Ziare.com

Romania Mare sarbatorita prin Romania mica

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 13:06

   

Romania Mare sarbatorita prin Romania mica
Petrisor Peiu
In anul 2018, noi, cei care vom sarbatori cu mare pompa centenarul "Romaniei Mari", vom trai, de fapt, in Romania mica, o tara pe care numai politicienii o mai vad mare, dar doar atunci cand sunt la putere.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Romania reala, care era compusa nu doar din Dunare, Delta, munti si campii, ci si din peste 23 milioane de oameni, s-a micsorat cu aproape o sesime dupa 1990. Proportiile pierderii de populatii devin catastrofice atunci cand ne comparam cu tarile din "clubul" nostru, foste participante la "lagarul socialist":


Desi Romania nu sta nici mai sus, nici mai jos in clasamentele mondiale ale performantelor economice, de aici a pornit un exod de cateva milioane de oameni, pe cand in celelalte state foste comuniste asa ceva nu s-a petrecut: cehii si slovacii s-au inmultit usor, iar polonezii si ungurii au scazut usor.

Ei bine, intre 3,5 si 4 milioane de romani au ales sa plece din tara. Poate fi estimat cat a pierdut Romania din aceasta? Poate fi exprimat in cifre sintetice ce am pierdut? Din pacate, da.

Cei mai multi romani au ales sa plece in Italia, unde, in 2016, se aflau 1.151.395, adica 1,87% din populatia Italiei; acestia nu sunt, deloc, o populatie de menajere si capsunari, asa cum gresit ii prezinta media: 10% dintre romanii italieni au diploma de studii universitare, iar 80% au o calificare certificata cu diploma (sursa: Alexandru Laurentiu Cohal, Mutamenti nel romeno di immigrati in Italia, Franco Angeli, 2014, ISBN 978-88-917-0625-6). Mai mult, 29.372 de firme cu actionari romani sunt inregistrate in peninsula.

Conform celui de-al saptelea raport al Fondazione Leone Moressa, sub asistenta CGIA in Mestre si cu sprijinul Ministerului pentru Afaceri Externe, imigrantii au o contributie la PIB-ul Italiei de 130 miliarde de euro (8,9%) si platesc contributii sociale statului italian in valoare de 11,5 miliarde de euro. Ei bine, daca romanii sunt 22,8% din imigrantii din Italia, ei produc (proportional) un "PIB" de 37 miliarde USD din totalul de 1.850 miliarde USD produsi in Italia.

A doua destinatie de emigratie pentru romani o reprezinta Spania. Populatia oficial inregistrata de romani din Spania este de 870.258 (2013), fiind cea mai numeroasa populatie de imigranti din tara, respectiv 1,9% din populatia tarii. In lucrarea "La contribucion de la inmigracion a la economia espanola, elaborado por Fundacion Ideas (2011) ", se indica o contributie de 10% la PIB a imigrantilor, romanii fiind aproape 16% dintre acestia. Practic, 20 de miliarde USD din PIB-ul Spaniei sunt produse de catre imigrantii romani.

A treia destinatie a romanilor plecati este Germania. Conform statisticii germane (https://www.destatis.de/DE/Publikationen/Thematisch/Bevoelkerung/MigrationIntegration/AuslaendBevoelkerung2010200167004.pdf?__blob=publicationFile), in anul 2016, in Germania se aflau 533.660 romani (5,3% din totalul celor peste 10 milioane de imigranti), ceea ce face din comunitatea romaneasca a 5-a cea mai mare din Germania. Un studiu publicat in 2014 de catre Fundatia Bertelsmann arata ca imigrantii din Germania contribuie cu 27 miliarde de euro la impozitele si contributiile platite statului german. Proportional, cei peste 500.000 romani din Germania contribuie cu cel putin 20 de miliarde USD la PIB-ul Germaniei (un PIB de 3.470 miliarde USD realizat de aproape 90 milioane de oameni, cetateni plus imigranti).

