New Statesman: Cum a transformat emigrarea viata romanilor

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 12:04
5848 citiri
New Statesman: Cum a transformat emigrarea viata romanilor

Unul din sase romani traieste in afara tarii, iar emigrarea masiva din ultimii ani a schimbat viata celor ramasi in tara.

Potrivit New Statesman, mai interesanta decat speculatiile tabloide legate de imigratia romanilor in Regatul Unit este povestea legata de cum a transformat emigrarea viata din Romania.

In prezent, unul din sase romani munceste in strainatate. De la caderea dictaturii lui Ceausescu, in anul 1989, si ca urmare a reformelor liberale de dupa '90, economia tarii a crescut in mod constant.

Romania este cea de-a 49-a economie a lumii, cu un PIB estimat la 274,1 de miliarde de dolari in anul 2012, cu putin in fata Emiratelor Arabe Unite si Israelului, chiar daca cresterea economica a incetinit.

In ce-i priveste pe artistii romani, acestia au primit recunoastere internationala, filmul "4 luni, 3 saptamani, 2 zile" al lui Cristian Mungiu castigand Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, in timp ce scriitoarea Herta Muller a primit premiul Nobel pentru Literatura, in anul 2009.

Cei mai multi dintre cei care au parasit tara in anii '90 provin din parti ale Romaniei care deja trimiteau oamenii la munca ocazionala in Occident. Acestia s-au mutat in Franta, Italia si Spania, tari cu care impart legaturi culturale si lingvistice, romana fiind singura limba romanica din Europa de Est dominata de limbile slave.

Muncitorii emigranti au umplut gaurile de pe pietele muncii din tarile occidentale, in domenii precum constructiile, agricultura si serviciile la domiciliu si continua sa faca acest lucru.

Zonele rurale din Satu Mare, Maramures sau Suceava au suferit adevarate transformari din cauza emigrarii in masa. Sursa citata da exemplul localitatii Certeze, din Maramures, unde o caruta trece pe langa un Ferrari al carui proprietar este un antreprenor care locuieste in Paris si care angajeaza muncitori romani pentru a lucra in industria de constructii, acestia intorcandu-se in Certeze in perioada vacantelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#emigrare schimbare viata romani, #romani emigrare , #romani strainatate