Elite fara granite - Ei sunt Romania: Scriitoarea care la 11 ani publica prima carte

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 14:50
5713 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Scriitoarea care la 11 ani publica prima carte
Foto: Arhiva personala a Andreei Tint

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul Andreei Tint, o romanca plecata la studii in Elvetia, care la 11 ani publica prima sa carte.

In Romania, a inceput liceul la Colegiul National Gheorghe Lazar din Bucuresti, dar, in clasa a 10-a, a primit o bursa integrala de studii la Leysin American School, un liceu cu internat din Elvetia.

"Acolo am studiat programul International Baccalaureate. Astfel, timp de doi ani am aprofundat sase materii (Engleza, Franceza, Matematica, Istorie, Economie si Chimie), patru la nivel avansat si doua la nivel standard (de obicei, elevii sunt incurajati sa faca doar trei subiecte la nivel avansat). De asemenea, am ales sa continui studiul limbii romane, pe cont propriu, pe langa materiile pentru Bac, absolvind astfel cu un certificat in limba romana pe langa diploma de bacalaureat.

La sfarsitul clasei a 12-a am primit o serie de premii pentru activitatea mea academica, dar si extracuriculara, din timpul celor doi ani. Printre acestea se numara premiile: pentru limba engleza, limba franceza si pentru stiintele sociale, cat si Trustee's Award, un premiu acordat elevului care intruchipeaza idealurile scolii (o buna performanta academica, un spirit international si implicare in comunitate).

Am decis sa studiez la University of Aberdeen datorita programului de relatii internationale oferit (initial am fost acceptata pentru a studia limba franceza si relatii internationale, acum studiez economie si relatii internationale), dar si datorita asociatiilor de studenti existente in cadrul universitatii. De exemplu, acum sunt implicata in asociatia Stop the Traffik, menita sa atraga atentia asupra problemei traficului de persoane in Marea Britanie, in cea de Relatii Internationale, in cea de Economie, dar si in clubul de Squash al universitatii", face Andreea Tint o prezentare a parcursului sau academic.

Experienta internationala oferita de catre liceul din Elvetia, spune ea, i-a deschis orizonturile.

"Mereu mi-a placut sa invat, dar de-a lungul timpului petrecut in sistemul romanesc de invatamant, nu s-a putut spune ca as fi fost incurajata in vreun fel anume. Mereu a fost vorba de 'a impusca note', iar interesul meu pentru limbile straine sau stiintele sociale nu a fost luat in serios de prea multi dascali. In Elvetia, in schimb, lucrurile s-au schimbat in mare parte datorita unor profesori fenomenali care m-au incurajat tot timpul. De asemenea, intr-un mediu international am avut ocazia sa cunosc altfel de elevi, dar si sa continui aprofundarea limbilor straine, astfel incat acum pe langa nivelul avansat de vorbitor de limba engleza si franceza, pot vorbi atat limba spaniola cat si limba portugheza.

Cu alte cuvinte, experienta internationala de studiu a fost o parte integrala a evolutiei mele atat academice cat si personale. Fara aceasta, fara oamenii pe care i-am cunoscut de-a lungul anilor de liceu sau primilor doi ani de facultate, nu as fi fost persoana care sunt astazi", ne-a mai declarat Andreea Tint.

Sistemul de invatamant din Romania, din perspectiva unui tanar cu experienta internationala de studii

Pe de-o parte, sustine Andreea, ii place sa creada ca "fara experienta din sistemul de invatamant romanesc nu mi-ar fi fost la fel de usor in Elvetia, sau in Scotia, pentru ca acest sistem mi-a oferit o baza foarte puternica in foarte multe domenii, de la chimie la psihologie".

"Intr-un sistem international, asa ceva este rar, Bacul international fiind unul dintre programele care acopera destul de multe materii, din arii extrem de diferite (studiul unui limbi straine, a unei stiinte sociale, a matematicii si a unei stiinte fiind necesare pentru absolvire). Chiar si asa, felul in care acestea sunt aprofundate este diferit. Au existat, de exemplu, unu sau doua capitole la matematica pe care eu le-am facut la sfarsitul scolii generale sau in primul an de liceu. Pe de alta parte, acest bombardament de informatii pe care sistemul romanesc il perpetua nu este bun, pentru ca elevii ajung sa isi piarda orice interes pentru studiul in sine si sa fie extrem de axati pe note.

