Nava comerciala cu romani la bord, arestata in Iran - afla motivele (Video)

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 07:43
4114 citiri
Nava comerciala cu romani la bord, arestata in Iran - afla motivele (Video)
Foto: Yalibnan

O nava comerciala a companiei daneze Maersk, la bordul careia se afla si marinari romani, a fost arestata marti de marina iraniana si deturnata spre portul Bandar Abbas din cauza datoriilor neplatite de companie, a declarat un responsabil iranian.

"Ordinul de confiscare a navei a fost emis de un tribunal si este legat de compania Maersk", a declarat agentiei de presa iraniene Tasnim, preluata de AFP, responsabilul pentru afaceri maritime din cadrul Organizatiei porturilor iraniene, Hadi Haghshenas.

"In mod general, daca o companie de transport maritim are datorii si nu le plateste, proprietarii marfurilor transportate se adreseaza autoritatilor competente", a adaugat el fara alte precizari.

Navigand sub pavilionul Insulelor Marshall, nava Maersk Tigris este exploatata de compania Rickmers Management din Singapore, sub culorile gigantului de transport maritim Maersk. Nava "nu apartine lui Maersk si echipajul ei nu este angajat de Maersk", a declarat un purtator de cuvant al grupului danez.

Fortele navale iraniene au capturat un vas cargo american

Ea a fost deturnata in stramtoarea Ormuz la 9.00 GMT si niciun american nu se afla la bordul navei, a precizat la randul sau Pentagonul.

Agentia iraniana Fars, citand o "sursa informata", a afirmat inainte ca nava a avut o disputa cu administratia porturilor iraniene care au obtinut de la un tribunal decizia de confiscare a navei.

Nava a fost directionata spre portul Shahid-Bahonar, care face parte din principalul complex portuar iranian de la Bandar Abbas, a precizat agentia Tasnim.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, marinari originari din Bulgaria, Myanmar, Romania si Marea Britanie compun echipajul de 24 de persoane al navei, sub comanda unui capitan bulgar.

Cel putin cinci nave iraniene au cerut vasului Maersk Tigris sa se indrepte spre Larak, dupa ce au tras focuri de avertizare, potrivit Pentagonului.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat, miercuri, ca in urma contactarii agentiilor de crewing, s-a stabilit ca la bordul navei se afla 4 marinari romani. Armatorul navei a confirmat faptul ca intreg echipajul, inclusiv cetatenii romani, sunt in siguranta si urmeaza sa continue cursa, cel mai probabil, cu aceeasi nava, dupa solutionarea situatiei.

Familiile marinarilor romani au fost contactate si sunt tinute la curent cu evolutia cazului. De asemenea, s-a organizat un comitet din partea armatorului care functioneaza non-stop si care tine in permanenta legatura cu echipajul.

Iranul aresteaza regulat vase de pescuit acuzate ca ii incalca apele teritoriale. In 2013, marina iraniana a confiscat timp de o luna un petrolier indian care, potrivit Teheranului, polua apele Golfului. Dar presa indiana a evocat un posibil act de represalii dupa decizia Indiei de a se adresa Irakului pentru a-i furniza petrol.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Iran Maersk Tigris nava romani arestata , #romani strainatate