Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

European Voice: Coruptia, nu rromii, impiedica intrarea Romaniei in Schengen

Vineri, 27 August 2010, ora 22:04
1869 citiri
European Voice: Coruptia, nu rromii, impiedica intrarea Romaniei in Schengen
Foto: European Voice

Posibilitatea Romaniei de a fi acceptata in spatiul Schengen, in martie 2011, a inceput sa fie pusa sub semnul intrebarii in ultimul timp odata cu actiunea demarata de guvernul francez de a expulza imigrantii rromi, desi in realitate adevarata problema se afla in stagnarea luptei anticoruptiei, un fenomen prezent in Romania, care pare ca nu poate fi combatut si eliminat.

Ingrijorarile Frantei in legatura cu imigrantii rromi nu sunt o recomandare grozava pentru Romania care isi doreste sa devina membra in zona Schengen, iar oficialii francezi au avut grija sa anunte ca s-ar putea sa nu voteze pro, atunci cand va fi cazul.

Insa jurnalistii de la European Voice sustin ca in fapt adevarata piedica a Romaniei, in indeplinirea acestui obiectiv, o reprezinta coruptia.

"In realitate Romania se lupta sa combata coruptia, iar stagnarea reformelor din domeniul judiciar ameninta serios ambitia de aderare la spatiul Schengen. Asta e amenintarea mai serioasa decat ingrijorarile cu privire la modul in care trateaza rromii, asta daca nu cumva Franta este pornita sa-si foloseasca dreptul de veto", scrie jurnalistul Jim Brunsden.

European Voice reitereaza ideea ca Guvernul roman vede in aderarea la Schengen un pas obligatoriu pentru a deveni un stat UE cu drepturi depline, dar si o dovada ca este privit de pe pozitii egale de catre partenerii sai.

In plus, este vazuta, de asemenea, si ca o uriasa miza electorala: guvernul care duce Romania in Schengen, permitandu-le astfel cetatenilor sa calatoreasca prin Europa fara pasaport, va fi rasplatit, foarte probabil, in sondaje.

In ciuda ambitiilor statului roman, exista, totusi, o ingrijorare larg raspandita in UE ca Romania nu isi indeplineste angajamentele asumate la aderarea la UE, in 2007, in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si reforma justitiei.

Comisia, reaminteste European Voice, a avertizat in iulie ca sunt "importante neajunsuri in eforturile Romaniei de a obtine progrese" in acest domeniu. In trecut, Comisia a luat in considerare posibilitatea de a stabili o legatura directa intre progresele in lupta anticoruptie si aderarea la Schengen, dar pana acum s-a abtinut sa o faca.

Statele membre vor gasi, totusi, dificil din punct de vedere politic sa permita aderarea Romaniei la Schengen, chiar daca tara a intrunit toate cerintele formale pentru a intra in acest spatiu, pentru ca se vor confrunta cu acuzatia ca au permis aderearea unui stat cu realizari indoielnice in combaterea coruptiei care trebuie sa aiba grija de o parte a granitei externe a UE, explica European Voice.

"Aceasta este adevarata amenintare la adresa ambitiilor Schengen ale Romaniei, nu rromii", conchide publicatia.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Romania aderare Schengen, #problema coruptie Romania, #expulzare rromi Franta , #romani strainatate