Romani celebri in America

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 23:04

   

Romani celebri in America
Rasfoind prin documentele Academice Americane, Who's Who si alte publicatii din ultimii ani, am selectat personalitati de origina romana care s-au remarcat in diverse domenii.

Lista, departe de a fi completa, da posibilitate cuiva sa vada realizarile si participarea unor americani de origina romana, la viata economica si culturala a SUA.

Haralamb H. Georgescu (1908-1977), un celebru arhitect american, cunoscut sub numele de Harlan Georgesco (dupa ce a obtinut cetatenia americana), e vestit pentru cladirile guvernamentale ridicate in California si Colorado, dar biserici din New York, Indiana si Ohio. El a desenat cinematograful ARO din Bucuresti, care, in 1949, va deveni Cinema Patria (800 de locuri).

Sandu Florea (n. 1946 -) artist grafician si caricaturist american, autor de fictiune stiintifica.

John DeLorean (1925-2005), celebru inginer de automobile, a fost fiul unui emigrant roman din Craiova. El a creat mai multe modele de automobile considerate clasice, cum ar fi Pontiac GTO, Pontiac Grand Prix. DeLorean DMC-12, masina lui, din otel inoxidabil ce nu necesita vopsea exterioara, avea usi in stil de "aripi de pescarus", care se deschideau in sus.

General Motors l-a considerat "tradator" pentru ca a parasit gigantica companie ca sa mearga in Irlanda sa-si produca propriul model. GM l-a sicanat ani de zile. Presiuni politice si financiare, de tot felul, l-au rapus, dupa ce compania a devenit insolventa.

M.B. "Bud" Seretean (1924-2007), originar din Moldova, a fost un vestit om de afaceri si scriitor. A fondat corporatia Coronet Industries, in 1959, care a devenit, in 1968, o unitate subsidiara a gigantului electronic RCA. Si-a petrecut ultimii ani din viata in Londra, unde a decedat.

Sergiu Comissiona (1928 - 2005), dirijor, compozitor si violonist de renume mondial, originar din Bucuresti, a predat o vreme la conservatorul din New York, in timp ce sustinea concerte "sold out" oriunde mergea. A murit in urma unui infarct, in Oklahoma City, in timpul unui concert.

Jean Negulesco (1900 - 1993), regizor, producator de filme, actor, originar din Craiova. Intre 1941 si 1970 a produs peste 30 de filme cu diverse companii de cinema, dintre care doua au primit premiul Academiei de Film (Femeia din Singapore, in 1941, si Johnny Belinda, in 1955)

Eugene N. Borza (1924 - 2008), originar din Alba Iulia, a fost un profesor de istorie si limbi clasice la Pensylvania State University, unde a publicat vreo 17 tratate privind Macedonia antica, medievala, Alexandru cel Mare si revoltele din Imperiul Roman.

Radu Florescu (1925 -), profesor emerit la Boston College, traieste acum in sudul Frantei. A scris peste 35 de carti cu subiecte istorice, folclorice si beletristice. Intre 1996 si 2004 a functionat in calitate de "consul onorific" al Romaniei la Boston.

Matei Calinescu (1934 - 2009), originar din Bucuresti, a fost un profesor de literatura comparata la Indiana University si la Bloomington State University, ambele in statul american Indiana. A publicat peste 30 de titluri in domeniul criticii literare si politicii de exprimare in tarile comuniste. A fost bun prieten cu Mircea Eliade.

Mircea Eliade (1907-1986), istoric, filosof, un scriitor extrem de prolific, era originar din Bucuresti. Lucrarea sa enorma, in zece volume, "Istoria Religiilor", i-a adus un renume mondial. A studiat in India, Portugalia, Spania si Anglia, ajungand titularul a doua catedre la Universitatea din Chicago, in istorie si filosofie.

Thomas Pavel (n. 1941 -), bucurestean, profesor de teoria literaturii, scriitor si profesor la Universitatea din Chicago.

Petru Popescu (n. 1944 -), scriitor, scenarist, critic literar, de fel din Bucuresti, a fost trimis la studii la Viena, in 1971, unde a primit o invitatie sa sustina niste prelegeri la Iowa State University. Acolo s-a decis sa ramana, pana in 1986, cand Robert Redford i-a sugerat sa scrie un scenariu de film (Moartea unui inger), care va deveni un succes. Renuntand la cariera universitara, s-a mutat la Beverly Hills, unde continua sa scrie scenarii de film.

Alexander Vraciu (n. 1918 -), fiu de imigrant din Bucovina, a devenit unul din primii "asi" in aviatia navala a SUA. Dupa razboi, a scris mai multe carti privind experientele lui ca pilot militar, incluzand modul in care a supravietuit in junglele Filipinelor, dupa ce a fost doborat de focul antiaerian japonez.

Andrei Codrescu (n. 1946 -), sibian, este un profesor emerit de literatura, scriitor, scenarist, comentator de radio si TV, laureat al premiului academic Mc Curdy in calitate de profesor de limba engleza la Louisiana State University. Se afla in SUA din 1965.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de12697 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Ghilotina
rank 5
Este interesant de facut o trecere in revista cu romanii de pretutindeni . De catre civili , pt ca oricum astia de la DIE au toate datele despre oricine .
Foarte interesant ar fi cum de afla unii din Romania datele unor romani decedati prin USA si cum de reusesc sa faca procuri in numele lor , prin care sa revendice averi ....
E ceva in neregula la serviciul preluat de Ungureanu de la Caraman .
Neutru
rank 5
Omisiune importanta
Ati uitat cel putin 2 romani foarte celebri care s-au stabilit in SUA si anume Nadia Comaneci si Bela Karoly. Edward G.Robinson, Lauren Bacall,Linda Graysunt si ei de origine romana.
Naef
rank 5
N-am stiut ca Lauren Bacall are origini romanesti.
La capitolul actori l'a uitat si pe Johnny Weissmuller.
itza3
rank 1
Si George Emil Palade
Castigatorul premiului Nobel pentru Fizica

+
trebuie sa mai fie si altii!
Neutru
rank 5
Wow !
Ma bucur sa stiu ca esti bine si sa-ti citesc randurile ! Vive la Marseillese !
Neutru
rank 5
Ai dreptate !
"Tarzan" s-a nascut daca nu ma-nsel in cartierul Mehala din Timisoara. Tot la Timisoara s-a nascut unul din cei mai mari handbalisti ai lumii (Ioan (Hans) Moser iar la Teremia-Mare,langa Sannicolau-Mare s-a nascut si a crescut un alt mare handbalist,considerat drept cel mai bun in lume in deceniul 7 si 8, Hansi Schmiedt,care a jucat pentru Vfl Gummersbach si pt. Germania. L-am cunoscut personal pe tatal lui, doctorul Schmiedt care cred ca si-a sfarsit zilele la Teremia-Mare.
Naef
rank 5
Multumesc pentru salut.
Si o poezioara "banateneasca", poate o stii, pe mine m'a fermecat in copilarie :

Victor Vlad Delamarina - Ăl mai tare om din lume - poezie in grai banatean

Trimbit, dobe, larma, chihot,
Fluier, strigat, ris si ropot...
Sie sa fie ? Sie sa fie?
Iaca-n tirg, "minajarie"!
O "comegie" d-a cu fiara
Si-mprejur lumie si tara.

In caletca, o maimuca
Bas ca omu minca nuca;
Alta, blastamata, soada,
Sa tinea numa' in coada
S-alcele, minca-le-ar focu!
Nu-s gasau o clipa locu.

Lupi, ursi, mita, oi, cornuce,
Fel da fel da joavini sluce;
Chitorani, arisi si vulturi,
Da prin lume, din tinuturi
D-elea gibe, d-elea rele,
Feri-ma, Doamne, da iele!

Mulce-am vaz't, pa bani, viedz bine.
Cum nu vege ori si sine.
D'apai l-am vazut anume
P-"al mai tare om din lume",
Care sa juca cu leii
Si-i bacea da-i lua tati zmeii!

Cui l-o dobori-n tarina
Isia ca-i placesce-n mina
O hircie d-a d-o suta
Fara da nisi o disputa.
Dar cum mi ce puni cu neamtu,
Care-n ghint it rupe lantu?

Sa loviau fisiorii-n coace:
"Siine-i? Unge-i? Care poace?"
Cind d-odata, - iaca-amaru!
Sandu Blegia, - tabacaru,
Sa sufulca si tusesce,
Lfnga "comegiant" sa-opresce.

Sa rigea neamtu da Sandu, !
Dara Sandu, fisiorandu,
Mi-l cuprinsa da subsoara
Si nu sa lasa cu "doara"!
Strinjie-l! Susie-l! Zi-i pa nume!
Ălui mai tare din lume!

Gifaia neamtu a sila,
Dar lu Blegia nu-i fu mila,
Hopa-tupa, tupa-hopa!
S-o gasit nemtoniu popa!
"T;ine-l! lasa-l! Ia-l da mina!
Zdup cu neamtu in tarina!

"Bravo ! - Sandu sa traiasca !"
Dar cind fu sa ii placeasca,
Isie neamtu : "Abar, frace...
Nu sa pringe ca-i pa space!"
Vrea : ca-i punga si ca-i ceaca.
Suta zuitata s-o-faca!

"Nu ce josi cu mine, draga!
"Asta, viedz, in cap t-o baga!
"N-ascult vorbe io si glume,
"Cind mi-s io mai tare-n lume!
"S-ada suta !" Isie Blegia, '
"Ca da nu - 't fac prau comegia!!!"

