Jumatate din emigrantii romani cu studii superioare au joburi inferioare pregatirii lor - raport international

Marti, 16 Iulie 2019, ora 16:11
6956 citiri
Jumatate din emigrantii romani cu studii superioare au joburi inferioare pregatirii lor - raport international
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai mult de un sfert dintre emigrantii romani in state membre OECD lucrau ca necalificati, in 2015/2016, iar jumatate dintre cei cu studii superioare erau supracalificati, adica ocupau posturi mult sub pregatirea lor, conform unui raport realizat de OECD la cererea Ministerului Afacerilor de Externe.

Aproximativ 23% din diaspora romaneasca de peste 15 ani din OECD (peste 90% din totalul emigrantilor) avea in 2015/2016 studii superioare, cu 11 puncte procentuale sub rata absolventilor de facultate inregistrata in totalul celorlalti muncitori straini aflati in tarile de destinatie.

Fata de statele vecine, doar emigrantii sarbi inregistreau o rata de absolventi mai mica decat cea a diasporei romanesti.

In afara de faptul ca diaspora romaneasca este mai putin educata, ea este si mai putin integrata - are cel mai mare procent de supracalificati.

Din graficul de mai sus se observa ca in randul emigrantilor romani rata supracalificatilor este mai mare nu numai decat cea inregistrata in populatia nativa, dar si comparativ cu a celorlalti cetateni straini care muncesc in statele OECD.

Jumatate din emigrantii romani cu studii superioare, indiferent de gen, au ocupatii care solicita calificari inferioare celor detinute de ei. Procentul este de numai 26% in randul emigrantilor din tarile vecine (Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova) si 31% in randul nativilor cu licenta.

Aceasta rata a crescut in timp - intre 2000/2001 si 20015/2016 - cu 16% in cazul romanilor, in timp ce in cazul emigrantilor din statele vecine a scazut cu 7%.

Posibile cauze identificate de expertii OECD:

- slaba cunoastere a limbii din tara de destinatie

- acces limitat la retelele profesionale

- recunoasterea greoaie a skillurilor obtinute.

Raportul nu ia in considerare o alta ipoteza, legata de situatia invatamantului universitar din Romania, de faptul ca au existat promotii pe banda rulanta de absolventi (cu un varf de aproape un milion de absolventi in 2008/2009), multi dintre ei ajungand vanzatori in hipermarketuri.

Calitatea joburilor obtinute de romani: cei mai multi inalt calificati - in Canada

Aproximativ 26% din emigrantii romani au joburi slab calificate (iar in Spania procentul ajunge la 38%), comparativ cu numai 9% din populatia adulta nativa 26%.

De asemenea, doar 18% ocupa functii inalt calificate, precum cele de manageri.

Situatia difera foarte mult, in functie de tara de destinatie: in Austria si Marea Britanie, procentul celor care au ocupatii inalt calificate este de 20%, in timp ce numai 5% dintre emigrantii romani din Spania au astfel de locuri de munca.

In Franta mai mult de o treime sunt manageri sau tehnicieni, iar in Canada procentul ajunge la doua treimi.

Citeste mai multe despre Raport OECD: Jumatate din emigrantii romani cu studii superioare au joburi inferioare pregatirii lor pe Curs de Guvernare

Eveniment Quarterly Report

Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Deputatul liberal Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor, a criticat vineri, 29 septembrie, măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Acesta...
#romani diaspora studii superioare, #romani diaspora locuri munca , #romani strainatate