Povestea romanului care face efecte speciale pentru filmele de la Hollywood

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 17:59
9536 citiri
Povestea romanului care face efecte speciale pentru filmele de la Hollywood

Adrian Corsei a plecat din Colentina in 2002 si, dupa o oprire de vreo sapte ani prin nordul Spaniei, s-a intors in tara, unde s-a angajat intr-o multinationala.

In scurt timp si-a dat seama ca nu e tocmai ceea ce isi doreste, asa ca si-a deschis o mica firma care oferea consultanta si solutii tehnice in proiectare. Acum Adrian Corsei face, din Germania, efecte vizuale pentru filme americane. Si nu este vorba de orice filme, ci de pelicule cu incasari de ordinul miliardelor de dolari, precum Iron Man 3 sau Cloud Atlas.

"Am plecat din Romania in 2002 cu destinatia Barcelona, Spania. Acolo am locuit si lucrat in proiectare timp de 7 ani. (...) In 2009 m-am intors in Romania si am lucrat in cadrul unei companii multinationale, dar dupa scurt timp am simtit ca nu era chiar ceea ce imi doream. Asa ca am deschis o mica firma cu care am reusit sa semnez mai multe contracte de prestari servicii cu diferite firme din domeniul media din Romania, Spania si Germania.

In 2011 mi s-a oferit un contract in Munchen pentru realizarea unui film pentru televiziunea lor nationala. Sederea mea in Germania a fost contractata initial pentru doua saptamani, dar cele doua saptamani s-au transformat in doua luni, apoi inca doua... Au trecut doi ani, iar momentan am un contract nedeterminat cu Trixter, pe postul de Computer Graphic Supervisor", a povestit Adrian Corsei pentru Ziare.com.

Citeste si Succesorul familiei Minovici, despre visul american si coruptia din Romania

Experienta emigratiei nu este usoara, diferentele culturale si sociale pot crea dificultati uneori, puncteza romanul: "o prea mare rigiditate in fata schimbarii iti poate ingreuna integrarea, dar nici renuntarea completa la traditiile si cultura ta nu este benefica. Cred ca trebuie luat ceea ce este mai placut si mai frumos din ambele tari si impletite in noua ta viata".

Munchen vs. Bucuresti

Nemtii sunt proverbiali atunci cand vorbim de seriozitatea si eficienta lor in munca, explica romanul.

"Nu am senzatia de acel 'lasa, merge si asa' romanesc. Reusesc cumva sa nu faca rabat de la calitatea muncii lor. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, stiu ca multi romani muncesc in Romania cu seriozitate si depun zilnic eforturi considerabile, doar ca in Munchen am senzatia ca nimeni nu face nota discrepanta, fie ca asfalteaza, aduna zapada (fara ca iarna sa ii ia prin surprindere) lucreaza in posta, banca sau... joaca fotbal de exemplu. Au reusit cumva sa aduca toate domeniile de activitate la un standard inalt.

Nu sunt nici mai inteligenti si, cu siguranta, nu sunt mai creativi decat romanii, insa sunt mai disciplinati", explica Adrian.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

In ceea ce priveste evolutia carierei sale daca ramanea in tara, Adrian Corsei ar fi putut face, cel mult, efecte vizuale pentru reclame.

"Avand in vedere ca industria efectelor vizuale este intr-un stadiu incipient in Romania, nu as fi avut filme ca Iron Man sau Cloud Atlas in CV. Din pacate, mi-am descoperit pasiunea intr-un domeniu ce nu imi permite sa lucrez momentan din Romania. As fi putut realiza efecte speciale pentru reclame in cel mai bun caz, insa filmele pentru Hollywood nu ar fi fost posibile(...)

In acest moment imi doresc sa dobandesc cat mai multa experienta profesionala, sa adaug cat mai multe filme in CV-ul meu, de aceea nu vad posibila intoarcerea in Romania, unde, asa cum spuneam, industria in acest segment nu este bine conturata momentan. Insa nu poti sti niciodata cu certitudine ce schimbari pot aparea", a adaugat romanul.

