O romanca din Marea Britanie a castigat in instanta ajutoare de 27.000 de lire sterline

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 09:46
4481 citiri
O romanca din Marea Britanie a castigat in instanta ajutoare de 27.000 de lire sterline

O imigranta romanca in Marea Britanie, Firuta Vasile, a castigat, in instanta, dreptul de a primi si ajutor pentru locuinta, desi primeste deja peste 25.000 de lire sterline pe an, ajutor social.

Marti, femeia in varsta de 27 de ani, mama a patru copii, a castigat apelul in procesul intentat statului si i s-au acordat cel putin 2.600 de lire sterline pe an, ajutor pentru locuinta, scrie Daily Mail.

Firuta Vasile a explicat ca banii o vor ajuta sa plateasca chiria locuintei cu trei dormitoare, in valoare de 130.000 de lire sterline, unde locuieste impreuna cu copiii sai. Femeia isi castiga existenta vanzand revista Big Issue, creata special pentru a ajuta persoanele fara locuinta, si castiga saptamanal cam 100 de lire sterline.

Ajutoarele pentru locuinta au fost acordate, pana la cazul romancei, altor cetateni romani - sau de alta nationalitate - doar daca indeplinesc trei conditii: fie sunt inregistrati la Ministerul de Interne ca muncind in sectoare specifice precum agricultura sau constructiile, fie au slujbe foarte specializate sau sunt liber profesionisti care au numar de asigurare si sunt inregistrati la fisc.

Firuta Vasile i-a convins pe oficialii britanici sa o includa in a treia categorie, deoarece isi foloseste banii proprii pentru a cumpara revistele, pe care le vine apoi sperand sa faca profit - vanzatorii Big Issue au dreptul sa achizitioneze revistele cu o lira si sa se vanda cu doua, pastrand pentru ei profitul.

Vorbind printr-un interpret, femeia a povestit ca a ajuns in Marea Britanie in 2007 in cautarea unui loc de munca, insa tot ce a gasit a fost vanzarea revistei Big Issue in Bristol.

"Pot sa pastrez jumatate din bani si in general castig cam 100 de lire sterline pe saptamana. Asta nu este suficient pentru a-mi intretine familia, asa ca am rugat consiliul municipal sa ma ajute cu ajutor de locuinta, pentru a-mi plati chiria. Cererea mea a fost refuzata. Mi s-a spus ca deoarece sunt romanca nu pot beneficia de acest ajutor decat daca am o slujba sau sunt liber profesionista. Au spus ca nu conteaza ca muncesc pentru Big Issue. Am primit insa sprijin juridic si am fost ajutata sa fac apel", a spus femeia.

Firuta Vasile primeste deja 25.547,60 de lire sterline anual. In fiecare saptamana, femeia primeste 326 de lire sterline reducere de impozit, 60,50 de lire sterline alocatie pentru copii, 49,30 de lire ajutor pentru o persoana cu dizabilitati si 55,50 de lire pentru ingrijirea unei persoane cu dizabilitati. Acum are dreptul, saptamanal, si la 160 de litre sterline, desi aceasta suma va ajunge la 50 de lire sterline, intrucat mai are si alte venituri.

Chris Grayling, ministru pentru Piata Muncii, nu este de acord cu decizia tribunalului londonez in cazul romancei: "Nu suntem de acord cu decizia tribunalului. Trebuie sa continuam sa mergem in linie dreapta cu obligatiile noastre nationale si internationale. Cu toate acestea, este absolut necesar sa protejam contribuabilul si sistemul de beneficii sociale de eventualele abuzuri".

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com