Guvernul nu stie cati romani sunt in strainatate. Ii numara Biserica

Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 18:25
3026 citiri
Guvernul nu stie cati romani sunt in strainatate. Ii numara Biserica
Foto: Facebook/Bogdan Stanoevici

Ministrul Bogdan Stanoevici spune ca statul nu are "o imagine clara" a numarului romanilor din strainatate si ca trebuie refacute listele, iar acest lucru este dificil, el precizand ca a cerut ajutorul bisericilor sa adune "cat mai repede" date despre prezenta cetatenilor romani din afara granitelor.

Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca statul roman nu are "o imagine clara a prezentei romanilor in strainatate", singurele informatii certe fiind ca in Italia sunt peste un million, iar in Spania aproape un million de romani.

"Trebuie refacute listele, trebuie sa avem o imagine cat mai clara a prezentei romanilor in strainatate, lucru care nu este deloc usor, cifrele variaza intre cifrele oficiale ale directiilor consulare, ale ambasadelor, ale autoritatilor locale, ale bisericilor si ale romanilor. (...) Nu stiu cum vom reusi fiindca un cetatean roman nu are niciun fel de obligatie ca cetatean european sa se inscrie la ambasada cand se duce in alta tara. In Spania si in Austria lucrurile sunt mai simple, pentru ca legile tarilor respective ii obliga sa se inregistreze in momentul in care se angajeaza undeva. Din pacate, un fenomen cu care ne luptam este lucrul la negru", a spus Stanoevici.

Ministrul a explicat ca, lucrand la negru in strainatate, romanii nu apar in evidentele statelor respective.

"Nu stim cati romani sunt in afara granitelor si va spun de ce. E foarte greu. Eu acum incerc, prin asociatiile romanilor din strainatate, sa coroborez datele de la ambasade, de la autoritatile locale din tarile respective si datele pe care sa le culeaga asociatiile romanesti, printre care si bisericile.

Numai cand vom corobora aceste date vom avea o imagine cat mai aproape de realitate, insa nu o sa putem niciodata sa impunem unui cetatean roman sa se inscrie (in evidente oficiale - n.red.) daca nu doreste", a afirmat ministrul.

Bisericile numara romani inainte de alegeri

Intrebat daca tot acest proces de coroborare a datelor are in vedere alegerile prezidentaile, Stanoevici a spus ca nu a solicitat aceste date pentru acest scrutin, ci pentru ca este necesar sa se stie cati romani traiesc in strainatate.

"Nu am facut-o (solicitarea - n.red.) pentru alegerile prezidentiale. Eu nu sunt un om politic, nu pot lua decizii politice. Am facut acest lucru fiindca avem nevoie sa stim cati suntem in strainatate, fiindca este important pentru comunitatile romanesti. Nu le-am dat termen ca luna viitoare sa-mi dea lista, dar i-am rugat pe cei din asociatii si pe reprezentantii Bisericii din mai multe tari sa incerce sa adune cat mai repede aceste date. Datele de la ambasade si directii consulare le avem deja, dar stim ca cifrele oscileaza. In Spania sunt aproape un milion de oameni si peste un million in Italia", a declarat Bogdan Stanoevici.

El a precizat ca a avut "aceasta rugaminte" catre biserici si in urma cu doua luni.

"Da, am facut acest lucru si la Viena acum doua luni, am avut aceasta rugaminte si fata de biserica noastra, Patriarhia noastra din Italia, acum am sa ma duc din nou la ei. Sper ca vor putea sa-mi dea (aceste date - n.red.) atat cat pot si ei, fiindca nu pot merge din usa in usa sa bata sa intrebe care e roman", a spus Stanoevici.

Ministrul a precizat ca a luat legatura cu Biserica Ortodoxa din strainatate, dar si cu Biserica Penticostala, care este foarte bine organizata.

Ce se intampla cu votul prin corespondenta

Intrebat ce va face cu datele, Stanoevici a raspuns: "Toate aceste date le voi da eu personal Ministerului de Interne, care este cel in masura sa faca toata aceasta adunare a datelor si sa le coroboram. Scopul e sa stim cati suntem deja. Eu cred ca e important, fiindca foarte multe lucruri depind de asta. Si asta incerc sa le explic si celor din strainatate pe care ii indemn sa se duca, sa se inscrie la alegerile locale.

E foarte important sa avem romani in structurile administratiei din Spania si Italia. Lucrurile sunt complicate, iar eu sunt unul singur si incerc sa fac cat pot si cat imi iese. Nu exista perfectiune, am si eu limitele mele. Asa cum riscul zero nu exista, nici solutii ideale nu exista, trebuie sa fim constienti".

Raspunzand unei alte intrebari, Bogdan Stanoevici a spus ca este un sustinator al votului prin corespondenta, dar ca implementarea unui astfel de proiect este complexa.

"Absolut, numai ca problema este ca implementarea unui astfel de proiect este extrem de complexa, necesita nu numai capital financiar, ci si uman. E vorba de tehnologie, de un sistem de securizare care sa nu poata fi folosit in detrimentul scopului pentru care a fost creat, dar este o cerere care vine de peste tot din lume si, intr-adevar, se lucreaza la acest lucru", a afirmat ministrul Stanoevici.

El a precizat insa ca nu stie cand va putea fi pus in practica votul prin corespondenta, iar in acest an "nici intr-un caz".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#romani strainatate liste biserica, #romani strainatate numarati biserica , #romani strainatate