Sunt romanii patrioti?

Adrian crede ca oamenii in general sunt patrioti, fie ca sunt romani, nemti sau spanioli.

"Consider normal sa te mandresti cu lucrurile frumoase din tara ta, un fel de mancare gustos sau un obicei deosebit. Pe de alta parte, nu sunt de acord cu patriotismul impins la extrem. Trebuie sa admitem ca nu suntem perfecti si ca mai sunt multe de imbunatatit. Cred ca asta este insa valabil pentru orice natiune, in orice tara gasim atat lucruri bune cat si rele.

Dificultati din cauza cetateniei am intampinat din pacate. Se intampla ca unii oameni sa aiba prejudecati. Cateodata acestea sunt pur sociale, ca de exemplu dificultatea de a mai inchiria un apartament dupa ce am mentionat cetatenia; sau legale - permisul de munca nu se obtine automat ca in cazul celorlalte tari membre ale UE, sotia mea nu il dobandeste automat dupa ce eu l-am obtinut (din nou, ca in cazul celorlalte tari membre).

Daca in cazul discriminarilor bazate pe normele legislative nu pot face nimic, in cazul celor sociale lupt in fiecare zi. Eu cred ca prin puterea exemplului personal se pot schimba mentalitati. Daca muncesti cu profesionalism si seriozitate, daca respecti regulile si legea, chiar si oamenii cu prejudecati isi vor schimba comportamentul fata de tine mai devreme sau mai tarziu", ne-a mai spus Adrian Corsei.

Relatia cu Romania

Adrian spune, in gluma, ca cel mai mult ii lipsesc preturile din Romania, precizand ca ar fi tare placut sa poata beneficia de aceleasi preturi si in Munchen.

"Cred ca cel mai mult imi lipseste familia. Mesele de Craciun sau Paste, aniversarile au alt farmec inconjurat de toti cei dragi. Sotiei mele ii lipsesc intalnirile cu prietenele ei. E dificil de legat prietenii autentice in Germania. Incercam sa pastram traditiile de sarbatori, atunci cand gatim de exemplu, dar unele ingrediente sunt dificil de gasit si ne vedem nevoiti sa improvizam, pierzand astfel din autenticitate", adauga romanul.

"Personal consider important sa urmezi o cariera intr-un domeniu ce te pasioneza. Trebuie sa-ti placa cu adevarat ceea ce faci pentru ca vor fi momente (daca vrei cu adevarat sa devii foarte bun in ceea ce faci) cand va trebui sa faci asta peste programul normal de munca, cand va trebui sa renunti la activitatile din timpul tau liber pentru a continua un proiect, pentru a studia sau pentru a gasi solutii la unele probleme aparute.

Excelenta in orice domeniu se obtine cu multa munca. Daca nu iti place ce faci, nu vei putea niciodata sa faci sacrificii, ori le vei face fortat de anumite imprejurari, dar vei uri fiecare moment.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Eu mi-am cautat drumul mai multi ani, nu am avut norocul sa imi descopar pasiunea la 18 ani cand decideam ce facultate sa urmez. Iar cand am descoperit lumea efectelor vizuale, mi s-a spus ca nu pot sa o fac, ca este prea greu si mult de invatat. Nu m-am descurajat si am invatat tot ce am putut pe cont propriu. Poate suna siropos, dar daca crezi in tine si perseverezi poti reusi. In cazul meu a functionat. Pot afirma ca roadele muncii depuse au aparut deja, dar sunt inca departe de ceea ce vreau sa realizez in acest domeniu. Inca mai invat, doar ca acum am sansa sa 'fur meserie' si mici secrete de la oameni cu multa experienta", incheie Adrian Corsei.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#roman efecte especiale Hollywood, #poveste Adrian Corsei Hollywood , #romani strainatate