O a doua mare diferenta intre sistemul international si cel din Romania sunt profesorii. De-a lungul carierei mele academice din tara, nu am avut un profesor de lb. engleza care sa ma incurajeze sau pe care sa nu fi avut motiv sa il corectez de cateva ori. Mi s-a reprosat sa nu mai scriu compuneri atat de lungi pentru teme. Mama a fost intrebata daca imi scria ea temele, pentru ca un copil de 13-14 ani nu poate avea o intelegere atat de buna a unei limbi straine. Mi s-a spus sa nu dau examenul Cambridge First Certificate in English cand aveam 14 ani pentru ca nu aveam nicio sansa sa-l trec (l-am trecut cu nota maxima), iar in a 10-a dupa ce dadusem Cambridge Certificate of Proficiency in English si il luasem cu nota maxima si aveam deja 3 carti publicate in limba engleza, profesoara mea de engleza mi-a oferit o recomandare pentru aplicatia pentru Leysin American School prin care spunea ca nu crede ca ma voi descurca intr-un mediu cu predare in limba engleza", completeaza tanara.

Drept dovada, a luat un scor perfect la testul IELTS, necesar vorbitorilor non-nativi pentru intrarea la facultate, iar acest lucru nu s-a intamplat in istoria de 50 de ani a scolii din Elvetia.

"Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la sistemul international a fost faptul ca am avut profesori care m-au incurajat sa-i contrazic si care au fost uneori mai entuziasmati de rezultatele mele decat am fost eu.

Ce-i drept, eu am studiat intr-o scoala cu internat in Elvetia unde era normal ca lucrurile sa fie altfel decat intr-un sistem public, iar atmosfera din Scotia este diferita atat de cea din Leysin cat si de cea din Bucuresti. Mi-am inceput viata de elev in sistemul romanesc si datorita cunostintelor acumulate in acest sistem am obtinut bursa integrala in Elvetia si cred sincer ca acesta se poate schimba si ca poate fi adaptat pentru o lume in care matematica nu se mai face pe foaie, ci pe un calculator grafic extrem de performant", mentioneaza Andreea Tint.

Ii este greu sa spuna care este cel mai mare succes al ei de pana acum: "foarte multe din lucrurile pe care le-am facut au o mare importanta pentru mine, iar a spune ca unul a fost un mai mare success decat altul inseamna sa neg importanta unor momente de neinlocuit din viata mea. Un prim succes ar fi faptul ca am avut curajul la 11 ani sa stau in fata unor oameni, cu o carte subtirica in mana, si sa le spun ca este cartea mea, ca eu am scris-o si ca eu am creat acea lume surprinsa intre paginile ei. Un alt succes ar fi faptul ca am putut recunoaste cand mediul in care ma aflam nu mai imi era prielnic si cand am decis sa incerc sa il schimb.

Un alt succes este faptul ca am fost acceptata de o scoala privata din Elvetia si ca atunci cand m-am aflat in camera de camin, pentru prima data, am avut curajul sa raman, singura, la mii de kilometrii distanta, de ceea ce a fost pana in acel moment, acasa. Cei doi ani petrecuti acolo sunt unul din marile mele succese pentru ca am crescut atat pe plan personal cat si pe plan academic. Placuta, care se afla pentru eternitate, pe un perete al scolii, vizibila atat celorlalti elevi cat si vizitatorilor sau profesorilor, pe care numele meu este inscriptionat pentru premiul Trustee's Award, este un alt succes. Totusi, ca sa va dau un raspuns mai simplu, cred ca cel mai mare succes al meu este faptul ca mi-am urmat visurile, ca am schimbat ceea ce nu mi-a placut si ca am plecat in cautarea unui loc mai bun in care sa ma pot perfectiona, atat ca student si ca persoana", adauga tanara.

La 11 ani a scris prima carte

La 11 ani, Andreea Tint a scris prima sa carte. "Nu asa a inceput pasiunea mea pentru scris, mereu am scris fie compuneri prea lungi, fie povesti fantastice, dar acea carte a fost probabil momentul care mi-a definit pasiunea pentru scris. Daca editorul nu ar fi fost impresionat de munca mea sau nu ar fi vrut sa riste publicarea cartii unui copil, probabil ca pasiunea mea pentru scris s-ar fi sfarsit in acel moment.

Din fericire, asta nu s-a intamplat, iar la cateva saptamani dupa ce i-am oferit manuscrisul, alegeam coperti si discutam despre incadrarea in pagina a cuvintelor. Atat pentru un copil cat si pentru un adult, a ti se valorifica pasiunea astfel este cel mai frumos dar, iar eu am avut norocul de a mai publica alte patru carti dupa aceea si sper sa scriu in continuare, desi la momentul acesta timpul nu imi permite prea multe.

Pasiunea mea pentru scris mi-a adus, de asemenea, o serie de premii oferite de Ministerul Educatie si Cercetarii, precum si oportunitatea de a ma implica in Cenaclul Sagetatorul, unde am avut ocazia de a cunoaste atat scriitori valorosi cat si alti scriitori novice ca mine, care isi petreceau timpul liber scriind poezii sau creand taramuri indepartate.