In mod similar, se poate calcula la 11 miliarde de USD contributia celor 350.000 de romani din Franta, la 5,5 miliarde de USD contributia la PIB a celor 158.000 de romani din Marea Britanie, la 4,5 miliarde de USD contributia celor 120.000 de romani din Belgia, la peste 4 miliarde de USD contributia celor 106.000 de romani din Austria si probabil inca cel putin 3 miliarde de USD contributia la PIB a romanilor plecati in alte tari vestice (Portugalia, Suedia, Olanda, Australia, Noua Zeelanda etc.)

Statele Unite si Canada sunt cazuri speciale, nu pentru ca acolo ar fi plecat multi romani, ci pentru ca acolo au plecat cei mai buni dintre cei buni: incepand cu anii '90, mii de ingineri automatisti, de aeronave, electronisti, fizicieni, intr-un cuvant "crema" "generatiilor decreteilor" a parasit tara pentru America de Nord. 250.000 de romani au ajuns in Statele unite dupa 1990 si 83 000 in Canada. Proportional, ei au o contributie la PIB-urile celor doua state de 17 miliarde de USD (din totalul de aproape 19.000 miliarde de USD - PIB-ul american), respectiv de 4,5 miliarde USD (din totalul de 1.530 de miliarde USD - PIB-ul canadian). Dar, pentru ca aproape toti au calificare superioara (un sfert dintre romanii canadieni au studii doctorale in America de Nord) si lucreaza in domenii de varf, un multiplicator de 2,5 al acestor contributii este rezonabil. Rezulta contributii de 42,5 miliarde de USD (SUA) si 11 miliarde de USD (Canada).

Tragand linie si adunand, totalul este socant: peste 158 miliarde de USD este suma PIB-ului produs de romanii emigranti in Vest, ceea ce reprezinta 85% din PIB-ul Romaniei de "acasa", de 187 miliarde de USD (2016). Tinand cont de diferenta de performanta economica dintre noi si statele mentionate, cei 158 miliarde USD de "afara" ar reprezenta acasa probabil 90-100 miliarde USD, adica jumatate din PIB-ul nostru nominal.

Practic, Romania pierde inca o jumatate de PIB din cauza celor 3,5-4 milioane de locuitori care au plecat de acasa. Numai contributiile sociale si de sanatate platite de romanii din Italia ar fi de ajuns pentru a echilibra bugetele de pensii si de sanatate ale tarii noastre.

Dimensiunea dezastrului nu sperie, insa, pe nimeni. Politicienii continua sa turuie impasibil si cinic despre "libera circulatie a persoanelor", Parlamentul are 4 deputati si 2 senatori pentru romanii din diaspora, cei care mai puteau pune intrebari incomode se afla oricum la mii de kilometri distanta si nu pot vota decat dupa scandaluri televizate.

In loc sa aiba o prioritate din aducerea acasa, a unei parti, macar, din cei plecati, guvernele noastre au ca prioritate facilitarea plecarii cat mai multor romani, precum si stabilizarea acestora acolo unde se afla. Si pentru ce? Cum se compenseaza aceste pierderi? Din datele Bancii Mondiale in 2016, romanii care lucreaza in strainatate au trimis in tara 3,5 miliarde USD, comparativ cu 2015 cand in Romania au intrat 3,085 miliarde USD. Practic, putin peste 2% din PIB-ul "pierdut" al Romaniei este compensat prin remiterile din diaspora acasa, iar ca rezultat net, Romania pierde cam 100 de miliarde USD din cauza celor emigrati in lumea occidentala.

Guvernele din ultimele decenii au ales sa contemple cu superioritate acest fenomen si sa il amplifice, complice: de fapt, pentru fiecare kilometru de autostrada nerealizat, mai pierdem vreo mie de romani; pentru fiecare kilometru de cale ferata inchisa mai pierdem cateva sute de romani; pentru fiecare mie de euro furata din bugetul sanatatii mai pierdem cel putin un medic care pleaca in Franta sau Germania; pentru fiecare doctorat "fabricat" mai pleaca zeci de doctori "pe bune".

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7101 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania mică,are mulți Romani cu suflet MARE!

