Elite fara granite - Ei sunt Romania: Povestea unui tanar roman, doctorand in neurobiologie moleculara in Germania

Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 08:15
7080 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Povestea unui tanar roman, doctorand in neurobiologie moleculara in Germania
Foto: Arhiva personala a lui Ionut Dumitru

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Ionut Dumitru, un tanar doctorand in Neurobiologie Moleculara, care in prezent este cercetator la German Cancer Research Center.

Am stat de vorba cu Ionut Dumitru despre parcursul sau academic, despre experienta emigratiei si imaginea romanilor in lume, dar si despre activitatea sa la German Cancer Research Center.

Ionut Dumitru se prezinta ca "un om dinamic, plin de viata si energie care incearca sa invete ceva nou in fiecare zi. Am o viata activa si ma caracterizeaza curiozitatea, dar si perseverenta in a intelege lucrurile pe care nu le cunosc si in a evolua. Consider ca viata este un dar ce trebuie pretuit si de aceea incerc sa valorific pe cat se poate mai bine fiecare moment".

In Romania a urmat Colegiul National Mihai Viteazul din Bucuresti, in timpul liceului fiind olimpic national si internetional la chimie.

"Majoritatea olimpicilor internationali parasesc tara dupa liceu spre universitati de top din occident. In generatia mea toti cei care am fost la olimpiada internationala de chimie ne-am hotarat sa ramanem in Romania si sa mergem impreuna la Universitatea Bucresti. Un mare ajutor pentru noi a fost campania desfasurata de firma Actavis Romania. Aceasta companie farmaceutica premiaza de cativa ani olimpicii internationali la chimie pentru rezultatele obtinute la concursurile internationale si face chiar mai mult de atat - ofera burse lunare olimpicilor care raman sa studieze in Romania.

Bursa oferita de Actavis ne-a ajutat sa ne concentram in facultate pe studiu si ne-a aratat ca rezultatele olimpicilor sunt pretuite, ceea ce a cantarit mult in decizia noastra de a ramane in Romania. Dincolo de asta experienta mea alaturi de cei de la Actavis nu s-a oprit aici. Eu am dorit sa fac un internship in laboratoarele acestei companii pentru a vedea cum se lucreaza intr-o firma de farmaceutice. Cei de la Actavis s-au aratat foarte deschisi si nu numai ca am fost un timp in laboratorul de controlul calitatii al acestei companii, dar am si lucrat la ei pe perioada verii avand o experiente profesionala si personala extrem de placuta. Cred ca aceasta campanie a lor de a premia olimpicii internationali la chimie trebuie laudata intrucat ii ajuta pe olimpici si ii stimuleaza sa studieze in Romania", adauga tanarul.

A absolvit cu nota 10 specializarea Biochimie a facultatii de biologie din cadrul Universitatii Bucuresti si in timpul celor trei ani de facultate, spune el, "am incercat sa ma integrez in sistemul de cercetare romanesc. Am cunoscut in Romania multi oameni de valoare care se lupta sa faca cercetare de top cu resurse limitate din mediul academic de aici. Dupa absolvirea lipsa finantarii din cercetarea romaneasca, dar si nivelul mai ridicat al cercetarii din vest m-a facut sa imi doresc sa realizez un master in afara tarii".

"Am ales sa studiez in Germania, deoarece nivelul cercetarii din aceasta tara este foarte ridicat si deoarece oamenii de aici constientizeaza importanta investitiei in educatie si cercetare. Imi doream sa lucrez intr-un sistem foarte bine organizat care sa imi permita sa ma pot concentra pe invatat si pe lucrul in laborator fara alte piedici de ordin administrativ sau financiar.

Am avut dintotdeauna un respect special pentru eficienta, seriozitatea si precizia care ii caracterizeaza pe nemti si am considerat ca m-as integra bine intr-o societate caracterizata de aceste calitati. Dincolo de asta mi-am dorit de mult sa studiez in Heidelberg, un oras renumit pentru valoare universitatii sale dar si pentru peisajele frumoase.

