Lista rusinii. Romanii care au votat impotriva romanilor

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 12:03
11540 citiri

Am putea crede ca amintirea represiunii si a persecutiei practicate de regimul communist in Romania ne-ar crea un anume simt al solidaritatii si al respectului. Fals.

Se pare ca aceasta abordare este total naiva daca luam in considerare atitudinea de confortabila nonsalanta din Parlamentul Romaniei.

Unul dintre cele mai evidente mesaje de umilinta pe care Rusia le-a transmis romanilor a fost cel din 9 decembrie 1993, cand, in urma unui simulacru de proces din Tiraspol, un grup de cetateni ai Republicii Moldova au fost condamnati la moarte si alte pedepse grele, fara drept de recurs. Motivul tacit a fost promovarea romanismului.

Tribunalul ilegitim din regiunea transnistreana a introdus in cadrul procesului chiar probe prefabricate pentru sustinerea acuzatiilor indreptate contra lui Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa.

Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova, in 3 februarie 1994, a pronuntat sentinta de achitare a celor patru detinuti si eliberarea lor neconditionata din arest. Cei patru prizonieri au ramas in continuare detinuti ilegal in inchisoare.

Nu a durat mult pana cand acest abuz impotriva drepturilor omului a devenit cunoscut de catre comunitatea internationala. Pentru anularea efectelor date de asa-zisul tribunal de la Tiraspol au intervenit actori importanti din Europa si din SUA, care au pus presiuni asupra Rusiei in vederea eliberarii detinutilor politici.

Ilie Ilascu, condamnat la moarte prin impuscare, a fost chiar nominalizat in anul 1996 la Premiul Nobel pentru pace, in anul 2000, a devenit cetatean roman si a fost ales senator in forul legislativ al Romaniei, iar apoi membru in delegatia Parlamentului roman la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, devenind unicul parlamentar european aflat in detentie.

Acesta nu si-a putut exercita mandatul de ales al poporului, deoarece se afla intemnitat in inchisorile transnistrene.

Mai mult, dupa ce a fost eliberat in urma interventiilor externe asupra Rusiei, Ilie Ilascu a depus plangere la CEDO pentru eliberarea celorlalti detinuti politici incarcerati la Tiraspol. Judecatorii europeni au confirmat faptul ca Rusia a incalcat Conventia Drepturilor Omului timp de sapte ani, avand in vedere ca in anul 1996 Rusia a semnat conventia. Problema a fost insa aplicabilitatea sanctiunilor, atat timp cat regimul de la Tiraspol nu era recunoscut la nivel european.

Realitatea a fost ca, prin arestarea, tinerea in cusca a detinutilor politici romani din Tiraspol si condamnarea la moarte a lui Ilie Ilascu, s-a exercitat o teroare politica asupra romanilor din Republica Moldova. Acesta este modelul de controlare a unui stat practicat de Rusia chiar si in prezent.

Ilie Ilascu, atunci cand a fost condamnat la moarte, a strigat din cusca: va iubesc popor roman! Pentru senatorii din Parlamentul Romaniei, responsabili de apararea drepturilor omului, acest strigat este echivalent cu aproximativ... nimic. Preocuparile lor graviteaza in jurul apartenentei politice a celor care vin cu propuneri pentru recompensarea morala a sacrificiului acestor oameni.

Mai exact, am propus amendarea legii care acorda sprijin cetatenilor romani, persoanelor persecutate de dictatura comunista sau care au fost deportate in strainatate ori constituite in prizonieri. Am propus ca in lista beneficiarilor pentru un sprijin financiar din partea statului roman sa fie inclusi si acesti patru romani care au stat inchisi in custi la Tiraspol pentru ca aveau o opinie contrara Federatiei Ruse.

Raspunsul senatorilor din Comisia pentru Drepturile Omului a fost rece, calculat si ferm: Nu!. De ce? Pentru ca actiunea nu s-a desfasurat pe teritoriul Romaniei. Nu conteaza ca acestia sunt cetateni romani.

Acelasi Senat al Romaniei, in anul 2001, printr-o Declaratie Apel, indemna la solidaritatea tuturor romanilor, de oriunde s-ar afla, pentru a actiona staruitor in vederea indreptarii sortii lui Ilie Ilascu si a celorlalti patrioti condamnati si arestati de "autoritatile" separatiste de la Tiraspol pentru curajul de a-si fi exprimat convingerile lor politice si credinta fata de tara.

Mentionez ca Ilie Ilascu a fost si evacuat din apartamentul pe care il primise atunci cand a fost eliberat. Am trimis solicitari, chiar personal, catre premierul Victor Ponta in vederea gasirii unei solutii pentru aceasta nedreptate, dar nimic nu s-a schimbat.

Cat despre Ivantoc, Popa si Lesco, acestia nu au reusit sa gaseasca un refugiu in Romania, intrucat promisiunile autoritatilor romane nu au devenit niciodata realitate. Desi au primit titlul de cetateni de onoare ai Bucurestiului, iar primarul Capitalei le-a promis ajutor pentru a-si gasi un camin, dupa ani de detentie nemeritata acesti oameni au primit doar indiferenta si uitare.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte al Partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Preşedintele PNL. Nicolae Ciucă, a declarat luni, că una dintre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei este fostul fotbalist Ionuţ Lupescu, despre care spune că a...
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
#Ilie Neacsu romani, #romani detentie Tiraspol , #romani strainatate