Ministrul pentru Diaspora sustine ca 9.700.000 de romani sunt plecati din tara

Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 12:58
9526 citiri
Ministrul pentru Diaspora sustine ca 9.700.000 de romani sunt plecati din tara
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Romanilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, sustine ca statisticile recente arata ca aproximativ 9.700.000 de romani sunt plecati in afara granitelor, subliniind ca motivele emigrarii sunt coruptia, calitatea slaba a clasei politice si saracia.

"Dintre acestia, aproximativ 5.600.000 se afla in diaspora, diferenta in comunitatile istorice", precizeaza Intotero.

Datele au fost comunicate de catre 70 de misiuni diplomatice ale Romaniei si centralizate de ministerul de resort.

Ministrul Natalia Intotero a prezentat miercuri bilantul MRP pentru prima jumatate a anului 2019, precum si primele rezultate ale unor chestionare adresate persoanelor si ONG-urilor romanesti din diaspora si din comunitatile istorice. La aceste chestionare au raspuns 322 de persoane si ONG-uri.

"Principala solicitare a romanilor din afara este starea infrastructurii si, cand ma refer la infrastructura, ma refer la drumuri, autostrazi, drumuri judetene, comunale, spitale, investitia si existenta unor conditii decente in sanatate si existenta scolilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei sa se intoarca acasa. (...)

Motivele cel mai des invocate cand vine vorba de Romania sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de munca decent, stabilitatea, calitatea slaba a clasei politice de-a lungul timpului, coruptia.

Remedierea acestor motive ale plecarii lor ar constitui motivul principal pentru intoarcerea in Romania, insa probabilitatea celor chestionati in urmatorii patru ani ne arata ca un numar mic dintre acestia isi doresc sa se intoarca", adauga sursa citata.

Ministrul a apreciat ca cifra romanilor plecati in strainatate este "foarte mare".

"Vreau sa va spun ca vorbim aici de romani care au plecat in perioada '45-'90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectiva, apoi sunt cetatenii care au plecat dupa '90 si mare parte din ei au plecat in special in tarile din UE, dupa intrarea Romaniei in UE", informeaza Natalia-Elena Intotero.

Potrivit datelor ministerului, bugetul alocat de institutie pentru sprijinirea activitatilor romanilor de pretutindeni si a organizatiilor acestora este, in anul 2019, 13.468.000 lei, din care 5,478 milioane de lei au fost alocati proiectelor.

Au fost aprobate 159 de proiecte dupa prima sesiune de finantare (5.372.378,50 de lei): 71 in diaspora (Italia, Spania, SUA, Franta, Grecia, Belgia, Olanda s.a.), 58 in comunitatile istorice (Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Albania, Bulgaria si Kazahstan) si 30 in Romania.

Totodata, a fost solicitata majorarea acestei sume la urmatoarea rectificare bugetara.

Amintim ca o cifra similara a fost lansata anul trecut si de ministrul Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici. El a spus, in august 2018, ca a primit un raport care precizeaza ca 10 milioane de romani sunt plecati peste hotare si a sugerat ca acestia ar putea fi folositi nici mai mult nici mai putin decat ca spioni ai Guvernului.

Iata aici detalii - Teodorovici sustine ca sunt 10 milioane de romani plecati din tara si vrea sa-i faca spioni "inducandu-le idei" (Video)

Eveniment Quarterly Report

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
Reprezentanţii REPER au transmis joi, 21 septembrie, liderilor formaţiunilor parlamentare de opoziţie democratice textul unei moţiuni de cenzură intitulată „Guvernul Ciolacu-Faliment =...
George Simion a mers însoțit de susținători la sediul Autorității Electorale. Pretențiile liderului AUR cu privire la alegerile din 2024
George Simion a mers însoțit de susținători la sediul Autorității Electorale. Pretențiile liderului AUR cu privire la alegerile din 2024
Preşedintele AUR, deputatul George Simion, s-a deplasat, joi, 21 septembire, la sediul Autorităţii Electorale Permanente, alături de mai mulţi susţinători ai partidului, unde a anunţat că...
#Intotero romani diaspora, #Intotero romani strainatate , #romani strainatate