Romani plecati in strainatate - In ce tari inca le merge bine

Luni, 13 Mai 2013, ora 19:38
9945 citiri
Romani plecati in strainatate - In ce tari inca le merge bine

Cat de bogati mai sunt romanii din strainatate se poate observa din tendintele principalelor doua firme romanesti din Sibiu, care deservesc comunitatile de migranti romani din Uniunea Europeana - Posta Atlassib si Meridiana - ambele companii ale Holdingului Atlassib.

Luna aprilie a reprezentat nu doar Sarbatorile Pascale ale patronilor angajatilor romani din strainatate, dar si Pastele celor plecati la munca in strainatate, cele doua sarbatori insemnand o prima luna de crestere semnificativa, de la inceputul anului, atat pentru firmele de coletarie internationala, cat si pentru cele de transfer de bani.

Trimiterile postale din restul UE spre Romania, in luna aprilie, au crescut la Posta Atlassib cu 20 de procente, numai in ziua de miercuri, de dinainte de Pastele ortodox, Posta Atlassib inregistrand incasari de 48.000 de euro, cele mai mari din totalul firmelor din Holdingul Atlassib din afara Romaniei.

Posta Atlassib, companie cu o vechime de un deceniu, s-a dezvoltat ca urmare a expansiunii companiei in majoritatea tarilor UE.

"Posta Atlassib reuseste sa fie pe primul loc in randul companiilor de coletarie care deservesc romanii nostri din UE, atat in ceea ce priveste trimiterile postale din afara spre Romania, cat si din Romania, spre alte tari din UE. Putem sa spunem ca avem o crestere medie cu 20 % anul acesta de Pasti, fata de anul trecut, trendul ascendent putandu-se observa si in anii anteriori", a declarat luni, Alexandru Avramescu, director general al Postei Atlassib.

Astfel, daca ar fi sa analizam doar numarul coletelor trimise de Paste de romanii din strainatate, atunci se poate spune ca celor din Germania le merge mult mai bine decat celor din Spania, dovada ca Germania a luat locul doi in materie de coletarie internationala pentru romani, in locul Spaniei, care a cazut pe locul trei in top, fiind urmata de Franta care cunoaste cresteri sensibil mai mari fata de anul trecut. Romanii din Italia au trimis in aprilie, acasa, in Romania, mai mult de jumatate din totalul cadourilor de Pasti.

"Daca e sa facem un top al celor mai multe trimiteri postale de Pasti ale romanilor din strainatate, catre Romania, pe primul loc este Italia, cu mai mult de jumatate din trimiteri, urmata de Germania, Spania si Franta. In total, anul acesta, in aprilie, romanii din strainatate, care au apelat la serviciile Postei Atlassib au facut 82.000 de trimiteri, dintre care 74.300 colete, plus 7.800 plicuri, net in crestere cu 20 % fata de 2012. Zilnic, noi am folosit cate 3-4 TIR-uri in plus, fata de remorcile autocarelor Atlassib, pentru a aduce acasa ce au trimis romanii din strainatate, fata de 2012, cand in total, am folosit doar 2 TIR-uri", a explicat directorul general al Postei Atlassib.

Nu doar romanii din afara au trimis mai multe colete si cadouri de Paste celor de acasa, ci si invers. Dovada ca nu toti romanii plecati in afara, au reusit sa se intoarca de Pasti, acasa, sunt trimiterile mai multe de coletarie, inregistrate din Romania catre alte tari din UE, prin Posta Atlassib.

"Din Romania, in strainatate, in total Posta Atlassib a inregistrat 16.490 colete plus 5.292 plicuri, ceea ce inseamna 301.000 de euro, incasari de Pasti. Anul trecut, tot din Romania, spre strainatate, au fost 14.900 colete plus 4.200 plicuri, valoric insemnand 277.000 de euro", a adaugat Alexandru Avramescu.

Si romanii din tara au fost mai darnici de Paste cu rudele si cunostintele din diferite judete, dovada ca au crescut si trimiterile cu Posta Atlassib si in interiorul Romaniei, astfel incat totalul trimiterilor prin aceasta firma a crescut cu 40.000.

Posta Atlassib Curier Rapid, societate cu capital suta la suta romanesc, cu sediul central la Sibiu, face parte din Holdingul Atlassib. Cu 600 de angajati si 80 de agentii in Romania, Posta Atlassib face curierat in 13 tari. Cu o cifra de afaceri pe 2012, de 32 de milioane de lei si un profit de 2 milioane de lei, Posta Atlassib estimeaza un trend ascendent in ceea ce priveste trimiterile postale ale romanilor din strainatate, acasa si invers.

Care este situatia transferurilor bancare

Daca serviciul de coletarie indica o crestere medie de 20 de procente, transferul banilor romanilor plecati in strainatate, a cunoscut si el cresteri intre 15-20 la suta de Paste. Transferurile de bani catre Romania au inregistrat o crestere semnificativa, de aproximativ 20%, in preajma Pastelui, conform unui studiu recent al Western Union Company.

O alta companie romaneasca, de transfer de bani, care a fost gandita in urma cu patru ani, in special pentru romanii plecati la munca in strainatate, Meridiana, parte a Holdingului Atlassib, a inregistrat si ea o crestere de 15 % a volumului de bani tranzactionati de la romanii din afara, dar o crestere mai mult decat dubla, de 36 % a volumului de bani trimisi de acasa, de Pasti, pentru romanii din strainatate. Romanii din strainatate au trimis in acest an, de Pasti, cu Meridiana, aproape 6 milioane de euro, iar cei din tara, celor din vestul UE, un sfert de milion de euro.

Desi balanta este net inclinata si arata ca cei mai multi bani vin in tara, din transferul cu Meridiana, din afara, totusi trendul din ultimii ani ai crizei arata ca tot mai multi romani din afara cer ajutorul celor de acasa.

"In total, romanii din afara au trimis acasa bani, cu Meridiana, de Pasti, din 10 tari, inclusiv Republica Moldova, fiind vorba de un total de 22.301 tranzactii in aprilie, cu valoare de 5.940.000 de euro. Fata de 2012, in acest an, Meridiana a cunoscut o crestere cu 9 % la numarul de tranzactii si o crestere de 15 % la valoarea tranzactiilor de bani din afara catre Romania", a declarat, luni, pentru AGERPRES, Nicolae Banea, director general al Meridiana.

In medie, un roman plecat la munca in strainatate a reusit sa trimita acasa, de Paste, suma de 266 de euro, mai putin cu 27 de euro, media trimisa de cei de acasa, de Paste, celor din strainatate.

"In medie, suma trimisa acasa, de Paste, de romani, a fost de 266 de euro, pe tranzactie mai mica fata de 293 euro, suma medie pe tranzactie inregistrata de Paste din Romania catre romanii din afara. De Paste, prin Meridiana, romanii de acasa, au trimis mai multi bani celor de afara, volumul a crescut cu 36 %, fiind vorba de 264.000 de euro trimisi in 2013, fata de 195.000 de euro, in 2012", a explicat Nicolae Banea.

Conform acestuia, cei mai multi romani care au trimis bani acasa din strainatate sunt moldovenii, oltenii, urmati de banateni si ardeleni.

Discrepantele mari intre romanii din afara se poate observa nu doar de la o tara la alta, ci de la o ocupatie la alta. Fara a putea cunoaste cu exactitate de ce unora le merge mai bine decat altora, totusi transferuri de bani de peste 10.000 de euro pe zi din Amsterdam (Olanda) sau Paris (Franta) fata de cele 200 de euro, de la majoritatea celor care trudesc in Italia, Germania, Spania, Franta, se pot observa in transferul de bani.

Transferurile tot mai multe de doar 10 - 30 de euro, facute din Spania demonstreaza de cele mai multe ori cat de mare e disperarea romanilor de acasa ramasi fara bani de paine sau de facturi si rate la banca.

"Tot criza a facut sa avem multe tranzactii din Italia si Spania de 10 euro, de 30 de euro, 40 de euro. Din Romania se trimit bani in afara de multe ori pentru ca cei din strainatate nu mai au bani. Inainte se observau spre exemplu, destul de multe tranzactii mai ales de sarbatori, de 3.000 si 5.000 de euro spre cei din Germania, presupunem ca sunt pentru achizitie de masini, dar acum, astfel de tranzactii sunt tot mai rare. Tendinta, in ultimul an, pentru romanii din Germania si Franta care cunosc un trend ascendent in transferul de bani", a aratat Nicolae Banea.

Topul tarilor

Din punct de vedere al banilor trimisi din strainatate, acasa, de Paste, de catre romani, se poate spune ca cei din Italia au ramas pe locul intai, dar au scazut cu un procent fata de 2012. Pe locul doi sunt romanii din Germania, Franta si Spania.

"Romanii din Italia au trimis in acest an, de Paste, cu Meridiana, 3.690.000 milioane de euro acasa, mai putin fata de anul trecut, cand au trimis in Romania, 3.745.000 de euro. In Germania, comparativ cu anul trecut, numarul de tranzactii a fost mai mare cu 38 %, volumul banilor cu 40 %.

Romanii din Germania au trimis acasa, de Paste, cu Meridiana, peste 953.000 de euro, fata de anul trecut, in aprilie, 681.000 de euro. Franta a cunoscut de Paste o crestere a numarului de tranzactii, mai mult decat dubla, de 111 % fata de anul trecut si o crestere a volumului de bani tranzactionati, de 86 %, aproape dublu. Ca suma, romanii din Franta au trimis de Paste, cu Meridiana, acasa, o jumatate de milion de euro, fata de 271.000 euro, trimisi in aceeasi perioada, anul trecut", a explicat directorul general al Meridiana.

Rata foarte mare a somajului din Spania afecteaza puternic si castigurile romanilor din aceasta tara. Acestia au reusit totusi in acest an de Paste, sa trimita acasa, prin Meridiana, peste 373.000 de euro, fata de 201.000 de euro, anul trecut, ceea ce indica o crestere cu 86 % la volumului de bani tranzactionati spre Romania, de la romanii din Spania.

Meridiana transfera bani din zece tari europene spre Romania si invers, fiind in negociere cu parteneri straini pentru extinderea activitatii in Maroc.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#romani strainatate bani trimisi, #romani strainatate bani tara, #romani strainatate bani , #romani strainatate