Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanarul scolit la o universitate de top, care vrea sa revina in tara

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 09:39
4701 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanarul scolit la o universitate de top, care vrea sa revina in tara
Foto: Arhiva personala a lui Sergiu Bjola

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Sergiu Bjola, un tanar student roman in Londra, la University College Longon.

Sergiu ne-a vorbit despre experienta sa de studii in Marea Britanie, imaginea pe care o au romanii in Londra, dar si planurile sale de viitor.

Parcursul academic

La varsta de cinci ani, Sergiu Bjola s-a mutat impreuna cu parintii sai in Germania. Primii doi ani de scoala i-a facut la Bochum, dupa care a fost elevul Scolii Europene din Munchen timp de 10 ani, pana la Bacalaureat.

Si-a dorit sa studieze economia la o universitate cat mai competitiva. "Urmand scoala in Germania, am dorit sa-mi incep studiile universitare acolo sau in Anglia, unde se afla cateva dintre cale mai bune universitati din lume. Dupa bacalaureat am fost acceptat ca student la cele mai bune doua universitati din Germania (ambele se afla in Munchen), dar si la University College London, clasata pe locul patru in lume in ranking-ul QS. Alegerea nu a fost deloc usoara, in final m-am hotarat pentru Londra, unde studiul imi ofera in plus si posibilitatea de a ma specializa in economia statelor est-europene", ne-a dezvaluit tanarul roman.

Ce rol a avut in evolutia sa experienta studiului intr-o tara straina? Dupa un singur an de studiu, precizeaza Sergiu, nu poate spune decat ca mediul foarte competitiv din Londra i-a schimbat destul de mult mentalitatea, acum reusind sa se concentreze mai bine pe ceea ce este mai important. "Desigur am facut progrese mari cu limba engleza, dar asta este normal", adauga el.

Romanii in Marea Britanie

Tanarul marturiseste ca a fost primit cu bratele deschise la Londra, iar pana acum nu a avut experiente neplacute care sa aiba ceva de-a face cu faptul ca e din Romania.

"Probabil oamenii de aici sunt mai deschisi ca in alte locuri din Europa, asta si pentru ca Londra este o metropola cu adevarat mondiala", adauga Sergiu Bjola.

El subliniaza ca studentii romani pe care ii stie in Londra "sunt vazuti bine, chiar foarte bine, datorita mai ales rezultatelor obtinute de ei".

Sunt romanii patrioti?

"E foarte greu sa generalizez, ca in orice tara sunt persoane si persoane. Totusi, majoritatea romanilor cu care am de a face sunt patrioti, unii mai mult, altii mai putin. Eu unul pot sa spun ca imi iubesc tara si nu exclud o intoarcere in Romania, chiar daca mai poate trece mult timp pana se va pune problema", puncteaza Sergiu.

Ar recomanda "cu siguranta" University College Longon. "Din experienta mea pot spune ca UCL este o universitate cu un nivel didactic si stiintific foarte bun, extraordinar de eficienta si de bine organizata. Calitatea invatamantului implica insa mult efort si un grad ridicat de dificultate, lucruri la care studentii interesati ar trebui sa se gandeasca foarte bine".

In ceea ce priveste sfaturi pentru elevii/studentii din Romania care se gandesc sa isi continue studiile in strainatate, Sergiu le spune sa alega institutii de prestigiu.

"Daca aveti ocazia, sunt sigur ca va poate ajuta, dar nu as insista cu studiul in strainatate daca nu este vorba de universitate de calitate deosebita. Ca si la noi in tara exista si in Europa de Vest multe universitati aproape anonime. In aceste cazuri, nu stiu daca se merita efortul...", le transmite Sergiu.

Referitor la planurile sale de viitor, Segiu Bjola vrea deocamdata sa isi termine studiul cu note cat mai bune. "Dupa aceea voi vedea ce optiuni voi avea si cum o sa continui. Pe termen lung m-ar atrage un viitor in sectorul financiar", incheie Sergiu Bjola.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#tineri romani elite, #Sergiu Bjola studiu strainatate , #romani strainatate