Povestea unui roman care a fugit de Romania si Libia si a ajuns om de afaceri in SUA

Miercuri, 03 August 2011, ora 10:41
5685 citiri
Povestea unui roman care a fugit de Romania si Libia si a ajuns om de afaceri in SUA
Foto: dna.info

Povestea unui roman care a strabatut un drum lung fugind din Romania, in perioada comunismului, si a ajuns om de afaceri in Statele Unite, este relatata pe larg de catre un ziar local din Manhattan.

George Burciu a fugit din Romania in Libia in 1980, pe cand avea 32 de ani. A crezut ca acolo o sa-i fie mai bine, scrie dna.info.

"In Romania, conditia era sa muncesti pentru Guvern, iar Guvernul iti dadea un job, o casa si salariu. Nu aveai voie sa cumperi mai mult de doua sau trei proprietati si era foarte dificil chiar sa iti cumperi o masina", a declarat Burciu.

Despre Romania in perioada comunismului, ziarul american scrie: doua milioane de oameni omorati sau persecutati si o saracie lucie din cauza ca Romania exporta cea mai mare parte a bunurilor agricole sau industriale pentru a-si plati datoriile.

Dupa ce a petrecut 12 luni in Libia, locuind intr-un apartament aglomerat, impreuna cu alti romani, George Burciu a decis ca a venit vremea sa plece. Pasaportul sau era retinut la aeroportul din Tripoli, de catre autoritatile romane, aceasta fiind procedura standard pentru a-i impiedica pe muncitori sa zboare oriunde vor.

Cu bagajul in mana, romanul si-a spus: "Cand imi dau pasaportul, o sa fug". Asa a si facut, numai ca spre norocul lui, nimeni nu l-a urmarit.

Pentru a putea ajunge in Europa, Burciu a mers la toate ambasadele europene din Tripoli, insa se lovea de fiecare data de un refuz, deoarece pentru viza avea nevoie de semnatura angajatorului sau.

A obtinut in final viza iar in iunie 1981 a ajuns in Viena, cu 450 dolari si nestiind nici o limba straina.

A locuit intr-o tabara de refugiati alaturi de romani care apartineau de Biserica Baptista pana cand a fost programat la un interviu la Ambasada Americii pentru a obtine viza.

Dupa trei luni, intervievatorul sau l-a intrebat daca a fost persecutat in Romania, fiind baptist, dupa cum se intampla cu cei mai multi crestini.

George Burciu a raspuns ca nu, iar prietenii pe care si-i facuse in tabara au ras de sinceritatea sa, spunandu-i ca nu are nicio sansa sa obtina viza. Cu toate ca nu a stiut sa minta, la 19 septembrie 1981, Burciu a aterizat singur pe aeroportul John F. Kennedy din New York.

A sunat singura persoana pe care o cunostea in New York, si-a anuntat familia ca a ajuns in America si, desi specialist in masini grele, romanul a inceput sa lucreze in hidroizolare pentru ca nu stia deloc engleza.

Dupa doi ani, Burciu a adus-o in SUA pe Maria, logodnica sa, care in 1983 i-a devenit sotie. Cei doi au impreuna doua fete, iar George a pus bazele unei afaceri, Linden Enterprise Corp., in Long Island City, care se ocupa de hidroizolare, acoperisuri, zidarie si alte lucrari. A obtinut cetatenia americana dupa trei ani iar acum este proprietarul a trei case in Queens.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#romani america, #om afaceri roman america, #George Burciu Manhattan , #romani strainatate