Elite fara granite - Ei sunt Romania: Scolit in SUA si voluntar pacificator in Israel, acum s-a intors in tara

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 12:12
9212 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Scolit in SUA si voluntar pacificator in Israel, acum s-a intors in tara
Foto: Arhiva personala a lui Robert Bogdanffy

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Robert Bogdanffy, un tanar care a absolvit Northwestern College, Iowa, o facultate de mici dimensiuni, dar cu rezultate foarte bune.

Inainte sa inceapa un master in Statele Unite, Robert s-a intors in tara. In aceasta vara, a fost voluntar pacificator in Israel, Iordania si Palestina si, de asemenea, a facut un internship in cadrul Guvernului.

Parcursul academic

Robert Bogdanffy a absolvit liceul de Informatica Petrosani, in 2008. "Mi-a placut literatura si filosofia cel mai mult, dar performante dincolo de olimpiade judetene nu am avut. De retinut insa este implicarea mea in tot ceea ce insemna voluntariat in zona. Organizatia Catolica Caritas si Fundatia Noi Orizonturi m-au ajutat enorm sa cresc ca si persoana, sa invat o data si pentru totdeauna ce inseamna sa faci parte dintr-o comunitate si care sunt responsabilitatile aferente. Valorile care ma ghideaza astazi au fost insamantate pe perioada liceului, recomand voluntariatul tuturor elevilor, nu o sa regretati niciodata!", sustine tanarul.

Prin intermediul unui parteneriat intre Fundatia Noi-Orizonturi si Northwestern College, a ajuns sa studieze apoi in Orange City, IA, la Northwestern College, Iowa.

"Invatasem engleza (si germana) destul de bine prin activitatile de voluntariat cu strainii si am capatat de asemenea o dorinta de a vedea lucrurile altfel. Voiam neaparat sa pot ajuta oameni printr-o viziune ampla, care sa le ofere o expertiza, dar si intelegere deosebita. Oportunitatea a venit dupa ce au vizitat studenti de la Northwestern, studenti americani care faceau parte dintr-un program de 4 luni de studiu in strainatate, in derulare si astazi in Lupeni, jud. Hunedoara prin Fundatia Noi Orizonturi.

Au adus un profesor cu ei care a vazut in mine ceva care l-a convins sa se duca inapoi si sa descurce situatia printr-o bursa care mi-a asigurat 4 ani de studiu", ne-a povestit tanarul.

Sistemul de invatamant romanesc, din prisma unui roman cu experienta internationala de studii

Robert Bogdanffy spune ca s-a pierdut ceva esential din sistem - concentrarea pe studiu in sine.

"Prea multa discutie pe programa, pregatirea profesorilor si alte probleme, nici in SUA nu exista o scoala perfecta, dar un lucru am vazut clar: sunt mai multi studenti si profesori care isi dedica foarte mult timp studiului, de multe ori din proprie initiativa. Desigur problema este foarte complexa si rolul profesorilor absolut esential. Pregatirea lor e o problema de discutat si trebuiesc ajutati in dezvoltarea profesionala, dar devotamentul lor si dragul de a preda sunt absolut vitale si greu de ajutat din partea statului", adauga tanarul.

Studentii straini in SUA

Ca student strain in America, nu a intampinat niciun fel de problema: "Deloc, chiar m-am bucurat sa fiu intrebat de unde sunt. Nu ma deranjeaza cand lumea nu stie unde e Romania, astfel de persoane ar avea aceeasi dificultate sa gaseasca Franta sau Germania pe harta".

"In general studentii internationali erau vazuti la Northwestern mai mult din perspectiva continentelor de pe care provin. Romanii sunt cu Europenii si intr-adevar cu ei ma intelegeam foarte bine. Insa nu e o regula, aveam un prieten din China cu care ma intelegeam si inca ma inteleg perfect. Suntem prieteni foarte buni", povesteste tanarul.

Ar recomanda unui student din Romania institutia la care a studiat? "Absolut, si chiar este un student care imi urmeaza pasii acolo, ii doresc spor la invatat! Mie mi-a placut sentimentul de solidaritate pe care il simteam nu numai cu elevii, ci si cu profesorii. Simteam cu adevarat ca in lumea academica nu are nimeni toate raspunsurile, suntem cu totii in aceeasi barca si incercam sa descoperim lumea inconjuratoare impreuna. E un sentiment fantastic si mi-a schimbat felul in care vad lucrurile pentru totdeauna", subliniaza Robert Bogdanffy.

In SUA cel putin, mentioneaza el, scolile fac individual procesul de selectie si se poate sa nu intri la o scoala mai slaba si sa te accepte Harvard, in functie de ce potential vad in tine. "De asemenea, le-as spune sa nu se gandeasca ca e o varianta de 'a scapa' de ROmania... Tara in care te-ai nascut si copilarit va fi intotdeauna un punct de referinta in viata ta, nu diminua acest lucru, ai si responsabilitati fata de oamenii care traiesc in ea", adauga tanarul roman.

In ceea ce priveste planurile de viitor, vrea sa ramana in tara cel putin doi ani.

"Vreau sa lucrez in Romania cel putin 2 ani, la noi se scrie istoria unei tari moderne si prospere, simt asta oriunde ma duc in tara. Vreau sa fac parte atat cat voi putea din generatia care a facut din Romania un membru vital al Uniunii Europene, un lider cel putin regional si a readus demnitatea si mandria oamenilor de faptul ca s-au nascut in Romania!", incheie Robert Bogdanffy.

In cadrul campaniei "Elite fara frontiere - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc lumea prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, arte, informatica sau biologie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#tineri elite Romania, #tanar Romania Robert Bogdanffy , #romani strainatate