Poveste romaneasca in tara lui Mozart: Despre moda, frumusete si business

Luni, 15 Iulie 2013, ora 19:33
12970 citiri
Poveste romaneasca in tara lui Mozart: Despre moda, frumusete si business
Foto: Poza profil © Tony Gigov

Probabil mai cunoscuti in strainatate decat in propria in tara, unii romani au reusit sa se faca respectati prin talentul lor si sa fie exemple pentru multe generatii din toata lumea. Un astfel de om este si Patricia Vincent, creatore de moda din Romania care are o cariera de succes in Viena, Austria.

Nascuta in Bucuresti, Patricia Vincent locuieste din 5 octombrie 2002 in tara lui Mozart. Privind in urma, nu stie cum ar fi evoluat cariera sa daca ramanea in tara, pentru ca viata sa profesionala s-a nascut la Viena.

Romanca ne-a marturisit ca a citit cartea Sandrei Pralong "De ce m-am intors in Romania", insa nu s-a regasit in nici unul din personajele prezentate. "Dar mi-ar placea sa am o legatura mai conturata cu Romania, sa o vizitez mai des sau sa particip la diverse proiecte alaturi de oameni talentati si entuziasti", a punctat Patricia Vincent pentru Ziare.com.

Romanca se descrie ca fiind "o persoana corecta, sincera si romantica", iar brand-ul Patricia Vincent oglindeste anumite trasaturi personale de caracter in special romantismul si exprimarea creativa.

Experienta emigratiei

"Locuiesc in Viena din 5 octombrie 2002 si, chiar daca cuvantul emigrant nu mi-a fost atribuit vreodata, cred in neadaptarea sufleteasca atunci cand locuiesti departe de locurile natale. (...)

Sedinta Foto Colectia "I am Leonie", SS 2014 - Foto "Making Of" © Claire Morgan

Nu am trecut prin procesul emigrarii, a fost doar o schimbare de domiciliu, nu mi s-au impus conditii in afara schimbarii adresei din pasaport si predarea buletinului autoritatilor romane. In Austria nu am intampinat neplaceri sau dificultati in a obtine diverse documente. Orasul Viena a fost ales de destin, nu a fost o alegere logica, calculata, ci pur intamplatoare", ne-a dezvaluit creatoarea de moda.

La modul general, ne-a povestit aceasta, stilul de viata austriac este destul de diferit de cel romanesc, dar privind mai atent, "exista cercuri, medii sociale corespondente: am intalnit oameni in Romania care au aceeasi mentalitate, pregatire profesionala, nivel de cultura si civilizatie cu cel austriac. Si invers".

Pasiunea pentru fashion design transformata in business

"Fara indoiala, mi-au placut hainele dintotdeauna asa cum multor fete le place sa se imbrace frumos. In plus, mama mea (profesoara, acum la pensie) are o slabiciune pentru tinute deosebite sau diverse combinatii de piese vestimentare, si-a dorit mereu sa fie apreciata de elevi nu doar prin modul de a preda, ci si a manierei de a se prezenta placut vizual in fata clasei.

Sedinta Foto Colectia "I am Leonie", SS 2014 - Foto "Making Of" © Piet Payer

Businessul s-a concretizat dupa incheierea studiilor asistate si din dorinta de a fi propriul sef. Intr-un domeniu de lucru creativ este esential sa poti avea libertatea de a-ti pune in practica visele, viziunile, modul de gandire si exprimare. In luna octombrie, se implinesc sapte ani de cand am deschis atelierul, in continuare lucrez singura si ma bucur de fiecare zi", ne-a marturisit Patricia.

Spune ca a avut norocul sa poata urma un proces individual de invatare si cunoastere a meseriei.

"Initial am parcurs intensiv pasii de baza ai croitoriei ca sa reusesc a pune in practica toate ideile creative. Dupa cativa ani, am inceput sa balansez si, in perioadele in care doream sa ma dedic doar design-ului, apelam la surse externe de productie pe partea de croitorie. Este totusi foarte dificil sa poti colabora la acelasi nivel de gandire si lucru, de multe ori produsul finit nu a iesit asa cum mi-am dorit, iar pierderea de timp, bani si energie se poate transforma in frustrare.

Am studiat un semestru la Michelbeuern Institute, un an la Asociatia Guvernamentala a Textilelor si am urmat un internship la un atelier de creatie couture. Studiul autodidact a inceput din perioada studiilor asistate si s-a focusat mai mult pe design. Acesta continua si astazi, el include documentare si analiza, descoperirea diverselor tehnici, seminarii sau specializari pe o anumita nisa", ne-a explicat Patricia Vincent.

Sedinta Foto Colectia "I am Leonie", SS 2014 - © Claire Morgan

Stilul si l-a definit destul de tarziu. A trecut prin multe experimentari si confuzii, influente din multe directii sau trenduri, iar cam dupa cinci ani a inceput sa inlature toti factorii cu care nu se putea identifica 100% si sa se focuseze pe ceea ce isi doreste cu adevarat.

"Desigur am cateva muze, de aproximativ un an muza mea este Claire Morgan (artist-fotograf), iar recent am descoperit-o pe Alexandra Silagyi (masterand in Viena, originara din Satu Mare), nu doar un suflet extraordinar, dar si o sursa veritabila de inspiratie creativa", puncteaza romanca.

Proiecte si planuri de viitor

Patricia tocmai a terminat colectia de primavara-vara 2014, pe care o adora. "In aceasta vara am avut si voi avea diverse colaborari fotografice foarte interesante (cu piese din colectia de mirese), iar momentan lucrez la urmatoarea colectie de genti care va fi lansata in luna septembrie in cadrul unei prezentari organizate la Ambasada Romaniei cu sprijinul directiunii scolii de balet a Operei Nationale din Viena.

Cred ca m-as intoarce in Romania in sensul ca mi-as stabili al doilea domiciliu. Am citit cartea Sandrei Pralong, 'De ce m-am intors in Romania', mi-a placut tare mult, dar nu m-am regasit in situatia niciunui personaj prezentat pentru ca nu dispun nici de resursele financiare necesare, nici de energie debordanta si nici de un sprijin extern sustinut.

Da, mi-ar placea sa am o legatura mai conturata cu Romania, sa o vizitez mai des sau sa particip la diverse proiecte alaturi de oameni talentati si entuziasti", subliniaza romanca.

Sunt romanii patrioti?

"Universal valabil, nu-mi plac exagerarile cand vine vorba de patriotism. Nu sunt de acord nici cu persoanele care sunt atasate afectiv de tara de origine intr-un mod absurd si nici cu acelea care isi denigreaza patria cu orice ocazie. Am intalnit ambele variante, dar si cazuri in care exista un sentiment neutru sau o balanta care mi-a placut.

Draft No. 16 & Draft No. 17, Collection 1, Style Shoot by Claire Morgan Photography, © Claire Morgan

Consider ca patriotismul ar trebui simtit si exprimat doar in momente de interes national cum ar fi mersul la vot sau a reprezenta tara intr-un mod pozitiv in afara granitelor ei. Incerc sa le fac pe ambele! Desigur, am intampinat neplaceri in strainatate pentru ca sunt romanca, dar si in Romania pentru ca arat diferit. Cred ca nivelul de discriminare este cam acelasi in toata lumea", adauga Patricia, referindu-se la faptul ca are un background etnic mixt de ucrainean, portughez si nigerian, pe langa cel romanesc.

Nu-i lipsesc "traficul rutier bucurestean, praful dens, privirile iscoditoare ale necunoscutilor de pe strada sau din transportul in comun, nivelul de zgomot, birocratia". Lucrurile care ii lipsesc, insa, foarte mult ar fi "familia, prietenii, perioada copilariei si o parte din vecinii din Nada Florilor unde am trait primii 18 ani, piata Bucur Obor (cea de pe 'timpuri'), fructele si legumele pline de savoare, prajiturile de cofetarie (cele autentice), viata romaneasca de la bloc (celebra situatie cu cana de zahar sau ulei), usurinta cu care poti comunica aproape cu oricine".

"Apreciez Romania mai mult decat atunci cand locuiam acolo. (...) Voi pastra cateva din traditiile si superstitiile romanesti pana voi muri: masa de Craciun, de Paste, Mucenicii, a nu coase sau spala duminica... ", a subliniat creatorea de moda.

Sedinta Foto Colectia "I am Leonie", SS 2014 - © Claire Morgan

De altfel, cel mai recent "copil" al Patriciei Vincent se numeste Gentle Fairies & The Golden Flowers - linia de mirese denumita si inspirata din traditia de Sanziene: Gentle Fairies reprezinta zanele Sanziene, iar The Golden Flowers reprezinta florile de sanziana.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Patricia Vincent creatore moda, #poveste Patricia Vincenta moda, #povesti romani succes , #romani strainatate