Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Povestea romanului din Spania, care conduce o divizie Microsoft: Despre Decembrie '89 si exodul creierelor

Duminica, 03 Mai 2015, ora 18:38
13055 citiri
Povestea romanului din Spania, care conduce o divizie Microsoft: Despre Decembrie '89 si exodul creierelor
Foto: Arhiva personala a lui Dragos Adrian Sterpu/ Romania Expres

Dragos Adrian Sterpu a plecat din Romania in urma cu 20 de ani. Acum, informaticianul roman conduce din Spania o divizie a Microsoft pentru Europa de Vest, a creat aplicatii de securitate pentru banci, aplicatii pentru domeniul financiar si un sistem pentru votul online, implementat deja in mai multe tari.

Nu a abandonat Romania. Viseaza la un viitor mai bun pentru tara pentru care in urma cu 25 de ani era gata sa isi dea viata si marturiseste pentru Ziare.com ca va reveni cu siguranta acasa.

Amintiri de la Revolutie si drumul spre Spania

Satul de indiferenta guvernantilor, un roman din diaspora creeaza Alternativa

Povestea romanului plecat din tara incepe in urma cu 25 de ani: "Pe atunci fiind inca tanar, dupa 5 ani de asteptare, am decis ca impreuna cu sotia sa plecam pentru a-i oferi alt viitor fiicei noastre; timp de 5 ani am asteptat ca societatea romaneasca sa porneasca pe drumul idealurilor din Decembrie '89, in zadar insa. Asteptam ca cineva sa plateasca pentru tot raul produs tarii mele, in acel moment - si nici acum nu pot spune ca am uitat - eram foarte revoltat pe acel regim ce abia se nascuse. Crimele infaptuite la Revolutie si cele intamplate la Mineriade m-au afectat, mai ales ca in toate aceste evenimente am fost implicat in mod direct".

"Acei ochi rosii injectati de ura, acel tarnacop si acel topor care se rotea amenintator pe holurile Facultatii de Matematica si Informatica din Bucuresti le voi pastra in mintea mea toata viata. Intr-un loc al excelentei intrase josnicia si bolsevismul."
Dragos Adrian Sterpu

Fara sa stie ca va ajunge in Spania, era fascinat de aceasta tara: "pentru mine devenise un model, ei trecusera de la o dictatura la o societate democrata si eu eram convins ca noi ca popor putem urma acelasi drum". Marturiseste ca plecarea din Romania nu a fost usoara, dar si-au asumat toate riscurile. Isi dorea sa ajunga in SUA, unde are o parte din familie, insa nu a fost posibil la acel moment.

Ii e greu sa spuna, dupa atata timp, cum a fost experienta emigratiei. Isi aduce aminte insa lacrimile mamei si ca nu am avut puterea sa intoarca capul in aeroport, "traiesti un sentiment ciudat si greu de explicat, sunt oameni dragi tie pe care niciodata n-ai sa-i mai vezi".

Viata de la Facebook, povestita de un roman - De la cosmar la Disneyland

"Noi veneam nu in Spania de astazi, noi veneam intr-o tara unde erau cu totii 200 de romani, astazi ii gasesti pe acestia intr-un singur bloc in Coslada, veneam intr-o tara unde nu cunosteam limba, iar engleza, pe care o vorbeam bine, nu-mi putea fi de mare folos din simplul motiv ca in Spania se vorbeste doar limba spaniola, atat.

Surprinzator, am fost primiti foarte bine, am gasit o societate corecta, o societate care iti ofera tot atata timp cat tu dai tot. Pentru mine, Spania a fost sansa sa pot invata sa gandesc altfel, lucru decisiv pentru a avea o cariera de succes. Succesul nu inseamna neaparat un avantaj financiar, ca in orice domeniu de activitate, succesul inseamna recunoasterea valorii muncii tale", ne-a declarat Dragos Sterpu.