De asemenea, prin scris am reusit sa impresionez oameni de doua ori mai in varsta decat mine care mi-au citit cartile in avion, sau acasa, sau in masina, si carora nu le-a venit sa creada ca nici macar 18 ani nu aveam. Mie imi este greu sa inteleg asta pentru ca scrisul este ceva natural pentru mine. A crea povesti de aventuri sau a avea idei pentru cinci personaje diferite in minte in acelasi timp este foarte similar cu a-mi lega sireturile, oricat de bizar ar suna acest lucru, dar sunt foarte mandra de faptul ca talentul meu ii poate bucura si pe altii si ca am reusit de-a lungul anilor sa nu renunt la a-mi cultiva pasiunea pentru scris", completeaza Andreea Tint.

De ce pleaca tinerii valorosi?

Experienta sa privind respectarea valorilor din Romania nu a fost tot timpul pozitiva, marturiseste tanara.

"Cu toate acestea, am avut parte de mentori prin Cenaclul Sagetatorul care m-au incurajat sa scriu, sa invat si sa continui sa ma dezvolt academic. Am avut parte de profesori care m-au indemnat sa imi dau silinta la materii pe care nu le indrageam, cum ar fi fizica sau chimia. Pe de-o parte, da, este o problema de respectare a valorilor, de a le face cunoscute si a le expune in vazul lumii si a ne mandri cu ele, dar pe de alta parte trebuie luat in considerare si faptul ca multi dintre acesti tineri pleaca la studii. Personal, am plecat din Romania datorita sistemului educational si nu imi este greu sa imi imaginez ca foarte multi pleaca din acelasi motiv", adauga ea.

Relatia cu Romania

Acum, cel mai mult ii lipsesc "parintii, bunicii, catelul si prietenii cu care am pastrat legatura. Traditiile le respecti sau nu, indiferent de locul in care te afli. Este o alegere personala daca vrei sa continui in spiritul cultural nativ sau daca vrei sa imbratisezi si alte culturi in functie de tara in care te afli in acea clipa".

Andreea poveste ca foarte multi oamenii nu stiu multe despre Romania, dar asta nu inseamna ca nu sunt curiosi si nu vor sa afle mai multe despre cultura noastra.

"De exemplu, in clasa a 11-a, am venit alaturi de cativa colegi din Elvetia, prin organizatia Habitat for Humanity, sa facem voluntariat in Comanesti unde timp de o saptamana am lucrat pe un santier. Schimbul cultural intre muncitorii romani si elevii internationali a fost fascinant, iar eu am avut o pozitie privilegiata pentru ca faceam parte din ambele lumi. Surpriza de pe fetele colegilor mei cand au vazut carute trase de cai a fost absolut amuzanta, dar felul in care la sfarsit au dat mana cu muncitorii romani sau cum am calatorit intr-un minibus, cantand cantece romanesti alaturi de voluntarii romani au fost inca o dovada a faptului ca oamenii pot forma conexiuni in ciuda locurilor de unde vin si ca nu ar trebui sa conteze ce culoare are pasaportul cuiva, ci mai degraba ce fel de persoana este acel cineva.

Personal, nu am intampinat niciodata neplaceri pentru ca sunt romanca. Din contra, majoritatea oamenilor pe care i-am cunoscut au vrut sa afle mai multe despre Romania sau sa impartaseasca vreo amintire despre tara noastra de cand au fost in vizita. Multi stiau doar despre Dracula si cativa nu stiau ca nu folosim alfabetul chirilic, dar pana la urma asta se intampla cu orice cultura".

Planuri de viitor

In acest moment, Andreea Tint intentioneaza sa se intoarca in tara pe perioada vacantelor, dar nu mai mult.

"Nu stiu, in schimb, daca viitorul meu implica intoarcerea in tara. Va pot spune in schimb ca nu cred ca as putea sa mai stau permanent in Romania. Lumea imi pare mult mai mica acum, decat imi parea in clasa a 10-a cand am plecat, iar din punct de vedere cultural, nu ma mai potrivesc in Romania. Poate nu ma mai potrivesc nicaieri suta la suta, iar asta este rezultatul educatiei primite in Elvetia, care m-a invatat sa incerc sa vad lumea nu numai din perspectiva unui roman, ci din perspectiva unei persoane internationale.

Cat despre planuri de viitor, nu am. Sunt mult prea tanara ca sa stiu incotro ma indrept, iar pe masura ce voi descoperi lucruri mai multe, preferintele mele s-ar putea schimba. Momentan mi-ar placea ca viitorul meu sa implice lucrul pe probleme socio-economice in diverse colturi ale lumii, poate chiar si in Romania, dar de asemenea mi-ar placea sa implice si o continuare a pasiunii mele pentru literatura", conchide Andreea Tint.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Andreea Tint scriitoare, #Andreea Tint elite, #proiect elite tineri Romania , #romani strainatate