careia nu i-a fost niciodata teama sa tinteasca sus spre obiective indraznete. Asa am ajuns din Dragasani la cea mai veche si mai prestigioasa universitate publica din Statele Unite", se prezinta Ana Neferu.

Motto-ul sau este ca "daca nici macar nu incerc, sansele mele de a reusi sunt zero oricum. Asa mi-am impins toate limitele pe care am crezut ca le am de-a lungul timpului".

"In liceu nimeni nu credea ca sunt destul de inteligenta incȃt sa ajung in lotul olimpic, nici macar eu, dar am incercat oricum si am intrat. Apoi nu credeam ca am vreo sansa sa intru la vreo universitate in Statele Unite, dar am incercat oricum. Romȃnii in general nu au incredere in obiective", continua Ana.

Acum e un cercetator stiintific in devenire: "Am petrecut multi ani incercȃnd sa gasesc o directie de cercetare care sa imi placa suficient cȃt sa ma satisfaca pentru tot restul vietii, dar sa aiba un impact asupra celorlalti (ca sa pot dormi noaptea ca nu sunt egoista si fac cercetare doar pentru a-mi satisface curiozitatea personala). Am gasit in sfȃrsit directia ideala pentru mine in cercetare fundamentala in chimie anorganica in domeniul capturarii si stocarii energiei solare".

De cateva luni a inceput un doctorat in chimie anorganica la University of North Carolina din Chapel Hill, dupa ce in mai anul acesta a absolvit cursurile de licenta la University of Richmond, tot in Statele Unite.

Parcursul academic si drumul spre SUA

Ana Neferu a terminat liceul la Colegiul National Gib Mihaescu din Dragasani. In 2008, incepuse primul an la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Chimie, dar a renuntat pentru a studia in SUA.

In ce priveste performantele, timp de doi ani a facut parte din lotul largit pentru Olimpiada Internationala de Chimie, si a obtinut o medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Stiinte din Yakutia in 2006.

A inceput sa caute pe Internet dupa ce a aflat de la colegi mai mari din lot ca in strainatate exista dotari pentru cercetare stiintifica cu mult superioare celor din Romȃnia.

"Dupa ce m-am informat pe Internet despre studiul in mai multe tari, am fost atrasa de sistemul din SUA pentru ca iti permite sa iei cursuri in foarte multe domenii si pentru ca sistemul se implica in toate aspectele vietii studentesti, recunoscȃnd ca studentii invata foarte mult si in afara salilor de clasa prin simple conversatii cu prietenii.

Un motiv pentru care universitatile din SUA accepta studenti internationali este sa le dea sansa studentilor americani sa invete despre alte tari, de exemplu Romȃnia, direct de la sursa! Mi-am dat seama ca un astfel de sistem mi s-ar potrivi", ne-a povestit tanara.

Prima sa experienta de cercetare in domeniul energiei solare a fost in vara lui 2012, cȃnd a lucrat la California Institute of Technology cu unul din cei mai importanti chimisti din lume (genul de candidat serios la premiul Nobel), ca rezultat al unui e-mail indraznet.

"La un moment dat Cristina Ghenoiu (Studenta Anului in Lume de la Gala LSRS 2011) mi-a sugerat sa fac un internship pe vara sa imi diversific experienta de cercetare. Atunci i-am scris un e-mail acestui profesor, desi nu ma asteptam sa isi aduca aminte de un student din anul 2 cu care vorbise intr-o singura zi cu un an in urma la un seminar in Richmond. Revenind la importanta primului pas spre un obiectiv indraznet, as fi pierdut aceasta oportunitate unica daca nu as fi indraznit sa scriu acel e-mail", continua Ana Neferu.

Ea spune ca este un om mai bun pentru ca a putut sa combine ce i-a placut mai mult din cultura romȃneasca cu ce i-a placut mai mult din cultura americana: "Am adoptat din cultura americana respectul fata de oameni diferiti, si mai ales ca a fi diferit nu inseamna automat a fi mai bun sau a fi mai rau decȃt ceilalti. Am invatat sa nu ma grabesc sa judec un om dupa cum arata sau dupa primele 2-3 cuvinte spuse. Am invatat ca a fi inteligent nu inseamna neaparat a fi capabil sa rezolvi probleme dificile de matematica. Am invatat sa ii respect pe cei cu pareri diferite de ale mele, si sa le ascult argumentele chiar daca nu sunt de acord cu ele".

Invatamantul - Romania vs. SUA

De departe, spune Ana Neferu, cea mai mare problema e "copiatul si faptul ca e tolerat atȃt de usor".

"Elevii sau studentii considera ca un profesor 'bun' e cel care inchide ochii cȃnd studentii copiaza si un profesor care iti da nota numai pe atȃt cȃt stii e un profesor 'rau'. Dar ar trebui sa fie invers in orice sistem. Din cauza aceasta notele nu reflecta deloc nivelul real de pregatire. Bacul din 2011, cȃnd au picat mai mult de 50% din elevi la nivel national, e relevant in acest sens. In acel an conditiile de supraveghere de la bac au fost cele mai stricte. Generatia aceea nu a fost nici mai buna nici mai slaba decȃt alte generatii, dar a aratat nivelul real de pregatire a elevilor cȃnd nu pot copia. (...)

Alta problema, mai ales in sistemul universitar, este faptul ca sistemul nu motiveaza studentii sa invete deloc pȃna in sesiune. Apoi in cȃteva zile trebuie sa invete ce s-a predat timp de un semestru, dar nu e timp de aprofundare asa ca totul va fi uitat cȃteva zile dupa examen. Nici in acest caz notele nu reflecta cȃt stie de fapt studentul.