Toate bune !
blockbuster
rank 2
Romani Celebri...
Legaturi romanesti mai au si Art Garfunkel (Simon & Garfunkel), ai carui parinti sint originari din Iasi precum si Dustin Hoffman, a carui mama provine din Romania; mai precis, ambii sint de origine evrei romani. Indiferent de unde provin, am fost si voi ramine un admirator al celor doi.
vgene
rank 1
Academia Romano-Americana
Toti cei enumerati de ziarist, sunt propusi de Acad. Romano-Americana (ARA), o institutie cu cerc inchis si sprijinita de guvernul comunist din Romania. Dupa mine, cel mai mare roman din strainatate este Henry Coanda, ale carui inventii, au adus multe beneficii intregii lumi
Chiaburu
rank 5
Academia nu este complet controlata de comunisti.
Dar si-au bagat coada. De exemplu l-au bagat pe Prunariu.
In rest, trebuie sa ai un titlu academic, sa platesti cotizatia (maricica), si sa participi la congrese precum si cu una-doua comunicari.
MikeG
rank 1
George Palade/Premiul Nobel????????????????????????
La-ti uitat pe marele Iliescu...nu la-ti pus aici.
blockbuster
rank 2
"Mike"
Conform articolului din NY Times consacrat marelui savant in 2008, cu ocazia tristului anunt al incetarii din viata a lui George E. Palade, "George Palade, Nobel Winner for Work Inspiring Modern Cell Biology, Dies at 95... As one of at least two Nobel laureates from Romania, he was well known and honored in that country." Al doilea laureat al premiului Nobel despre care vorbeste NY Times este Elie Wiesel, nascut la Sighet.
MikeG
rank 1
Da
Multi Tigani la Romania
Tov....
Eu matematic am spus ca Palade sa fie inclus in lista
Din nefericire voi Tigani
POSTASUL
rank 5
OFF! Dece a murit POSTASUL (TATA MEU)...
..ca el ar fi putut sa va scrie despre multi romani risipiti prin lume,care au realizat lucruri bune si onorabile!
Eu cunosc in comunitatea romaneasca foarte multi oameni care au facut si fac treaba de onoare,de calitate!Au creiat companii de importanta medie sau chiar majora,dau de lucru atat celor din comunitatea romaneasca dar si la multi altii.Sint oameni corecti si primesc un respect urias dela lucratori.Cunosc romani (lucratori la companii)care sunt multumiti cu jobul lor,nu ar face schimbare pe altceva !
Din pacate,mai am avut cunoastere de romani,care dupa ce au cumparat o fabricuta de facut fulare sau au deschis o companie de 3-4-5 truckuri,ori din ceia ce au deschis companie de "Curatenie",au angajat romani veniti devreme in USA,poate chiar fara forme legale,si au dat bataie de joc,amenintari si chiar a facut pe unii de au innebunit!Astia sint profitorii de suflete ratacite,debusolate !Pentru ei,arat spatele....dela distanta ca daca de aproape,poate scot cutitul sau ciomagul si ma ranesc pentru ca am spus cindva catre ei ca sunt tilhari fara mila !
Am o intrebare:
Dece multi romani au devenit "esco" si n-au ramas "escu"?
Daca am deranjat,primiti scuzele mele,un ROMAN-american-norvegian,nedetinator de titluri sofisticate dar posesor al bunului-simt si respect pentru cei care converseza cu mine!
Romania are prin reprezentantii ei multe talente,chiar tu care citesti acest post poti fi unul din cei ce vor face cinste!
Cu multi ani in urma,am facut parte din un group de alpinisti,in zona carpatica;deviza noastra era F A D I !
(Fii altfel decat ignorantii )
Succes pe saptamana asta!
POSTASUL-jr.
Neutru
rank 5
Padurea de vreascuri
Stimate domn, orice padure are uscaturile ei asa ca eu zic sa-i lasam in plata Domnului pe romanii despre care spui ca nu ne fac onoare, toate neamurile pamantului au "uscaturile" lor ! In ceea ce priveste schimbarea numelui din "ESCU" in "ESCO" cred ca pot sa-ti ofer o explicatie credibila. Majoritatea celor din aceasta categorie s-au lansat in Franta,la o vreme cand aceasta era considerata drept centrul cultural al occidentului. In limba franceza, acest "CU" de la sfarsitul numelor se pronunta fonetic "chiu" ceea ce echivaleaza cu francezul "cul" si inseamna koor. In orice caz, eu am folosit acest argument intr-o cerere de schimbare a numelui unui domn care se numea Petrescu in "Peters". Este posibil insa ca unii, din pur snobism sa-si fi spus "esco" deoarece li se parea ca suna mai italian sa zicem si nu erau prea mandri de originea lor romana ?!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor