Ziare.com

Prima biserica romaneasca din Odesa, sfintita sambata

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 20:36

   

Prima biserica romaneasca din Odesa, sfintita sambata
Prima biserica romaneasca din Bugeac, astazi regiunea Odesa (Ucraina), construita prin eforturi considerabile si in conditii deosebit de dificile la Hagi Curda in locul celei demolate in perioada sovietica, va fi sfintita sambata, 16 iulie, pentru romanii din Basarabia istorica acest moment fiind unul deosebit de semnificativ dupa umilintele indurate decenii la rand.

Biserica, ridicata intre 2005 si 2011 cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, in satul romanesc Hagi Curda, numele istoric al localitatii Camasovca, raionul Ismail, este subordonata Mitropoliei Basarabiei, dependenta canonic de Patriarhia Romana. Ceremonia de sfintire a Bisericii cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" va fi oficiata de Mitropolitul Basarabiei, I.P.S. Petru, alaturi de un sobor de preoti si diaconi.

In Hagi Curda, sat pe malurile lacului Chitai ce isi trage originile din vremurile Principatului Moldovei, cand se numea Frumusica, traiesc aproape 4000 de oameni, 99% din ei fiind romani.

In aceasta localitate straveche, in 1875, in perioada in care sudul Basarabiei se afla sub stapanirea Romaniei, episcopul Melchisedec Stefanescu al Dunarii de Jos sfintea una din cele mai frumoase biserici romanesti cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel". Biserica a slujit comunitatea pana in 1979, cand, din ordinul partidului comunist din regiunea Odesa, a fost distrusa pana la temelie sub pretextul ca este o ruina, pe locul ei fiind ridicat Monumentul eroilor sovietici.

Dupa prabusirea URSS, romanii din Hagi Curda au facut eforturi deosebite pentru renasterea parohiei din localitate, lucru ce a fost posibil abia in 1994, cand este constituita comunitatea religioasa "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", avandu-l drept epitrop pe Vasile Iordachescu.

Parohie nerecunoscuta de autoritatile ucrainene

Odata constituita, noua comunitate decide aducerea unui preot din nou infiintata Mitropolie a Basarabiei, care sa slujeasca in limba romana si asfel la Camasovca este adus preotul Anatol Cristea. Neavand teren si nici bani pentru ridicarea unei biserici, romanii din Hagi Curda si-au amenajat pe post de sfant lacas o incapere dintr-o casa.

Timp de aproape 10 ani, parohia nu a fost recunoscuta de autoritatile ucrainene pe motiv ca Mitropolia reactivata a Basarabiei nu era recunoscuta de guvernantii de la Chisinau. Dupa ce Republica Moldova a fost obligata sa recunoasca oficial Mitropolia Basarabiei, in urma unei decizii a CEDO, autoritatile ucrainene au recunoscut si ele parohia romaneasca.

Din 2003, cand administratia din Odesa a recunoscut parohia, biserica fost vandalizata de mai multe ori, iar enoriasii maltratati in repetate randuri. In mai 2006, inaintea slujbei de Inviere, cativa indivizi necunoscuti au patruns in biserica si au imprastiat gaze lacrimogene, alungandu-i pe enoriasii din parohie. Anterior, in aprilie acelasi an, preotul paroh Anatol Cristea a fost batut in gara din orasul Ismail.

Biserica vandalizata in 2004

In iulie 2004, biserica din Hagi Curda (foto) a fost complet vandalizata, tot mobilierul lacasului a fost distrus, icoanele si podeaua au fost stropite cu motorina, iar masina preotului Cristea incendiata.

In pofida acestor amenintari si presiuni de tot felul, romanii din Hagi Curda au reusit inaltarea bisericii, o martuie a prezentei ortodoxiei romanesti si a pastrarii identitatii nationale chiar si in cele mai dificile momente ale existentei lor, cand locurile sfinte au fost devastate si transformate in depozite, cluburi, sali de sport, iar preotii deportati in Siberia.

La evenimentul de sambata din Hagi Curda sunt asteptati sa participe alaturi de romanii din localitate si din imprejurimi reprezentanti ai Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, studenti din Romania si Republica Moldova, jurnalisti.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1615 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Baieti buni

Ucrainenii,e vorba de Guvern ,nu recunosc biserica..pe cine interesaza,dar noi trebuie sa dam drepturi la toti,fara exceptie.Dar cine va putea stavili,dragostea de glie..in veci,sa nu uitam de unde ne tragem...Cred ca noi Romanii,de pretutindeni, ar trebui,sa venim in vizita la acest lacas Romanesc, in liniste,asa cum iti vizitezi un vechi prieten,pe care nu l-ai vazut de ani...amin

 

animalele astea slave...

...n-au nici un respect si nici un dumnezeu, da-aia sunt si asa batuti de soarta: Cernobilul,koorvili si alcoolicii europei, au pierdut 7 milioane de locuitori in 15, 10% din animaele astea bolshevizate sunt seropozitivi ani, au o tara artificiala capatata prin jaful rushilor care va dispare e la o zi la alta...ROMANIA E ETERNA!

 

Clar

Dupa 70 de ani de comunism paganismul in fosta URSS este in floare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor