Imigratia romanilor in Germania: Vin sa caute o viata mai buna, dar cineva trebuie sa plateasca

Luni, 11 Martie 2013, ora 08:56
5872 citiri
Imigratia romanilor in Germania: Vin sa caute o viata mai buna, dar cineva trebuie sa plateasca

Chestiunea imigrantilor romani continua sa fie dezbatuta de presa din Marea Britanie.

Jurnalistii de la The Telegraph au facut un reportaj in Germania, exprimandu-si ingrijorarea ca de la 1 ianuarie 2014 cele doua tari ar putea fi invadate de romani si bulgari. "Vin sa caute o viata mai buna, dar cineva trebuie sa plateasca", isi titreaza materialul.

Rolf Karling, voluntar al unui ONG, conduce, in fiecare seara, o dubita incarcata cu paine, isi incep gazetarii de la The Telegraph materialul. Odata ajunsa in parcare, masina se goleste in cateva minute - painile ajung in sute de maini lacome care vor sa hraneasca gurile flamande.

Nu este vorba de o zona de razboi, precizeaza jurnalistii britanici, ci o zona de locuinte din nordul Germaniei. Iar oamenii pe care ii hraneste Rolf Karling sunt romani care au venit, cu miile, din orasul Duisburg. Romanii nu au un loc de munca, nu au cum sa isi hraneasca familiile si locuiesc inghesuiti in camere mici si insalubre.

"Au creat o tabara de refugiati chiar in mijlocul orasului", povesteste Karling, in timp ce mainile sale impart mancare nevoiasilor. "Imigrantii spun ca acesta este 'un loc al problemelor', insa este o adevarata bomba cu ceas", continua Rolf Karling.

Orasele germane au cunoscut o crestere de sase ori a migratiei din Romania si Bulgaria, dupa ce cele doua state au aderat la UE in 2007. In urma cu o saptamana, Germania a reusit inca o data, cu succes, sa convinga celelalte state membre UE sa amane o decizie privind aderarea la Schengen a celor doua tari, cunoscute pentru gradul mare de coruptie si crima organizata.

"Libertatea de circultatie inseamna ca trebuie sa presupunem ca toti europenii care cred ca in Germania pot trai mai bine decat in tarile lor vor veni aici?", a declarat Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne. "Nu ne putem asuma acest risc", a completat oficialul.

Germania este in prezent casa a peste 249.000 de imigranti din Romania si Bulgaria, un numar dublu fata de Marea Britanie.

Situatia cu care se confrunta cancelarul Angela Merkel contureaza tabloul a ce s-ar putea petrece si in Marea Britanie incepand cu 2014, isi exprima ingrijorarea jurnalistii de la The Telegraph.

The Telegraph: Dupa Marea Britanie, si Germania se teme de imigrantii romani

La sfarsitul acestui an, o interdictie temporara pentru cetatenii romani si bulgari care vin in UE pentru a cauta de lucru va expira.

In momentul de fata, in Marea Britanie traiesc, oficial, 93.000 de romani si bulgari. Lor nu li se permite sa munceasca legal, decat daca se declara liber profesionisti. Din ianuarie 2014, imigrantii vor parasi insa Bucurestiul sau Sofia, unde salariul mediu lunar este de 340 de lire, respectiv 282, pentru a veni in Marea Britanie, unde un muncitor cu o calificare medie castiga 1.442 de lire pe luna. Acelasi lucru se va aplica si pentru Germania.

Chestiunea imigrantilor a dus la un razboi al declaratiilor intre Bruxelles, pe de o parte, care insista ca normele UE trebuie respectate si de Marea Britanie si Germania, pe de alta parte, care sunt profund ingrijorate de impactul pe care il va avea ridicarea restrictiilor privind imigrantii din cele doua tari defavorizate - Romania si Bulgaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romani imigratie Germania, #romani bulgari imigranti Germania , #romani strainatate