Romanii din Valea Timocului ar dori sa poata primi cetatenia romana

Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 20:43
4895 citiri
Romanii din Valea Timocului ar dori sa poata primi cetatenia romana

Preotul Boian Alecsandrovici a declarat, la o conferinta despre politica externa a Romaniei referitoare la romanii din afara granitelor, ca legea privind acordarea cetateniei ar trebui modificata astfel incat si romanii din Timoc sa poata obtine cetatenia, daca doresc.

"Multi romani din Timoc ar vrea sa aiba si detatenie romana. Anul trecut s-au depus cateva zeci de cereri si raspunsul a fost ca nu se poate obtine cetatenia pe baza etnica. Pentru ca legea nu prevede asta. Trebuie schimbata legea! Simplu.

Nu trebuie sa ne intereseze ce zice Iancu sau Marcu pentru ca avem exemplul concret: satele pe malul Timocului care pana in 1919 au apartinut de Bulgaria, sunt sate romanesti, ei au depus cereri pentru cetatenia romana. Au primit raspuns negativ, s-au dus la bulgari si in trei luni au obtinut cetatenia. Sunt romani din Serbia care au cetatenia bulgara si sarba, numa' n-au cetatenia neamului de care apartin. Cred ca e trist", a declarat preotul Boian Alecsandrovici, presedintele "Asociatiei pentru cultura a rumanilor din Sarbie Rumanii Ortodocsi", la conferinta "Politica externa a Romaniei si romanii de pretutindeni", organizata de Centrul Roman de Studii si Strategii, in parteneriat cu Platforma civica "Actiunea 2012".

La randul sau, Eugen Popescu, directorul Centrului Roman de Studii si Strategii, a subliniat ca in Europa exista tari care acorda cetatenie unor locuitori din zone care nu au apartinut acelor tari.

"Noi avem in Europa exemple de buna practica, pe care politica externa romaneasca, pe care politica externa parlamentara a Romaniei ar putea sa le scoata in evidenta. Un exemplu de buna practica este cel al Bulgariei. In Basarabia exista o zona locuita de bulgari, intre 70.000-80.000 de bulgari. Bulgaria, netinand cont de faptul ca acel teritoriu n-a fost niciodata bulgaresc, a acordat 70.000 de cetatenii bulgarilor din Basarabia.

Avem primari romani din Basarabia care au depus la Ambasada Bulgariei pe baza unei simple declaratii cum sa sunt etnici bulgari, au primit cetatenia bulgara intr-o luna. Iata, Bulgaria e membra a UE, si-a permis sa acorde intr-un spatiu care nu i-a apartinut niciodata cetatenia bulgara. Acelasi lucru l-a facut in Macedonia", a spus Ionescu.

Totodata, directorul Centrului Roman pentru Studii si Strategii, a avertizat ca grecii acorda cetatenie aromanilor din Albania.

"Acelasi lucru il face Grecia in Albania si-l face cu aromanii nostri de acolo. Se duc la aromani, le spun 'te declari grec pe baza unei simple declaratii, eu te fac pe tine cetatean grec si-ti dau permis de lucru in Grecia'. Si foarte multi aromani de-ai nostri din sudul Albaniei isi asuma identitatea greaca. Romania are exemple de buna practica, avem exemplul legii cetateniei adoptate de Budapesta, care acorda cetatenia maghiara, inclusiv in Romania", a subliniat Eugen Popescu.

"Nu ramane decat ca diplomatia romana, cu argumente, avand aceste exemple, sa poata sa mearga, daca e cazul sa explice si Bruxellesului, de ce ar trebui sa dam cetatenia etnicilor romani din Serbia. Dar nu numai celor din Serbia cred ca este vorba si de cei din Macedonia, avem aromani care doresc lucrul acesta, si de cei din Albania", a mai spus Popescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#romani Valea Timocului cetatenie, #romani Valea Timocului , #romani strainatate