Parlamentul tergiverseaza modificarea Legii Cetateniei: Romanii din Transnistria, afectati

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 14:30
4853 citiri
Parlamentul tergiverseaza modificarea Legii Cetateniei: Romanii din Transnistria, afectati

Mai multi parlamentari din toate partidele propun modificarea Legii Cetateniei in sensul facilitarii obtinerii ei de catre persoanele care se declara de etnie romana si traiesc in afara granitelor, dupa modelul Ungariei sau Bulgariei. "E un strigat de ajutor" din partea romanilor de pretutindeni, sustine senatorul Viorel Badea.

Legea a trecut tacit la Senat, dupa ce a intampinat diverse piedici, si a ajuns la Camera Deputatilor, decizionala. Marti, initiatorii ei au organizat un seminar la Palatul Parlamentului pentru a impulsiona adoptarea ei, in contextul tulburarilor care au loc in Ucraina si Transnistria.

Initiatorii legii isi doresc ca "Parlamentul Romaniei sa legifereze in sensul facilitarii si simplificarii obtinerii cetateniei romane de catre conationalii nostri care isi asuma in mod voluntar identitatea nationala romaneasca, indiferent de statul in care acestia isi au domiciliul stabil".

Mai exact, acestia doresc introducerea unui articol suplimentar in Legea cetateniei romane nr. 21/1991, care sa prevada, printre altele, ca "persoanelor de etnie romana apartinand minoritatilor nationale, minoritatilor lingvistice sau grupurilor etnice existente in alte state, indiferent de etnonimul folosit, care cunosc limba romana, li se poate acorda, la cerere, cetatenia romana, cu posibilitatea pastrarii cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate", in anumite conditii special prevazute de lege.

In Expunerea de motive la initiativa legislativa se precizeaza ca "politica de acordare preferentiala a cetateniei pe criterii istorice nu este nici pe departe specifica Romaniei, ci poate fi regasita atat in legislatia unor state membre vechi ale Uniunii Europene, precum Franta, Spania, Germania si Marea Britanie, cat si in tari care au aderat mai recent la blocul comunitar, cum sunt Bulgaria, Polonia si Ungaria".

"Am propus modificarea Legii cetateniei pentru a putea acorda posibilitatea romanilor din teritoriile care nu au apartinut juridic Romaniei vreodata, cum ar fi, de exemplu, Transnistria sau Valea Timocului, Albania, Macedonia si asa mai departe, sa isi poata dobandi cetatenia romana cu celeritate, dupa modelul bulgar. Adica printr-o simpla declaratie, insotita desigur de o multime de documente, prin care isi sustin identitatea romaneasca, ei sa poata sa obtina cetatenia romana intr-un timp rezonabil", a explicat pentru Ziare.com senatorul Viorel Badea, unul dintre initiatorii legii si vicepresedinte al Comisiei romanilor de pretutindeni.

Intrebat de ce nu s-a facut acest lucru pana acum, senatorul PDL ne-a spus ca proiectul de lege a fost depus de mai bine de un an.

"Pentru a putea sa sensibilizam si mai mult opinia publica si pentru a obtine o victorie in camera decizionala, am organizat marti un seminar-dezbatere pe acest subiect la care au fost invitati reprezentanti ai romanilor din Serbia, Bulgaria, Republica Moldova - Transnistria implicit, Maramuresul istoric, Ungaria si asa mai departe. In plus, au fost invitati mai multi oameni politici, inclusiv ministrul delegat pentru Romanii de pretutindeni, reprezentanti ai Ministerului de Externe.

L-am invitat si pe domnul profesor Iovcev din Transnistria, mai sunt si niste studenti basarabeni care invata la Craiova. Acest proiect a rezultat in urma consultarilor pe care le-am avut cu romanii din afara. Pressing-ul puternic vine de la ei catre noi. Este initiativa lor. Este necesitatea pe care ei ne-au pus-o in fata ochilor, este un strigat de ajutor", a afirmat senatorul Viorel Badea.

Ungariei ii pasa

Acesta a admis ca aceasta modificare legislativa "este extrem de importanta in contextul crizei din Ucraina" si a dat exemplul Ungariei, care isi sustine cu tarie cetatenii care traiesc peste hotare.

"Pentru ca lor le pasa. Pentru ca in politica externa maghiara si in politica interna maghiara comunitatile din diaspora au prioritate. La ei chestiunea asta functioneaza de 100 de ani.

Eu sunt parlamentar de diaspora de la un anumit partid si as fi putut sa initiez anumite proiecte personal. Dar cand au fost subiecte atat de importante, cum este acesta, am preferat sa iau langa mine initiatori de la toate partidele, pentru ca ma intereseaza ca ele sa fie un semn al vointei tuturor partidelor, pentru ca sunt proiecte nationale. De aceea am spus ca nu e bine sa le dau tenta politica, important este ca ele sa treaca.

Am avut acum cateva luni o initiativa ca toti senatorii sa strangem carti din bibliotecile personale pe care o echipa sa le duca la scolile romanesti din Gagauzia. Am strans cateva mii de carti si abia astept ca, probabil in jurul datei de 15 iunie, sa formam o echipa si sa 'descalecam' in scolile din Gagauzia, o zona cam ocolita", a mai declarat senatorul Viorel Badea.

Unde se blocheaza proiectul

Intrebat unde se blocheaza proiectul in parlament, acesta a spus ca responsabili ar fi "birocratii de la comisia juridica, unde incep sa caute acul in carul cu fan, in timp ce la comisia de politica externa unde nu se prea intelege ce e cu romanii de pretutindeni si vin cu tot felul de argumente".

"Am discutat cu colegii de la Camera Deputatilor, acolo a luat aviz favorabil de la comisia romanilor de pretutindeni.

Era sa o patim si noi la Senat, pentru ca acest proiect a avut trei comisii raportoare: juridica, de politica externa si a romanilor de pretutindeni. Primele doua au dat raport negativ pentru ca sunt niste birocrati si nu au inteles de ce e necesar sa ni-i apropiem pe romanii din diaspora, mai ales in acest context. Comisia juridica nu a dat niciun fel de argument, nu a spus de ce s-a opus, iar cea de politica externa a invocat ca apare in lege cuvantul 'etnic' si acest termen intra in coliziune cu o decizie a Comisiei de la Venetia. Aberant! Pentru ca daca voiai sa treci proiectul schimbai cuvantul 'etnic' cu 'origine romaneasca'. Dar asta nu i-a interesat pe ei.

Interesant este ca Guvernul nu ne-a dat un raspuns negativ, a lasat la latitudinea Parlamentului. Si in aceste conditii am reusit sa ii conving pe colegii nostri senatori din comisia romanilor de pretutindeni sa dam un raport favorabil. Salvarea noastra a fost ca am facut acest raport separat de celelalte doua comisii si l-am facut in unanimitate. Reprezentantii din toate partidele au votat favorabil si in aceste conditiii am reusit sa fortam o trecere tacita a proiectului catre Camera Deputatilor", a explicat senatorul Viorel Badea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#legea cetateniei modificare, #Viorel Badea legea cetateniei, #romani diaspora legea cetateniei , #romani strainatate