O grupare jihadista revendica rapirea romanului in Burkina Faso. Vrea sa negocieze cu Guvernul Ponta (Video)

Marti, 19 Mai 2015, ora 07:14
4907 citiri
O grupare jihadista revendica rapirea romanului in Burkina Faso. Vrea sa negocieze cu Guvernul Ponta (Video)
Foto: captura video Al Jazeera

Gruparea jihadista salafista al-Mourabitoun afirma intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar ca-l detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie si "indeamna Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului".

Mesajul audio este prezentat in numele lui Adnan Abu Waleed al-Sahrawi, care se prezinta drept liderul gruparii, relateaza Voice of America.

Afirmand ca vorbeste in numele lui "Adnan Abu Waleed al-Sahrawi, emirul al-Mourabitoun", autorul acestei inregistrari audio in araba "indeamna Guvernul roman sa acorde o atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului detinut de catre grupare".

"Guvernul roman va purta intreaga responsabilitate a sortii ostaticului, daca intarzie sa profite de ocazia care ii este data sa-si elibereze cetateanul", adauga el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucurestiul.

Noi informatii despre romanul rapit in Burkina Faso

Romanul rapit in Burkina Faso, cautat cu dronele de americani si francezi

Roman rapit in Burkina Faso: Marturiile rudelor si prietenilor care se roaga pentru el

Romanul, ofiter de securitate intr-o mina de mangan din Tambao, in nordul Burkina Faso, in apropiere de frontiera cu Nigerul si Mali, a fost rapit pe 4 aprilie de catre persoane inarmate care purtau turbane, o rapire care nu a facut anterior obiectul niciunei revendicari considerate credibile.

Vesti bune pentru Statul Islamic: Iata cine i-a mai jurat supunere

Inregistrarea difuzata de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicari jihadiste, se incheie cu o reiterare a juramantului de credinta fata de reteaua terorista Statul Islamic, prestat saptamana trecuta in numele gruparii salafiste al-Mourabitoun de catre Adnan Abou Walid al-Sahrawi si dezmintit imediat intr-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

"Gruparea dezminte apartenenta la Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI) si orice legatura organizationala cu fratii din aceasta grupare, de la infiintarea sa si pana in prezent", da el asigurari.

Aceasta revendicare apare, deci, ca un nou episod in lupta pentru influenta in interiorul al-Mourabitoun. Gruparea a fost infiintata in 2013 prin fuziunea intre gruparea lui Mokhtar Belmokhtar si Miscarea pentru Unicitate si Jijad in Africa de Vest (MUJAO), una dintre formatiunile jihadiste din nordul Mali vizate de Operatiunea franceza Serval, lansata in 2013.

In comunicatul care-i este atribuit, Mokhtar Belmokhtar considera actul jurarii credintei catre ISIL si "califului musulmanilor Abu Bakr al-Baghdadi" nul si neavenit si reafirma credinta gruparii al-Mourabitoun in liderul al-Qaida Ayman al-Zawahiri.

Specialisti in aceste probleme din cadrul agentiei mauritane au interpretat aceste declaratii contradictorii ca semnul ascensiunii lui Adnan Abou Walid al-Sahrawi in ierarhia gruparii si disensiunile care ar putea conduce la scindarea acesteia.

Un expert mauritan in jihadismul din Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede in declaratia atribuita lui Adnan Abou Walid al-Sahrawi o "crestere a puterii" acestui rival al lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid al-Sahrawi s-a pronuntat in mai multe randuri in numele Mujao, dar si al al-Mourabitoun, pentru a revendica rapiri, atacuri sau atentate sinucigase in nordul Mali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#roman rapit Burkina Faso teroristi, #roman grupare terorista Burkina Faso , #romani strainatate