Elite fara granite - Ei sunt Romania: Povestea lui Valeriu Codreanu, un tanar cercetator in Olanda

Joi, 26 Decembrie 2013, ora 08:16
9725 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Povestea lui Valeriu Codreanu, un tanar cercetator in Olanda
Foto: Arhiva personala a lui Valeriu Codreanu

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ajungem sa-i cunoastem. Este si cazul lui Valeriu Codreanu, cercetator postdoctoral in cadrul Departamentului de Electronica al Universitatii Tehnice din Eindhoven, Olanda.

Cu tanarul cercetator roman am stat de vorba despre parcursul sau academic, experienta emigratiei, diferenta dintre cercetarea din Romania si cea din Olanda, dar si despre cum sunt vazuti romanii in lume.

Valeriu Codreanu a absolvit Colegiul National "Mihai Viteazul" din Bucuresti, in anul 2003, liceu de care, spune el, este foarte mandru. A terminat intr-o clasa "speciala de matematica", care l-a pregatit pentru o educatie tehnica.

A intrat apoi cu media 10 la Facultatea de Electronica si Tehnologia Informatiei din cadrul Politehnicii Bucuresti, unde a fost bursier in primii doi ani.

"Mi-am dat seama ca ingineria este cel mai usor 'invatata' daca este practicata. Drept urmare, la inceputul anului 3, in 2005, m-am implicat intr-un start-up pornit in cadrul facultatii. Scopul era crearea unui procesor specializat pe executia programelor Java pe telefoanele mobile. Am fost implicat in acest proiect pana la inceputul lui 2009.

Spre sfarsitul anului 2008 am fost acceptat intr-un program de doctorat in cadrul Politehnicii Bucuresti. Programul facea parte din proiectul POSDRU si oferea o bursa lunara doctoranzilor in schimbul unor cerinte ceva mai mari. Conducatorul meu de doctorat a fost dl. prof. dr. Gheorghe Stefan, un om si un inginer extraordinar, care m-a motivat intotdeauna sa tintesc sus si sa am incredere in mine.

Tema cercetarii din cadrul proiectului de doctorat a fost asupra unor tehnici hardware/software pentru cresterea eficientei in folosirea procesoarelor de uz general, precum si in folosirea procesoarelor vectoriale", povesteste Valeriu Codreanu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Drumul spre Olanda

Una dintre cerintele aditionale ale acestui program POSDRU era efectuarea unui stagiu in strainatate. Impreuna cu alti doi colegi, Lucian Petrica si Radu Hobincu, a avut oportunitatea de a lucra 8 luni, din iarna lui 2010 pana in vara anului 2011, intr-una din cele mai bune universitati de inginerie din Europa, Universitatea Tehnica din Delft, Olanda.

"Acolo ne-am intalnit cu o cu totul alta mentalitate cu privire la ce ar trebui sa fie si cum ar trebui sa se faca cercetarea. Consider ca aceasta experienta ne-a schimbat fundamental pe toti trei. Dl. prof. dr. Sorin Cotofana a fost mentorul nostru de acolo si ne-a ajutat sa ne acomodam cu diferenta de mentalitate in cercetare si nu numai.

In vara anului 2011 ne-am intors in tara si in octombrie deja mi-am sustinut teza de doctorat. Pentru ca voiam sa continui pe partea de cercetare, am aplicat imediat la o pozitie de cercetator postdoctoral la Universitatea din Groningen, tot in Olanda. Am fost acceptat in cadrul unui proiect european FP7 pentru 2 ani, incepand cu decembrie 2011.

In aceasta perioada de 2 ani am avut parte de foarte multa libertate in cercetare, astfel ca am reusit sa public lucrari pe subiecte foarte diferite si sa am colaborari cu diferite grupuri de cercetare.

Groningen este un oras foarte frumos, situat in nordul extrem al Olandei. Aceasta relativa izolare ii ofera un farmec aparte. Pe langa asta, este cel mai 'viu' oras din Olanda, cu aprox. 60.000 de studenti din totalul de 200.000 de locuitori", adauga Valeriu Codreanu.

In luna noiembrie a acestui an, povesteste tanarul, a inceput un alt proiect, care promite sa fie foarte interesant, de data aceasta la Universitatea Tehnica din Eindhoven, in sudul Olandei.

"Sunt angajat in continuare ca cercetator, pentru o perioada de 2 ani. E un departament foarte competitiv, fiind in primele 15 din Europa pe acest profil. Lucrez in cadrul unui proiect european foarte mare (Best ENergy EFficiency solutions for heterogeneous multi-core Communicating systems, BENEFIC), impreuna cu un consortiu format din 23 de parteneri atat din mediul industrial, cat si din mediul academic.

Tinta proiectului este reducerea consumului de energie prin regandirea intregului lant de productie, distributie si consum de energie. Personal ma concentrez pe cercetarea sistemelor avansate de calcul, incepand de la designul arhitecturii hardware si terminand cu partea de programare software, in vederea optimizarii consumului de energie al acestor sisteme de calcul.

Pe langa proiectul la care lucrez aici, in ultimii doi ani am avut colaborari si cu Facultatea de Electronica din Bucuresti, colaborari care imi doresc sa continue si pe proiecte viitoare", explica Valeriu Codreanu.

Un roman in Olanda

Tanarul cercetator marturiseste ca nu a intampinat probleme si nici nu s-a confruntat cu situatii neplacute pentru ca este din Romania.

"Din contra. Societatea olandeza este multi-culturala, cu oameni venind din toate colturile lumii. Istoric, este o tara privita ca 'toleranta'. Chiar si bariera lingvistica care este prezenta in alte locuri, aici este ca si inexistenta. Marea majoritate a olandezilor vorbesc foarte bine engleza, si imediat cum intrebi ceva chiar si intr-o olandeza 'imperfecta', ei iti raspund in engleza, ca sa nu-ti creeze confuzii.

Asadar, nu am simtit nimic negativ din cauza faptului ca sunt roman. Chiar si asa, ca in multe tari din Europa, exista in ultima perioada o crestere a sentimentelor 'anti-imigrationiste' ale olandezilor, dar fenomenul inca nu a luat foarte mare amploare, si cel mai probabil se va stinge odata cu ridicarea restrictiilor de munca de la 1 ianuarie 2014 pentru romani si bulgari", subliniaza cercetatorul roman.

Potrivit acestuia, romanii din IT/inginerie sunt in general priviti "foarte bine in mediul academic din Olanda si probabil de peste tot din lume".

"La toate cele 3 universitati in care am fost implicat am avut parte si de colegi romani. Perceptia despre studentii, precum si despre angajatii romani este foarte buna. Sunt vazuti ca niste oameni creativi, muncitori si foarte motivati sa isi atinga scopurile", puncteaza tanarul.

Sunt romanii patrioti?

"Consider ca a evalua patriotismul unui popor este o chestiune complexa. Pornind de la definitia din DEX a cuvantului 'patriot': 'persoana care isi iubeste patria si lupta pentru apararea si prosperitatea ei', as fi inclinat sa spun ca majoritatea romanilor nu sunt patrioti, putini luptand pentru prosperitatea tarii.

Este una dintre cele mai 'bogate' tari ale Europei d.p.d.v. al resurselor naturale si umane, insa, contra-intuitiv, este cea mai 'saraca' d.p.d.v al prosperitatii. Asta se poate explica prin lipsa de 'implicare' a majoritatii romanilor, care nu lupta pentru prosperitatea tarii, ci mai mult pentru prosperitatea personala.

Bineinteles, daca majoritatea ar lupta pentru un tel comun, prosperitatea tarii, atunci si clasa politica ar fi reflectia acestei majoritati, generand prosperitate; in punctul acela vom fi un popor patriot", este de parere Valeriu Codreanu.

Sfaturi pentru tinerii romani

Cercetatorul le recomanda cu tarie studentilor din Romania sa isi faca macar o parte din studii in Olanda, printr-un program Erasmus, fie sa isi faca studiile de licenta/master acolo in integralitate.

"Toate cele trei universitati din Olanda cu care am avut contact sunt in primele 100 de universitati din lume, asadar si procesul de educatie si cel de cercetare sunt foarte diferite fata de cele ale universitatilor din tara.

Accentul se pune pe cercetare chiar si in procesul de educatie, studentii fiind nevoiti sa citeasca cele mai recente lucrari stiintifice relevante pentru subiectul lor de studiu, si fiind incurajati sa-si publice rezultatele. Pe langa asta, studentii au sansa sa opteze pentru majoritatea materiilor, astfel incat sa-si poate personaliza studiile dupa cum cred de cuviinta", puncteaza tanarul.

"I-as incuraja sa faca pasul acesta, chiar daca poate parea greu la inceput, pentru ca este o experienta extraordinara. Pe cei care decid sa faca acest pas, ii sfatuiesc sa fie seriosi, curiosi si cel mai important, sa aiba incredere in fortele lor, lucru care in general le lipseste romanilor.

Bineinteles, dupa ce isi termina studiile, ii sfatuiesc pe cei ce vor cercetare sa se inscrie la un program de doctorat, eventual tot la o institutie din strainatate, iar pe cei cu spirit antreprenorial sa revina in tara si sa aplice ce au invatat", continua Valeriu Codreanu.

Planuri de viitor

Tanarul isi doreste ca dupa acesti doi ani in Eindhoven sa obtina un post de asistent universitar la o universitate din Olanda.

"Este o pozitie foarte greu de obtinut, cu niste criterii aproape 'imposibile'. Dar si avantajele sunt pe masura. In primul rand, ca profesor ai acces la o serie de minti curioase si antrenate (doctoranzi) cu care poti colabora si cu care poti face cercetare. Apoi, din pozitia de asistent ai acces mai facil la diferite instrumente de finantare prin care poti atrage oameni inteligenti si cu mare potential.

Ma gandesc sa revin in tara la un moment dat, dar nu am ales inca momentul", incheie tanarul.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Valeriu Codreanu postdoctorat, #Valeriu Codreanu cercetator Olanda, #Valeriu Codreanu Olanda , #romani strainatate