O revolutie pentru Diaspora: comunitatile devin autonome si finantate de stat

Autor: Ovidiu Raetchi - scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Duminica, 13 Martie 2016, ora 07:48
10706 citiri

Miercuri ajunge in Camera Deputatilor, pentru votul final, cu aviz favorabil de la comisii, un proiect de lege care - alaturi de votul prin corespondenta - reprezinta cea mai importanta revolutie legislativa pentru Diaspora romaneasca.

Vorbim despre un proiect semnat de toata Comisia pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor care asigura doua tinte esentiale:

  • 1. Ofera comunitatilor sansa de a se organiza autonom, prin alegeri, si de a-si desemna reprezentanti legitimi;
  • 2. Asigura pentru comunitatile organizate bani pentru sedii si proiecte;

Pana in momentul de fata, comunitatile de romani din Diaspora se loveau de problema lipsei de reprezentativitate si de legitimitate. Acest lucru le facea vulnerabile in fata Executivului de la Bucuresti, care le sprijinea prin intermediul subventionarii unor proiecte ONG. Problema? Erau ONG-uri de casa, cu sediul in Romania, cu lideri politici. Cand se schimba Guvernul, se schimbau si ONG-urile.

In acest moment, daca legea trece, nu numai ONG-urile, ci comunitatile in ansamblu vor putea fi finantate. Cu trei conditii:

  • a. Sa existe cel putin 5.000 de romani inregistati la ambasada;
  • b. O parte din acestia sa isi manifeste oficial dorinta de a infiinta un Centru Comunitar Romanesc;
  • c. Sa aiba loc alegeri in cadrul comunitatii

Din acel moment, statul roman are obligatia de a pune la dispozitia comunitatii din tara respectiva bani pentru un sediu (unde se vor desfasura sedinte, evenimente culturale, lansari, targuri) si pentru un numar de proiecte. Nu numai ambasadele si consulatele vor fi actori locali, ci si comunitatea. Aceasta va capata in sfarsit o voce puternica si respectata in fata eventualelor abuzuri ale functionarilor romani.

Nu va mai fi legata ombilical de generozitatea celor de la Bucuresti. Romanii voluntari si intreprinzatori de peste hotare vor primi in sfarsit un spatiu unde sa isi demonstreze creativitatea si unde sa atraga prieteni si investitori. Vom putea vedea, in sfarsit, libera initiativa romaneasca la lucru, in beneficiul tarii.

O sansa uriasa pentru PNL de a-si onora obligatiile fata de Diaspora dupa revolutia civica din turul doi al prezidentialelor. O oportunitate majora pentru PSD de a-si spala obrazul dupa acel moment.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si candidat PNL la Primaria sectorului 5. Este vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - Editia 4

„Linia roșie” din campania electorală. Cele mai mari greșeli pe care le pot face politicienii: „Să reclame presa”
„Linia roșie” din campania electorală. Cele mai mari greșeli pe care le pot face politicienii: „Să reclame presa”
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, susține că la nivelul coaliţiei de guvernare şi al conducerii acesteia a fost menţinută o "linie roşie" ce nu a fost depăşită în campania...
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
#reprezentativitate romani disapora, #lege romani disapora , #romani strainatate