Reprezentant al Diasporei: In realitate, aproape 7 milioane de romani sunt in strainatate, din care nu cred ca se vor mai intoarce 10%

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 14:07
14820 citiri
Reprezentant al Diasporei: In realitate, aproape 7 milioane de romani sunt in strainatate, din care nu cred ca se vor mai intoarce 10%
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul romanilor plecati in strainatate este, in realitate, de aproximativ 7 milioane, din care nu cred ca se vor mai intoarce 10% in Romania, a declarat, miercuri, Cezar Caleap, director executiv al Asociatiei Internationale a Intreprinderilor Creative din Belgia (AIICB), in cadrul unui workshop cu tema "Bruxelles si calea spre succes".

"Interesul nostru (al antreprenorilor - n.red.) este sa iesim din sablonul unei comunicari oficiale, iar eu, din punctul meu de vedere, cred ca e nevoie sa comunicam deschis, sa interactionam. Belgia poate fi pentru noi un prim proiect pe care sa-l creionam. Sunt convins ca exista multe alte zone de interes din punct de vedere al business-ului.

E adevarat ca Belgia sau Bruxelles-ul nu sunt atat de ofertante din punct de vedere al business-ului, dar ce vreau sa spun este ca avem acolo diaspora romaneasca, este prima comunitate dupa belgieni. Nu stiu daca este o bucurie. Diaspora romaneasca este prima comunitate si in Italia, si in Spania, si in Anglia si incepe sa nu mai fie in Romania.

Ce stiu este ca, in realitate, avem aproape 7 milioane de romani plecati in strainatate, din care nu cred ca se vor mai intoarce 10% in Romania, sa fim constienti de asta.

In statisticile de la Ministerul de Externe am fost surprins sa vad ca avem romani in Japonia, America de Sud si vorbesc despre cifre reale, ale celor cu rezidenta, in numar de 5 milioane, lucru care nu se comunica la noi corect. De asemenea, cel putin doua milioane de romani sunt intr-un du-te vino", a spus Caleap.

170.000 de romani in Belgia

La randul sau, Viorel Stoica, presedintele executiv al Asociatiei Internationale a Intreprinderilor Creative din Belgia, a mentionat ca, la ora actuala, in Belgia, comunitatea romaneasca numara 170.000 de persoane, din care 48.000 in capitala Bruxelles.

"In Belgia vorbim despre o comunitate de romani de 170.000 de persoane. Exista acolo foarte multe familii mixte. Eu sunt mai optimist si spun ca din totalul romanilor plecati in strainatate se vor intoarce 50% in tara, daca stim sa-i atragem, daca stim sa ne plimbam prin satele din Belgia si sa construim in Romania astfel de sate.

Avem foarte multi romani care sunt in Belgia si trebuie sa stim sa folosim acest suport financiar. Acum, Asociatia Intreprinderilor Creative din Belgia sadeste, iar roadele vor aparea in timp", a mentionat Stoica.

In privinta rolului pe care capitala Belgiei il poate avea asupra viitoarelor initiative creative, Costin Lianu, general manager al USH Pro Business, a subliniat faptul ca Bruxelles-ul nu are numai un renume de capitala europeana, ci este si locul se pot dezvolta foarte multe afaceri si unde sunt reprezentate interesele.

"Bruxelles-ul nu este prin el insusi o piata extrem de dezvoltata, o concentrare pentru distribuitori pe diverse piete care ne pot duce spre canale de distributie europene, cum multi exportatori si firme din Romania cauta.

In acelasi timp, Bruxelles are o vocatie de loc in care se pot reprezenta interesele si poate crea acel lobby sau branding necesar pentru ca producatorii sa isi poata dezvolta afacerile.

Consider ca, in momentul de fata, capitala Belgiei este putin valorificata din punct de vedere a reprezentarii intereselor mediilor de afaceri din Romania. Principalul atu al Bruxelles-ului este concentrarea mare de experti, diplomati si persoane care pot fi vectori pentru prezentarea si dezvoltarea afacerii", a sustinut Lianu.

Asociatia Internationala a Intreprinderilor Creative din Belgia ((L'Association Internationale des Entreprises Creatives) a fost infiintata in luna august 2018 si isi propune ca anul viitor sa organizeze, la Bruxelles, in perioada 22 - 24 februarie, o expozitie de produse si servicii, care sunt asteptate circa 150 de firme din Romania si alte aproape 150 de firme ale romanilor din Belgia, alaturi de companii belgiene.

Asociatia isi propune sa devina un centru de reprezentare cu antreprenorii romani care vor sa se dezvolte sau au dezvoltat deja afaceri in Belgia. De asemenea, un alt plan al noii Asociatii este sa creeze in Belgia un magazin romanesc de tip "ancora" care sa deserveasca mai multe firme din Romania.

Vezi si:

#romani plecati strainatate , #romani strainatate
Comentarii
Poza rubencano
rubencano
rank 1
sapte milioane ??? 7...??? deci referendumu din 2012 trebuia validat
Poza japonesula
japonesula
rank 1