Pasiunea pentru domeniul IT

Lumea IT de atunci nu seamana deloc cu cea de astazi. Alegerea optiunii Informatica nu a fost vazuta cu ochi buni de catre familie si prieteni, practic nu exista nimic din ceea ce cunoastem astazi.

Poveste romaneasca in Silicon Valley - un pusti minune la Twitter Interviu

"Imi amintesc ca in scoala un profesor chiar spunea: 'Cand veti avea varsta mea, nimic din lumea asta nu va functiona fara informatica'. Cata dreptate a avut? Astazi nu putem trai fara lumea IT. Cred ca pasiunea e strans legata de performanta. Eu incerc sa ajut foarte multa lume sa invete sa programeze, fac totul gratis pentru cei care doresc asta, din pacate sunt multi doritori si foarte putini care continua cursurile", spune Dragos Adrian Sterpu.

"Niciodata in lumea asta nu trebuie sa te gandesti la un beneficiu material, acesta vine singur, tu trebuie sa te mentalizezi ca poti fi cel mai bun, asa ajungi sa faci performanta, sa excelezi"
Dragos Adrian Sterpu

Drumul spre Micorosoft

Pana a ajuns sa lucreze pentru una dintre cele mai mari companii IT din lume, Dragos Sterpu a studiat pentru a obtine mai multe certificari si, in cele din urma, dupa un an si jumatate de perioada de proba, a ajuns coordonator pe Europa de Vest pentru o companie din cadrul Microsoft.

"Viata mea arata aproape la fel, foarte multa munca si pentru asta sunt recunoscator familiei mele care m-a inteles ca le voi rapi din timpul lor si ma voi dedica vietii profesionale, problemele profesionale mereu le-am luat cu mine acasa si pentru asta am avut intelegere din partea familiei. Tot ce am facut ca sa pot ajunge la Microsoft a fost sa ma pregatesc pentru marele examen. Programez in C++, Java (unde am toate certificatele SUN) si ADA (unde am certificare de arhitectura), toate facute pentru a ma prezenta cat mai complet. Un an si 3 luni am dat probe ca sa pot intra si dupa, mi-am vazut visul cu ochii. Pentru mine nu a fost suficienta doar intrarea, voiam sa-mi arat mie insumi ca pot mai mult si am reusit.

Un roman la Facebook: Vom scrie programe cu usurinta cu care postam acum poze cu pisici

Sunt un foarte bun profesionist si-mi fac foarte bine meseria, in lumea IT nimeni nu e cel mai bun, aici este o lume invizibila bazata numai pe inteligenta si munca. Este o lume foarte dinamica si maine poti gasi un tanar de 25 de ani care sa te depaseasca in cunostinte, mereu trebuie sa inveti, nu poti spune 'am ajuns aici, este ok'. Odata ajuns, ai si mai mult de munca", puncteaza romanul.

Admite ca numele Microsoft dechide orice poarta: in orice colt al lumii, daca foloseste mail-ul de serviciu, raspunsul este intotdeauna unul foarte amabil si favorabil.

"Lucrul cel mai important pe care l-am invatat in Spania a fost sa nu mai folosesc cuvantul eu, munca este in echipa, folosesc cuvantul noi si asa meritele apartin unei intregi echipe. As dori sa va povestesc o mica intamplare: cand am ajuns in Redmond, dimineata la lift mereu era cineva care ne intampina si ne saluta, dupa doua saptamani am intrebat un coleg cine este, raspunsul a fost unul soc, era unul dintre directorii corporativi.

Ajuns in Romania pentru consultanta la o aplicatie a M.M.P., toti colegii mei ma intrebau de ce salut eu primul pe toata lumea, pe doamna de serviciu, secretara, singura persoana care la plecarea mea mi-a spus, 'muncesc de peste 30 de ani in minister si nimeni nu m-a intrebat: ce faceti, doamna? Cum a fost sfarsitul de saptamana?'. Asta inseamna sa inveti ce inseamna munca intr-un colectiv de oameni si ca toti au locul lor, nu poti face o echipa de unul singur", adauga Dragos Sterpu.

