Le Monde: Romanul - bestia neagra, tapul ispasitor al Europei

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 20:39
8828 citiri
Le Monde: Romanul - bestia neagra, tapul ispasitor al Europei

Romanii au ajuns noua bestie neagra, noii tapi ispasitori ai Europei, fiind motiv de a fi luati in ras de catre comici, potrivit presei franceze.

De mai multe luni, mai multi ani, revine in gura unora, sub stiloul lor, un cuvant, lansat rapid: "roman". Atunci cand cuvantul este decorat cu o majuscula, "Romanul" cerseste, face cheta in metrou, intinde mana pentru a cere ceea ce lumea ii refuza, incepe articolul publicat de Le Monde, de catre istoricul de arta Colin Lemoine, sub titlul "Romanul, sursa rasului copios al comicilor".

Atunci cand cuvantul incepe cu o litera mica, devine adjectiv care desemneaza in acelasi timp - caracteristic stigmatizarii - saracul, intrusul, izolatul si exclusul.

Romanii, batjocoriti de un comic intr-o emisiune

Astfel, in urma cu cateva zile, Mathieu Madenian, un comic, a recurs in emisiunea sa din 2 ianuarie, "C'est a vous", la expresia "chien roumain" ("caine roman" - n.red.), pentru a sugera culoarea neagra a animalului.

"Rasul are legatura cu dimensiunea unui om, cu accentul sau, cu calvitia sa ori cu handicapul respectivului. Odata cu acel ras revine de multe stupiditatea unora si inselaciunea altora, naivitatea unora si credulitatea altora. Este un ras copios, un pic jenat, o senzatie de sirop de menta si alcool prost.

Rasul a fost pe seama unor glume nesustenabile despre fragilitatea si suferinta unora, saracia si mizeria altora. Rasul a fost, totodata, despre cersetoria practicata de romani", scrie istoricul de arta, incercand sa compare astfel batjocura la care sunt supusi romanii.

De la gluma la bataie de joc

Totodata, sunt amintite si alte episoade in care romanii sunt batjocoriti "in cele mai rele feluri", cu cuvintele "cele mai dezgustatoare", avand in centrul lor tot cersetoria care le este atribuita - precum Jamel Debbouze si gluma sa cu fotbalistul roman care cerseste mingea sau Jonathan Lambert si salutul sau romanesc.

Acestea nu mai au legatura cu rasul, ci cu bataia de joc, continua Le Monde. Locuitorul Romaniei a devenit astfel obiectul acestor batjocuri, al acestor batjocoritori "nepocaiti", continua Lemoine. "Atunci cand albul pielii victimelor ne scuteste clovnii de rasism etnic, includerea acestora in Europa le pastreaza tot dispretul social".

Romanul a devenit astfel - fara ca responsabilii media sa fie miscati de acest lucru - obiectului dominatiei dezgustatoare, al barbariei retorice, al rasului gretos.

Romanul este noua bestie neagra, tapul ispasitor al aruncatorilor cu piatra, oaia de sacrificiu a lui Panurge (unul dintre personajele din "Gargantua si Pantagruel", al lui Francois Rabelais - n.red.), mai scrie Colin Lemoine.

"Ce s-ar intampla daca am inlocui romanul cu arabul, negrul sau evreul? Ce s-ar intampla daca oamenii asupra carora s-ar resfrange ultrajele ar fi altii?", se intreaba autorul.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...