MAE: Studentii romani din Marea Britanie au probleme din cauza birocratiei

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 15:20
3847 citiri
MAE: Studentii romani din Marea Britanie au probleme din cauza birocratiei
Foto: Arhiva

Studentii romani asteapta si cate noua luni pentru eliberarea certificatelor de inregistrare de autoritatile din Regatul Unit, desi aceste documente ar trebui eliberate imediat.

De asemenea, dificultati intampina si muncitorii romani, transmite Ministerul de Externe, la solicitarea Mediafax.

MAE atrage atentia ca Guvernul roman a semnalat aceasta situatie autoritatilor britanice si ca a fost sesizata si Comisia Europeana in legatura cu aceasta situatie.

Secretarul de stat Luminita Odobescu i-a transmis luni ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, ingrijorarea legata de numarul mare de plangeri facute de stundentii romani.

Odobescu a vorbit despre "numarul crescut de plangeri primite in ultimele saptamani din partea cetatenilor romani, in special studenti, prin care se semnaleaza durata excesiva de prelucrare, de catre autoritatile britanice, a cererilor de eliberare a certificatelor de inregistrare (registration certificates) pentru resortisantii romani precum si retinerea pe durata procedurilor a actelor in original, ceea ce le creeaza dificultati deosebite".

"Solutionarea cererilor de catre autoritatea britanica dureaza acum aproximativ 9 luni, in timp ce directiva 2004/38/CE prevede ca certificatele de inregistrare ar trebui acordate imediat", mai transmite MAE.

Reprezentantii ministerului mentioneaza ca aceste intarzieri ii afecteaza pe toti cetatenii romani care au contracte in Marea Britanie, insa impactul cel mai puternic il resimt studentii, care nu pot munci fara acest permis.

"In luna iunie 2012 studentii au primit oferte de stagii pe perioada vacantei pe care insa nu le-au putut onora din cauza termenelor indelungate de asteptare pentru obtinerea certificatului de inregistrare", se mai arata in comunicat.

Vize pentru romani si bulgari in Marea Britanie? Vezi ce raspund autoritatile

In plus,Ambasada Romaniei la Londra inregistreaza si plangeri in crestere cu privire la Agentia britanica pentru Frontiere (UK Border Agency - UKBA) "noile bariere administrative" aplicate la eliberarea permiselor de munca.

"Pentru exemplificare, desi conform procedurii UKBA termenul standard de procesare al cererilor este de 6 luni, acesta a crescut treptat la 7 luni in luna iulie 2012, ajungand in prezent la peste 9 luni (sunt procesate cererile depuse in data de 4 ianuarie 2012)", mai transmite MAE.

Ambasada Romaniei la Londra a facut demersuri repetate pe langa autoritatile britanice competente, fiind asigurata ca problemele vor fi remediate pana la sfarsitul anului.

In plus, MAE a facut demersuri pe langa Comisia Europeana pentru semnalarea situatiei cu care se confrunta romanii din Marea Britanie.

"Vom mentine, in continuare, dialogul cu Comisia Europeana pentru a ne asigura ca prevederile Tratatelor sunt aplicate si cetatenii romani nu sunt supusi niciunui gen de discriminare", se mentioneaza in comunicatul MAE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#reactie MAE studenti Marea Britanie, #MAE romani Marea Britanie, #permis munca studenti Marea Britanie , #romani strainatate