Exilul romanilor in strainatate - De ce? (Opinii)

Autor: Silviu Reut
Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 14:13
7332 citiri
Exilul romanilor in strainatate - De ce? (Opinii)

Romanii pleaca pe capete din tara, care unde si cum poate, "dupa posibilitati", cum zicea Victor Balosu, in Morometii.

Cele mai populare destinatii sunt Italia, Spania si Franta, poate si din cauza limbii asemanatoare si usor de digerat. Romania devine o tara tot mai pustie si mediocra, ajungand sa se lipseasca de elitele sale, care pleaca ori la Harvard ori la Cambridge, si de pleava care pleaca la furat, ori la Paris, ori la Madrid.

Migratia romanilor este un fenomen pe care niciun guvern nu-l poate tine sub control din cauza lipsei de competitivitate. Exista si acea categorie de romani care pleaca in strainate pentru a munci, romani dezamagiti de lipsa oportunitatilor din tara, de nivelul de trai si de gradul scazut de civilizatie.

Motive economice

Cel mai des, romanii invoca salariile infime din tara, precum si lipsa locurilor de munca. O alta nemultumire este numarul si nivelul taxelor impuse de politicieni, care nu fac decat sa adanceasca si ma mult gradul de frustrare al cetatenilor si al mediului de afaceri.

Salariul minim pe economie, ajutorul de somaj si ajutoarele sociale nici nu se compara ca valoare cu nivelul acestora oferit in alte tari.

Motive politice

Politicienii care au venit la putere pe banda rulanta nu au reusit sa schimbe cu nimic situatia. Au spus ca sistemul educational trebuie imbunatatit pentru ca elitele romanesti sa nu mai plece din tara. Nu s-a intamplat nimic.

Au spus ca totusi aceste elite se vor intoarce in Romania dupa finalizarea studiilor de prestigiu, insa aceste elite i-au contrazis. Majoritatea celor care au plecat la studii in afara tarii au declarat ca nu doresc sa se intoarca in Romania.

Politicienii care spun ca vor o redresare a situatiei si prin asta inteleg majorarea salariului minim pe economie cu 50 RON si cresterea TVA la 24%.

Politicienii care nu dau doi bani pe romani, astfel ca romanii prefera sa-si incerce norocul prin alte tari unde vor fi mai apreciati.

Motive sociale

Furtul ca disciplina nationala, aspectul cel putin de lumea a treia a oraselor din Romania, aerul mohorat al blocurilor comuniste, lipsa de civilizatie generala a populatiei.

Statistica care arata ca romanii muncesc cel mai mult din Romania, cu o medie de 41,3 ore lucrate pe saptamana, si au cele mai mici concendii pe salarii jenante.

Toate acestea si multe altele sunt motive luate in seama in momentul pasirii pe deja legendarul Aeroport Otopeni.

Concluzii

Pana la urma Romania ar putea deveni un stat in afara granitelor, sa se formeze mici enclave in Spania, Italia, Franta sau prin Scandinavia.

Romanii se impart in doua categorii, cei care nu vor sa lupte cu sistemul si pleaca pentru a duce o viata decenta si cei care vor sa ramana si sa schimbe ceva.

Fiind cam cu 100 de ani in spatele tarilor civilizate si tinand cont de calitatea redusa a clasei politice, ma indoiesc profund ca ceva poate fi schimbat, cel putin pe durata vietii noastre.

Asa ca de ce sa ramana romanii sa se lupte cu morile de vant, in loc sa mearga in Olanda, unde morile de vant deservesc populatia.

Exista o vorba, "casa este acolo unde iti este bine".

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...