In sistemul preuniversitar, sistemul olimpiadelor face o treaba buna pentru ca ii provoaca pe elevi sa gȃndeasca, ceea ce iti dezvolta si alte abilitati", considera Ana Neferu.

Un roman dincolo de Ocean

Americanii sunt obisnuiti cu strainii si primitori, asa ca Ana a fost primita peste tot cu bratele deschise, cum insasi marturiseste.

"Despre dificultati, oricine le intampina la inceput cȃnd dintr-o data e aruncat intr-o cultura atȃt de diferita, ca poate fi greu sa intelegi ce se intȃmpla in jur. Insa nu a durat foarte mult. Daca am intȃmpinat dificultati pentru ca sunt romȃnca? Probabil cea mai mare dificultate este presiunea de a ma ridica la standardele extrem de inalte impuse de studentii si tinerii profesori romȃni cu care actualii mei profesori au interactionat de-a lungul timpului", completeaza tanara.

Imaginea romȃnilor de "hoti" si/sau "cersetori" din unele tari europene nu a trecut dincolo de Atlantic, mai subliniaza ea.

"Cȃteodata poate mai apare un articol despre politica tumultoasa din Romȃnia, dar eu ma invart printre oameni de stiinta, care sunt prea ocupati si nu au timp sa citeasca nici stirile locale. Ei isi fac o imagine din Romȃnia in principal interactionȃnd cu studenti (sau colegi de-ai lor) romani. Majoritatea romanilor vorbesc frumos despre Romania, dar mai sunt si cativa care subliniaza numai aspectele negative.

Insa toata lumea stie ca studentii romȃni exceleaza in domeniile stiintifice, si sunt foarte des printre cei mai buni in programele din care fac parte. In comunitatile stiintifice din Statele Unite, a fi roman inseamna a fi excelent. De exemplu, cand am cunoscut-o prima data pe actuala mea conducatoare de doctorat, nu stia nimic despre mine decat ca sunt din Romania, dar a fost suficient sa presupuna ca sunt foarte buna si sa incerce sa ma atraga la UNC.

Alta data, cȃnd scriam un articol pentru comisia Fulbright din Bucuresti despre University of Richmond, am intrebat un profesor daca vrea sa le transmita ceva potentialilor studenti din Romȃnia. El mi-a spus 'roaga-i sa vina in numar cȃt mai mare aici, ca de cȃnd avem studenti romȃni, reputatia universitatii a crescut'", povesteste Ana Neferu.

Ea spune ca romanii sunt "mai patrioti decȃt presa romȃneasca incearca sa sugereze (desi nici pe departe la fel de patrioti ca americanii) ".

"Romanii in general nu au incredere in ei, si prin extensie nu au incredere nici in tara lor. Multi romȃni au conceptia gresita ca 'asa ceva numai in Romȃnia se poate intȃmpla' si totul e mai bun in strainatate. Acum eu stiu din experienta ca nu e chiar asa.

As putea spune ca majoritate a romanilor care au locuit la un moment dat in strainatate sunt mai patrioti decat inainte sa plece, pentru ca au avut sansa sa puna Romania in perspectiva si au ajuns sa vada ca unele lucruri sunt mai rele in alte tari. Nu vorbesc aici de dor de casa, pentru ca unii dintre ei s-au intors in tara, dar raman in continuare mai patrioti decat inainte sa fi plecat", adauga Ana Neferu.

Cei mai frumosi ani

Cei patru ani petrecuti la University of Richmond au fost cei mai frumosi din viata ei, chiar daca a fost departe de familie, marturiseste Ana.

"Este o universitate care pune accentul in primul rand pe student si apoi pe cercetare. Pe langa experientele de cercetare pe care mi le-au pus la dispozitie si timpul pe care profesorii i-au dedicat mie personal, mi-am facut prieteni din toata lumea cu cele mai variate interese. Recomand cu caldura universitatea. In plus, cum am spus mai sus, lor le plac romani", adauga Ana Neferu.

In ceea ce priveste sfaturi pentru tinerii care vor sa studieze in afara, tanara ii indeamna ca "sa aiba incredere in sansa lor si sa tinteasca sus". In al doilea rȃnd, "sa se informeze foarte bine".

Planuri de viitor

Ana Neferu isi doreste sa devina profesor universitar undeva in Statele Unite, ca sa poata sa faca si cercetare si sa predea in acelasi timp.

"Principalul motiv pentru care nu planuiesc sa ma intorc in Romȃnia este faptul ca vreau sa rezolv o problema de importanta internationala, care afecteaza nu numai Romȃnia sau nu numai Statele Unite. Dar pentru a rezolva o problema globala am nevoie de facilitati stiintifice extrem de scumpe, pe care Romȃnia nu si le permite acum.

Desi intr-un fel mi-ar placea sa fac cercetare aproape de familie, ar fi egoist din partea mea sa ii cer Romȃniei sa investeasca in instrumente scumpe in acest moment, cȃnd acei bani ar putea merge pentru a rezolva probleme mult mai urgente, si ma refer in special la educatie. Si atȃta timp cȃt nu ma intereseaza sa ma implic activ in politica, imi pot exprima opiniile si din strainatate in timp ce ma concentrez pe probleme de importanta globala undeva unde exista deja instrumentatie", incheie Ana Neferu.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Ana Neferu elite, #elite strainatate campanie , #romani strainatate