Lucrurile au plecat greșit din 89,pe un făgaș ce nu s-a mai redresat.Inclusiv,cu apariția udmr,ca părtașe la inițiativa lui Țocheș,de la Timișoara.
Iliescu avea planul,oamenii cu care să-l indeplinească;
obiectiv,detronarea ceaușeștilor și a celor foarte apropiați,motivand intinarea umanismului comunist,ori invers.Cand populația a cerut JOS comunismul,Iliescu a inceput cu balbe și minciuni.
Timpul a demonstrat pană acum,că doar sporadic și nu tot ce era mai de folos din democrația europeană,a fost adoptată și la noi.
Eu gandesc că teama de comunism dinspre Rusia,dinadins e cultivată.Nici acolo,chiar dacă e Putin,fost kgb,nu va mai reedita ce-a fost DE ROȘU,dar iată că a păstrat caracteristicile celor două succesive imperii:cel alb, cel roșu,avand de multe secole,același of:expansiunea!
Așa că,Romania nu poate fi cea fost la 1918,din voința romanilor din -Basarabia,parcă e cam puțin,avand in vedere că există teritoriul din Moldova lui Ștefan și din cel al lui Mircea și Țepeș,unit de ruși sub nume: Basarabia ori Moldova dintre Prut și Nistru.Dacă va mai fi VOINȚĂ ca atunci și BUNĂ voință a marilor puteri, vom muta oficial și cu dorința populațiilor,hotarul.De nu,unii vor rămane cu dorul de rude,dar măcar să se termine cu dodonismul=limba moldovenească.
Evident,domnule Peiu,aduceți in argumentare și ce era Romania celor 23 milioane de suflete.Din păcate,au fost in ultimul timp și șef al statului roman,ce indemna la migrație...Le ușura munca de "educație",căci cei care iși arătau fățiș nemulțumirea,nu ii poți păcăli ca in 2009 ori 2016...Și iar răscoliți o reală problemă:nu de necalificați ne lamentăm,ci de specialiștii cu care s-au ridicat combinate,fabrici,uzine,hidrocentrale;de lipsa medicilor dintr-un sistem de sănătate slăbit și din lipsă de specialiști pe intinderea țării de acum și a lipsei de profilaxiei prin vaccinuri și medicamente in boli dure.
Prost stăm cu PEDAGOGIA și Psihologia in fața copiilor,
a elevilor in creșterea firească,comportament și instruire TOTAL DEZECHILIBRATĂ,susținută și de tipurile de facultăți,ce ușurează caștigul aici ori afară.
Multe mai sunt,toate sunt rezolvabile cum au mai fost,dar franarii sunt politicienii și politica(?)lor.
Nu vreau să vă implic politic,nici eu nu fac practic la varsta mea,dar observ,compar,și mă lamentez!
Mulțumesc domnului administrator,pentru răbdare.

 

Nu stiu cat de exacte sunt calculele prezentate de autor dar

concluziile articolului sunt cat se poate de amare: " pentru fiecare kilometru de autostrada nerealizat, mai pierdem vreo mie de romani; pentru fiecare kilometru de cale ferata inchisa mai pierdem cateva sute de romani; pentru fiecare mie de euro furata din bugetul sanatatii mai pierdem cel putin un medic care pleaca in Franta sau Germania; pentru fiecare doctorat "fabricat" mai pleaca zeci de doctori "pe bune"."

 

Exista de fapt 3 Romanii: romanii cinstiti din tara, cei din

diaspora si GIO=grupul infractional organizat condus de dragnea.
Miliardele USD produse de romanii din diaspora se puteau produce doar in diaspora, deoarece romanii se integreaza (marea majoritate) bine in structuri functionale.
Daca milioanele de romani plecate ramaneau acasa cat produceau, in ce firme, spitale, administratie?

Cel putin BOR a inteles enormul potential al Romaniei din diaspora. Pastorul urmareste ca sa zic asa turma, deschide noi parohii acolo unde se formeaza o noua comunitate.
Chiar recent am participat la inaugurarea unei noi parohii. E chiar fain, intalnesti oameni din toate colturile tarii.
"Dragnieni" nu am vazut, dar aia nu merg la biserica, se ocupa cu meserii paralele: fura sau isi lauda penalul sef pe forumuri.

"In prezent, numărul parohiilor, filiilor si mănăstirilor sufragane Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord este de 165, din care 106 apartin Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei si Luxemburgului, iar 59 Episcopiei Europei de Nord.
http://www.mitropolia-ro.de/index.php/harta-parohiilor
"

Ziare.Com by DNA by Cipru

Romania este, pas cu pas, destructurată. Noi, ca popor, suntem aruncați eficient in afara istoriei și a propriului destin. Suntem abil așezați in tranșee și ni se injectează zilnic doze de ură activă. Apoi, fără să ințelegem cum s-a ajuns aici, pornim să ne luptăm unii cu alții golind de semnificație insuși conceptul de "națiune". Albia pe unde odată trecea un sens comun este acum complet secată. Suntem un neam a cărui soartă a fost cinic suspendată deasupra unei văi infinite.
Nu mai suntem nici Romania mare, dar nici Romania mică. Experimente precum dictatura justiției "independente" au reușit să ne scoată atat de pe harta lumii, cat și de pe propriile șine. Un tren deraiat care poartă spre niciunde milioane de oameni care nu iși mai află rostul comun...
...Nu e premoniție, e doar privire cu ochii larg deschiși – dacă nu repornim inima acestei națiuni acum (nu anul viitor, nu anotimpul următor, nu luna care vine), atunci ne vom fi ratat poate ultima șansă de a conta frumos pe scena lumii. Și nu o putem reporni decat dacă ne administrăm, colectiv, un sens. Singurul liant e noua perspectivă pe care ne-am putea-o da și pe care lumii i-am putea-o propune. Iar de un lucru sunt ferm convins – Romania poate renaște doar dacă iși acceptă destinul de deschizătoare de drumuri, de neutră țară umanistă care oferă timp și spațiu pentru DIALOG, de teritoriu liber de ură și de cultivator nu doar de grau – ci și de SENSURI. Dacă vom continua, din contră, să pășim cu capul plecat la umbra tălpilor mari ale altora, atunci vom ajunge, foarte ***and, o ruină. – Ruina unui popor cu destinul acoperit și sufocat de buruieni...

Dictatura LEGII!

Este singura dictatura acceptabila! Asta daca legile sint facute cu buna credinta, in interesul exclusiv al cetateanului si fara a favoriza pe nimeni!

Deci daca ar exista o dictatura a Justitiei independente, asa cum unii o invoca, ea nu ar fi decit binevenita! Dar asa ceva nu exista ci exista doar o Justitie care incearca sa isi faca treaba lucru care nu este pe placul celor care si simt efectele lui, adica cei certati cu legea! Nu vad de ce se cramponeaza unii de Justitie daca nu incalca legea si nu inteleg cum poate cineva cu capul pe umeri si de buna credinta sa dea cerzare celui certat cu legea in detrimintul celor care pazesc la respectarea ei si care ii trag la raspundere pe cei care o incalca!

Romanii pleca tocmai pt ca Justitia in Romania inca NU este repsectata, este incalcata, este batjocorita de niste politicieni fara scrupule, fara caracter, fara nici o vocatie decit aceea de profitori. Oameni care fac politica cu un singur scop acela de a beneficia personal. Iar in acest proces cei care au merite, cei care au vocatie, cei care au dorinta de a-si pune in practica talentele sint pur si simplu inlaturati prin bunul plac al arbitrarului celor care decid, prin nepotismele si servilismele pe care ei le practica si prin impotrivirea la realele reforme in politica, economie si societate de care are beneficia toata lumea!

Acest tip de politic, practicat cu precadere de cei din PSD, vizaza o Romanie inapoiata, in stagnare, una dependenta de stat, o Romanie cu o Justitie calcata pr gurmaz de cizma unui politicianism nociv si de-a dreptul pervers! Ce e ingrijorator este faptul ca sint unii care sustin acest delir caruia ii mai si gasesc virtuti strimbe si inventeaza tot felul de gogorite pentru a speria lumea cu scopul de a gasi suport.

Romania nu va ajunge din urma Europe civilizata daca nu va scapa de acest tip de politica si de politician cum e reprezentat de un Dragnea, Tariceanu, Serban Nicolae, Liviu Pop, Olguta, Carmen Dan, Florin Iordache, Tudorel Toader, Plesoianu, Daea si toata pleiada de "staruri" ale puterii care au adus Romania le nivel de tara bananiera si de risul lumii. Politicieni care ar risca mai degraba statutul de tara UE al Romaniei decit sa renunte la practicile lor viciate!

Desteapta-te romane!

Romanii din Italia si Spania

Romanii au contribuit la PIB-ul Italiei si Spaniei!
Italia economic e praf, Spania la fel!
La ce le-a folosit contribuția romanilor?
Daca contribuiau romanasii astia "diasporeni" la PIB-ul Romaniei, erau mai multi bani de praduit de excroci, care tot nu erau deajuns!

 

Excelent comentariu dle Peiu!

Cea mai mare catastrofa inregistrata de Romania in ultimele decenii a fost depopularea tarii nu numai numeric ci ,mai ales,cerebral!
Urmarind atent pozitia clasei politice fata de acest fenomen,se constata o bucurie sadica,anti-nationala,a "statului paralel"compus din delapidatorii tarii,fericiti ca se debaraseaza de "creiere" si raman doar cu milioane de indivizi,subevoluati,inutili social,dar constituind o masa de manevra care mentine la putere mafiile !
Nivelul de trai din tara a evoluat sub influienta benefica a integrarii tarii in UE si NATO!
S-au creiat premizele repatrierii a sute de mii de romani,mai ales a celor cu copii lasati acasa!
Guvernul nu face nimic concret pentru readucerea lor acasa!
Le este frica de noi forte sociale,care au cunoscut lumea civilizata si prin consecinta,nu pot fi manipulate electoral!
Acelasi lucru se intampla si cu scaderea natalitatii!!
Guvernele din ultimul timp prefera sa risipeasca banii tarii pe pomeni electorale decat sa-i investeasca in incurajarea natalitatii si reinvigorarii natiunii!!
Crima peste crima!Teo

 

Apropó de omanii plecati, avand copii acasa in Romania:

Nici o speranta ca acestia sa se intoarca! Copiii au ramas in tara crescuti de bunici pentru ca parintii sa aiba mainile libere sa se poata deplasa unde gasesc conditii mai bune de munca; ei trimit bani acasa pana ce copiii cresc mai mari ca sa-i poata lua cu ei peste hotare. Cand si bunicii trec intr-o lume mai buna, SE TERMINA orice legatura a acestor fosti romani cu tara si Adiós banditi politici, patrihoti ai Romaniei!

Ww

Și asta in timp ce Mr Dragnea se lupta cu justiția, singura categorie umană neafectată de emigrație. Intamplator absolvenții de drept nu pot sa emigreze pt ca legile din fiecare țara sunt diferite de legile romanești și deci ei ar pleca in diaspora fără calificare. In rest toți romanii ii găsești peste tot cu rezultate notabile. Revenirea RO la o societate condusă de nomenclatura e contraproductiva și lipsită de sens. Romanii au fost invățați sa se descurce in orice condiții, dar sa ai probleme cu forța de munca și sa trebuie sa imporți muncitori din Asia depășește inchipuirea.

 

O Stina fara Baci, o Gradina fara Gradinar

o Turma fara Baci !

O Stina fara Caini !

S-au echilibrat si oile, singure, care cum a putut !

 

Ha,ha,ha!

Pai oile il au pe Daea drept baci-lobbyist.Articolul este excelent doar ca noua, multora,ne lipseste singele din instalatie.Cine stie poate..odata..

Mai nene,

cifrele pe care la prezinti sunt un joc de suma nula, toate miliardele alea, daca cei plecati ar fi ramas acasa, ar fi praful de pe toba sau maruntis tocat prin cele brazilii.
Multele miliarde povestite aici sunt produsul managementului, jurisdictiei si guvernarii alora, astia de se aleg intre ei de 28 de ani nu-s in stare sa puna virgula dupa zero, despre ce vorbim?

 

Cruntul adevar

Din pacate realitatea zilelor noastre.
Insa tot adevarat este si faptul, ca daca aceste persoane ar fi ramas in tara, nu ar fi adus aceeasi valoare adaugata, avand in vedere ca nu ar fi avut locuri de munca sau valoarea veniturilor ar fi fost mult mai mica, astfel si valoarea contributiilor mai mica.
Una din solutii nu ar fi neaparat aducerea acestora inapoi, ci crearea unei mediu de afaceri in care sa investeasca cu banii si knowhow-ul obtinut in afara. Deasemenea ei pot constitui o piata de export pentru produsele noastre daca sunt de calitate.