Am obtinut pentru durata masterului in Germania o bursa din parte DAAD, un organism finantat din bugetul Germaniei, dar si din bani europeni care ofera burse studentilor straini pentru a studia in Germania, dar si studentilor germani care doresc sa studieze afara. DAAD nu mi-a oferit numai o bursa ci si o asigurare medicala, un curs intensiv de limba germana precum si un real sprijin in orice problema as fi putut avea in Germania. DAAD a fost primul meu contact cu Germania si a fost in mod pozitiv dincolo de asteptarile mele. Toti cei de la DAAD au depus toate eforturile posibile pentru a face cat mai usoara integrarea bursierilor straini in sistemul academic din Germania", marturiseste Ionut Dumitru.

Experienta emigratiei

La inceput, recunoaste tanarul, a fost greu pe plan personal. Pe plan profesional lucrurile au mers asa cum au fost planificate, insa a fost foarte greu sa isi faca prieteni.

"In Germania, oamenii sunt mai distanti si este mai greu sa faci conexiuni. In timp am invatat care sunt diferentele intre modul de a gandi al colegilor mei si modul meu de a fi. Mi-am dat seama ca daca vrei sa iti faci prieteni in Germania trebuie sa o faci in mod activ si sa depui eforturi in sensul acesta. Am invatat ca trebuie cateodata sa scoti nasul din carti si sa incerci sa inveti de la oameni mai mult decat ce au de aratat pe plan prefesional si asta m-a ajutat foarte mult", explica Ionut Dumitru.

Mediul universitar din Romania vs. mediul universitar din strainatate

Una din principalele diferente, spune el, este bineinteles finantarea: "Germania a acordat in 2013 cercetarii si educatie 6,3% din produsul intern brut si asta se vede in activitatea de zi cu zi in laborator. Majoritatea consumabilelor necesare in cercetare costa mult si este greu sa faci cercetare de calitate daca nu ai materiale de calitate sau daca trebuie sa astepti o vesnicie si trebuie sa treci printr-o multime de formalitati ca sa le obtii cum este cateodata cazul in Romania.

In comunitatea academica in care ma regasesc in Germania exista posibilitati financiare pentru a asigura toate substantele si ustensilele necesare unei cercetari de calitate. Tor ce iti mai trebuie este putina ingeniozitate si cunoastere si poti adresa orice problema de interes pentru comunitatea stiintifica internationala".

O alta diferenta fata de mediul academic din Germania, explica tanarul roman, este calitatea profesionala a corpului academic.

"Din pacate, lipsa unor salarii onorabile in Romania, dar si nivelul nu foarte ridicat al cercetarii face ca multi oameni de valoare sa plece. Am cunoscut in Romania foarte multi profesori si cercetatori de valoare, dar din pacare mult mai putini decat am cunoscut in Germania. Pentru a face fata unui mediu academic international foarte concurential in prezent trebuie lucrat in echipa. Subiectele de cercetare abordate nu mai pot fi realizate de catre un singur cercetator si ai nevoie sa te poti baza pe experienta si cunostintele colegilor tai, dar mai ales pe expertiza profesorilor. Tocmai de aceea pregatirea profesionala a tuturor membrilor unui laborator este esentiala.

Un aspect pozitiv al mediului academic din Germania este concurenta foarte acerba la toate nivelele: de la obtinerea unui loc pentru doctorat si pana la obtinerea unui post de profesor. Aceasta concurenta tine mediul academic la un nivel ridicat, insa ea lipseste din pacate in Romania", subliniaza tanarul.

Activitatea la DKFZ - German Cancer Research Center

Activitatea lui Ionut Dumitru la DKFZ a inceput acum doi ani, cand si-a realizat acolo teza de masterat in Neurobiologie Moleculara.

"Mai apoi, am primit o bursa de trei ani din partea scolii doctorale Helmholtz Graduate School for Cancer Research pentru a imi desfasura doctoratul in Neurobiologie, in cadrul DKFZ. Mi-am inceput doctoratul in laboratorul doamnei Profesor Dr. Hanna Monyer, conducatoarea departamentului de Neurobiologie Clinica al DKFZ. Aici am descoperit cat de important este sa lucrezi cu un profesor care este un cercetator adevarat cu rezultate exceptionale si o experienta uriasa in spate atat pe plan profesional, cat si pe plan personal. Este foarte important ca profesorul care iti conduce doctoratul sa fie un exemplu pentru tine, sa reuseasca sa iti transmita entuziasmul fata de proiectele abordate si sa te motiveze.

Pe langa un profesor de exceptie, am cunoscut in acest laborator un grup de oameni cu foarte multa experienta si cu un bagaj absolut urias de cunostinte in spate, oameni care fac cercetare cu multa pasiune si care au rezultate exceptionale. Alaturi de ei am invatat cat de important este sa lucrezi in echipa cu oameni foarte competenti care iti pot oferi nu numai expertiza tehnica dar care te pot ajuta sa te fomezi tu insuti ca si cercetator", adauga tanarul.

Olimpic international la chimie

Cea mai mare realizare palpabila a sa, marturiseste Ionut Dumitru, sunt cele doua medalii pe care le-a obtinut la olimpiadele internationale de chimie.

"Olimpiadele de chimie au fost cele mai acerbe competitii la care am participat, competitii la care cele mai mici detalii puteau face diferenta intre locul intai si locul doi si o problema rezolvata in plus sau in minus putea face diferenta intre primul si ultimul. Am precizat ca aceste medalii sunt cea mai mare realizare palpabila a mea deoarece pentru mine cea mai mare realizare sunt de fapt nivelul de cunostinte si intelegere pe care le-am acumulat precum si prieteniile pe care le-am legat pe drumul spre aceste concursuri.

Cred ca mai multi tineri din Romania ar trebuie sa faca cunstiinta cu aceasta lume a olimpicilor. Este greu sa te menti la un nivel ridicat insa tot cei care merg la olimpiade o fac din pasiune si interes. Orice concurs la care participi are o atmosfera speciala in care intalnesti alti tineri ca tine cu pasiuni si idealuri comune. Eu cred ca orice elev din Romania care ar participa la un concurs national sau international si-ar dori sa revina acolo in fiecare an si ar parasi acest sistem cu regret dupa terminarea liceului asa cum a fost in cazul meu", subliniaza tanarul.

Ce sanse are un cercetator in Romania?

L-am intrebat si cum crede ca ar fi evoluat cariera sa daca ramanea in tara. "Este foarte greu sa gasesc un raspuns la aceasta intrebare, intrucat pentru a da un raspuns corespunzator trebuie mai intai sa definim ce insemna o cariera de succes in cercetare.

Cred ca daca as fi ramas in Romania as fi avut o cariera in cercetare poate chiar una de succes la niveul mediului academic romanesc. Insa cred ca sansele ca eu sa fi avut vreun impact asupra mediului academic international ar fi fost mult mai mici in comparatie cu sansele pe care le am in Germania. Asta este si pentru ca in Romania un cercetator pierde foarte multa energie luptand cu foarte multe probleme organizatorice si asta pentru a obtine o bucatica din foarte putinele resurse disponibile in cercetarea romaneasca", spune Ionut Dumitru.

Romanii in lume

In calatoriile sale, admite ca s-a asteptat uneori sa aiba probleme ori sa intampine situatii neplacute pentru ca este roman.

"Trebuie sa recunosc ca m-am asteptat la astfel de prejudecati insa nu le-am intalnit aprope deloc. Personal nu am avut niciodata probleme si nu m-am simtit niciodata discriminat din cauza faptului ca sunt roman. Am pornit tot timpul de la ideea ca oamenii din jur vor fi circumspecti si vor avea o parere proasta despre mine pentru ca sunt roman.

Insa oamenii pe care i-am cunoscut in Germania au fost constienti ca nu toti membrii unui popor sunt la fel si ca nu ii poti cataloga pe toti in functie de actiunile anumitor concetateni fie ca sunt ele pozitive sau negative. Tot timpul am fost tratat si catalogat, asa cum era si normal, in functie de propriile mele fapte. Cred ca aceasta impresie ca vestul ii considera pe romani inferiori este mai curand inradacinata in mintile romanilor decat in realitate sau cel putin asta a fost experienta mea de pana acum din Germania", subliniaza cercetatorul roman.

Sunt romanii patrioti? "Inainte sa plec din Romania as fi spus ca nu, dar departarea de casa si contactul cu romanii din strainatate m-a facut sa imi schimb parerea. Primii cu care am intrat in contact in Germania au fost studentii romani de aici. Pastram legatura, avem un grup pe Facebook si ne intalnim cat putem de des.

Dincolo de asta romanii din afara tarii sarbatoresc in fiecare an 1 Decembrie impreuna chiar si departe de casa asa cum o facem si noi in Heidelberg. Este greu de spus daca romanii sunt patrioti cu siguranta unii sunt foarte patrioti in timp ce altii mai putin. Ceea ce pot spune cu siguranta este ca distanta de acasa te face mai patriot si te face sa apreciezi lucrurile pozitive legate de Romania pe care nu le constientizezi cand esti acasa", este de parere tanarul.

Relatia cu Romania

Cel mai mult ii lipsesc familia si prietenii si de aceea incearca sa vina acasa cat de des posibil, chiar si pentru cateva zile pentru a-i vizita.

"Dincolo de asta imi lipseste deschiderea oamenilor si usurinta cu care iti poti face prieteni in Romania. Oriunde as merge Romania va fi tot timpul acasa si eu voi gandi romaneste si ma voi defini prin originile mele romanesti pentru ca indiferent ca vreau sau nu, sunt roman.

Legat de traditii incerc sa sarbatoresc Craciunul si Pastele acasa, in Romania, alaturi de familia mea. In Germania am incercat sa le arat prietenilor mei cum traiesc romanii, care sunt diferentele fata de traditiile din Germania si am incercat sa le fac cunostinta cu bucataria romaneasca", ne-a mai povestit tanarul.

Planuri de viitor

In ceea ce priveste planurile de viitor, in primul rand isi doreste sa termine cu bine doctoratul.

"Dincolo de asta imi doresc sa devin un neurobiolog de succes si intr-o zi sper sa conduc propriul meu laborator de cercetare. Este greu de spus unde se va intampla asta. In cercetare exista o dinamica foarte ridicata si in special la inceputul carierei treci prin mai multe tari, prin mai multe sisteme de cercetare pentru a te stabili acolo unde te regasesti cel mai bine. Nu pot spune in acest moment daca ma voi intoarce in Romania, dar nu exclud aceasta varianta.

Cu siguranta voi ajunge acolo unde va fi cel mai propice pentru a imi dezvolta o cariera de success si unde ma voi integra pe plan personal cel mai bine. Dincolo de asta, daca in anii urmatori nu se va schimba nimic in mediul academic romanesc, imi este greu sa vad cum as putea sa ma reintorc in Romania pentru a face cercetare in conditiile in care sistemul de cercatare romanesc se lupta cu subfinantarea. Imi este efectiv greu sa vad unde as avea si eu loc in acest sistem...

Ceea ce as vrea sa adaug este ca nu sunt nici pe departe unul dintre acei Romani care au plecat, isi vad de viata si nu se mai uita inapoi. Eu cred ca in Romania nu este mai rau sau mai bine. Fiecare tara are avantajele si dezavantajele ei. Tocmai de aceea trebuie sa cantaresti care este varianta cea mai buna pentru ceea ce vrei sa faci in viata si sa te stabilesti acolo unde este cel mai bine pentru tine", incheie Ionut Dumitru.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#romani elite Ionut Dumitru, #tineri valori Romania, #campanie elite Ionu Dumitru , #romani strainatate
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5