Clientii platformei DynamicsNav, companie a Microsoft, sunt in general institutii de stat sau mari corporatii bancare, este un software de gestiune securizata integrat, ne explica informaticianul.

Cum a dat lovitura in SUA un fost angajat intr-o mina din Valea Jiului - Interviu

"Fiecare client al DynamicsNav isi personalizeaza software-ul dupa propria necesitate. In tarile nordice (Danemarca, Suedia, este folosita pentru citirea firmelor digitale si a votului online). Aportul echipei DynamicsNav in noua platforma Windows 10 inseamna tot modulul de securitate", dezvaluie romanul.

"Astazi, echipa pe care o conduc lucreaza la cel mai mare proiect informatic din lume, Tallyman, o aplicatie personalizata care va controla toate datoriile mondiale, de la 1 cent la datorii interstatale"
Dragos Adrian Sterpu

Sistem de vot online si in Romania?

Sistemul de vot online implementat de Dragos Sterpu functioneaza perfect deja in mai multe tari, iar informaticianul spune ca Romania este obligata sa implementeze, la randul sau, un asemenea sistem.

"Noi am implementat un sistem bazat pe 24 de legi ale UE. Exista o lege de functionare a sistemelor de vot, dar toate au la baza un suport legislativ si informatic. Pentru a putea vota online este nevoie de o structura legislativa si informatica, nu poti vorbi de vot online sau prin corespondenta atata timp cat tu nu ai reglementata o lege a accesului electronic al cetateanului la sisteme nationale, aceasta lege reglementeaza toata structura sistemului. Nu poti trasa marcaje pe o sosea in constructie, una care inca nu s-a asfaltat.

Sistemul functioneaza perfect, cateva prezentari pe care eu le-am facut au fost tocmai pentru a convinge actuala clasa politica de necesitatea acestuia. Romania este obligata sa implementeze o structura informatica pe baza legii accesului electronic al cetateanului, identic cum Romania si-a asumat ca pana in 2018 sa aiba canalizare si apa curenta in toata tara", subliniaza romanul.

Despre "exodul creierelor"

O problema alarmanta cu care se confrunta Romania actuala este asa-numitul "exod al creierelor", problema pe care romanul o pune in seama proastei guvernari din ultimii 25 de ani.

"Niciun factor de decizie din ultimii 25 de ani nu a analizat acest lucru. Cu ceva timp in urma, tatal meu imi spunea: 'daca vrei sa fii un conducator bun, incearca sa te inconjori de oameni mai destepti decat tine, asa mereu vei avea de invatat'. O Romanie fara elita este un dezastru. Nu vreau sa ma gandesc la ce este mai rau, dar daca maine Romania ar fi pusa in situatia de a intra intr-un conflict armat, cine ar lua decizia, cei care conduc astazi tara? Sa fim seriosi, ei inca isi termina liceul la FF", spune romanul.

El subliniaza, insa, ca Romania este si va ramane un loc de vis si nu poti amesteca oamenii care traiesc in tara sau au emigrat cu actualii politicieni. "De ce? Romania, in primul rand, inseamna istorie, inseamna bogatie, inseamna cultura, istoria nu se judeca, ea trebuie cunoscuta tocmai pentru a evita erorile ei. Bogatia tarii mele natale este recunoscuta, Romania a dat lumii excelenta in arta, medicina, tehnica, sport si lista poate continua", argumenteaza Dragos Sterpu.

Roman de la Agentia Spatiala Franceza: Esti "discriminat" daca faci prostii, nu ca esti roman

Din pacate, spune el, Romania, dupa 25 de ani, nu a reusit sa se schimbe: "Oamenii care au condus aceasta tara mereu au gandit pe termen scurt si tocmai de aceea, niciodata, nimeni nu s-a gandit sa ofere o sansa tinerilor. Din pacate, sistemul de invatamant din Romania a decazut, din mii de motive, iar acum practic este imposibil sa mai recunosti o valoare dintre sutele de mii de mediocri. De aceea, ei aleg calea dura de a parasi tara si de a ajunge in medii unde valoarea lor este recunoscuta.

Faptul ca a termina o universitate a ajuns ca mersul pe bicicleta face foarte mult rau societatii si chiar si celor care acum au in casa o diploma fara valoare. Multi ani la rand s-a emigrat masiv, acum pleaca mai putini, dar ce este mai periculos e faptul ca pleaca elita".

Reset pentru societatea romaneasca?

Romanul spune ca trebuie gasite urgent solutii. E insa pesimist si crede ca, orice s-ar intampla in societatea romaneasca, se vor intoarce in tara destul de putini. In informatica, insa, Dragos ar avea o solutie.

"As spune reset sau mai exact delete si o repornire a societatii exact din momentul Decembrie '89, probabil asa elita nu ar mai pleca, astfel si-ar darui inteligenta Romaniei"
Dragos Adrian Sterpu

"Din caracter eu sunt un optimist si un luptator incurabil, cred in ADN-ul romanilor, ei au nevoie de caractere, au nevoie de modele. La prima intrebare pe care mi-ati adresat-o spuneam de model, cand eu aveam 20 de ani nu am avut un model, cei ce trebuiau sa ne fie modele, cei care trebuiau sa ne invete ce inseamna democratia se ocupau cu furatul tarii, astazi fac acelasi lucru.

Cred insa ca Romania are forta necesara sa se poata schimba. In Decembrie '89, in noaptea baricadei, nu eram mai mult de 200 de oameni, acei frumosi tineri nebuni au daramat cel mai dur regim comunist. Maine - si aici ma refer la viitorul apropiat - se va gasi acea forta care sa renasca speranta in sufletele romanilor, acel moment va veni si ii va pedepsi pe toti cei vinovati. Pana mai ieri spuneam ca daca as putea sa ma intorc in timp, in noaptea de 21 Decembrie '89, sigur mi-as avertiza cei mai buni prieteni ca vor muri degeaba, sigur as profita de seniorii politicii romanesti (Ratiu, Coposu, Campeanu), sigur as incerca unificarea cu Moldova, in cel mai slab moment al URSS, as bloca accesul in cladirea CC a lui Iliescu... o lege martiala care sa nu duca la anarhia controlata care a devalizat tara. Sincer? Astazi inca visez ca odata si odata, toti cei implicati in furtul Romaniei vor plati, chiar si postmortem", adauga Dragos Sterpu.

Un proiect pentru Romania

Pe viitor, Dragos Sterpu are multe planuri, dar cel mai important se regaseste chiar in tara. Isi doreste o alta Romanie, "una pentru care acum 25 de ani eram dispus sa-mi dau viata, o Romanie pentru cetatenii ei".

Romania ma dezamageste constant - Povestea unui game designer care a reusit in UK

"Impreuna cu foarte multi oameni am initiat un nou proiect, Alternativa, eu evit sa-i spun partid, cei care au fost in politica in ultimii aproape 70 de ani au murdarit cuvantul si semnificatia de partid. De cateva luni muncim la elaborarea unor adevarate proiecte nationale, Legea Accesului Electronic al Cetateanului, Legea Transparentei Fiscale, o noua Lege a Mediului, Legea Memoriei Istorice, Incubatotul de Afaceri, Legea Codului de Integritate, Codul Bunei Administratii si multe altele.

In fiecare domeniu am cautat oameni care sa vina cu idei si solutii, de 25 de ani romanii au ascultat doar vorbe si promisiuni, cred ca Romania merita si fapte, nu doar vorbe desarte. De revenit in Romania, sigur o voi face, cred in Alternativa si cred ca Romania merita altceva, sunt convins ca in acesti 25 de ani, casta politica actuala a demonstrat tuturor romanilor ce pot face, nu poti cere cuiva mai mult decat iti poate oferi", conchide Dragos Sterpu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dragos Sterpu Micorosoft, #sistem vot online Romania, #Dragos Sterpu proiect Aleternativa , #romani strainatate