 

"ei pot constitui o piata de export pentru produsele noastre"?

Din pacate, si aici se vede lacomia si escrocheria exportatorilor din Romania!
Am destul de aproape un mare magazin romanesc care vinde en-gos si en-datail, o hala imensa plina cu tot felul de produse, cea mi mare parte de o calitate dubioasa: o gramada de afumaturi si carnataraie nesanatoasa, plina de chimicale, conservaraie la cutii de tabla si ambalaje de plastic, tot felul de produse de patiserie pline de conservanti pe care doar neinformatii le mai cumpara. ca sa nu mai vorbim de produsele congelate despre care habar n-avem daca nu au avut intrerupt lantul frigului. Cumpar din ce in ce mai putin de acolo, mai recent imi iau doar apa Borsec, ceva vinuri si branza telemea. Mai nou am auzit ca telemeaua e falsificata cu nu stiu ce produs de dezghetat strazile iarna, asa ca n-am sa mai cumpar nici branza.
Si uite-asa romanii din diaspora incep sa uite ca sunt romani!

Iata efectele statului paralel care a transformat Romania in colonia

mafiei transpartinice. ABUZATULE si toti cei care ne-ati guvernat pana acum, va place cum arata aceste date seci si lipsite de amprenta propagadei de partid?

 

:)))

Te pomenești că ne pricopsim cu vreun Baci care vrea toate oile in Stima de dragul Laptelui, nu de dragul oilor!
:)))

Chiar nu găsiți un Baci care să si iubească oile, ba s o caute, de drag, cu drag, chiar și pe aia pierduta, care cine știe prin ce sant zace?

E greu cu oile! Da' cu oamenii !
:)))

 

Un articol de mare calitate. Am apreciat fiecare idee prezentata.

Tin sa adaug ca Diaspora romana din US si Canada nu este cea mai numeroasa si mai bine pregatita din punct de vedere al educatiei si nivelului profesional. Cea mai numeroasa Diaspora a Romaniei se afla inca pe teritoriul Europei, si nu numai din anii 90 ci instalata cu decenii inainte. Copii lor ocupa acum pozitii si mai bune in societatile occidentale europene, pozitii de multe ori superioare parintilor lor.

Din anul meu de promotie, din 200 de universitari diplomati au mai ramas in tara, la aceasta ora doar 3 ! Restul, suntem raspanditi in Europa, cele 2 Americi si Canada, Australia, Noua Zeelanda, ... O parte dintre noi au plecat sus, dar au lasat in urma copii deveniti adulti, care au calcat pe urmele parintilor.

Daca ati putea calcula ceea ce produc toti acesti romani, ati putea constata ca suma ar intrece PIB-ul Romaniei "socialiste".

 

si cele cateva miliarde trimise anual in tara sunt prea multe...

n-ar trebui trimis nimic...cei buni sa plece, de ce sa-si toace viata in Romania? Sa sustina partidele buzunarului?

 

nu acesta este sfatul potrivit

pe care ar trebui sa-l datzi romanilor. Patriotzii de acsa trebuie indemnatzi, chiar cu sula-n coaste, sa se trezeasca si sa treca la actziunea permanenta pentru daramarea de la putere a mafiei hotzilor si banditzilor politici... si nu numai a lor. Nu defetismul este atitudinea potrivita situatziei actuale, ci mobilizarea tuturor romanilor cinstitzi impotriva dragneilor si a acelei partzi din partidul lor care se conduce dupa principiile de conduita a lui Dragnea; de ceilaltzi psd-isti mai avem, inca, nevoie, ca in orice societate civilizata, nu si de partizanii lui dragnea.

Pentru uzerul carcotas

As vrea sa fac o precizare. Cei are ies in strada in acesta seara la indemnul Facebok-ului, nu vin la votare, cei care sunt plecati in afara tarii, nu vin la votare ( cu o singura excepte cand a fost alegerea lui Iohanis ), cei care lucreaza in afara tarii nu se mai intorc. Ce concluzie sa tragem din aceasta prezentare, cine este de vina, ce fel de popor suntem, in ce dagrame ne incadram?.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor