Romanul rapit in Burkina Faso, cautat de cele mai de temut trupe speciale din Africa

Duminica, 05 Aprilie 2015, ora 22:37
10726 citiri
Romanul rapit in Burkina Faso, cautat de cele mai de temut trupe speciale din Africa
Foto: burkina24.com

Autoritatile de la Ouagadougou vor sa-i caute in Mali si Niger pe cei care au luat ostatic un cetatean roman, cele doua tari situandu-se la frontiera nordica a Burkinei Faso, acolo unde barbatul a fost rapit sambata.

"Operatiunile de cautare continua. Discutam cu vecinii din Mali si Niger pentru a avea dreptul de a-i urmari pe teritoriul lor" pe autorii rapirii, a declarat un oficial guvernamental, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Potrivit unui responsabil al Ministerului Apararii din Mali, "dreptul de a urmari este recunoscut intre Mali si mai multe state vecine, printre care Niger si Burkina". "Prin urmare, daca va fi necesar, Burkina si Niger vor putea exercita acest drept", a adaugat oficialul.

Cinci barbati inarmati si purtand turbane au rapit sambata "un agent de securitate" roman care lucra la mina de mangan din Tambao, o mica localitate din nordul Burkinei Faso, a confirmat duminica, intr-un comunicat, Pan Africain Minerals (PAM), compania care exploateaza mina.

Guvernul de la Ouagadougou a indicat sambata ca atacatorii "au fugit in directia frontierei dintre Burkina si Niger", lucru dezmintit de Niger, potrivit ministrului din Burkina Faso. AFP nu a putut obtine deocamdata reactia oficiala a autoritatilor din Niger.

"Este o zona de la frontiera cu cele doua tari, prin urmare cautarile se vor desfasura in cele doua directii", a explicat pentru AFP un oficial al armatei din Burkina Faso.

Trupe ale Regimentului de Securitate Prezidentiala (RSP, o unitate de elita) specializate in lupta antiterorista au fost trimise in nordul Burkinei pentru a sprijini o echipa de militari ajunsa sambata acolo de la Dori, cel mai mare oras din regiunea Sahel din Burkina, a adaugat el.

Doua celule de criza au fost activate la nivelul Guvernului si al Statului Major General al fortelor armate, a precizat un ofiter al Statului Major.

"Ne consolidam mijloacele militare in zona, precum si serviciile de informatii" la fata locului, a indicat sursa citata.

Potrivit unor localnici, operatiuni neobisnuit de intense de verificare a autovehiculelor au loc de sambata seara in orasele din nord.

Este pentru prima data cand un cetatean european este rapit in Burkina Faso, o tara din Sahel ferita pana acum de rapiri de occidentali si de atentate teroriste, spre deosebire de state vecine precum Mali si Niger, incheie AFP.

Celula de criza convocata la Bucuresti de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat familia cetateanului roman care a fost rapit sambata de un grup de persoane inarmate in Burkina Faso si mentine o legatura permanenta cu aceasta, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) printr-un comunicat de presa.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Vor demisiona Ciolacu și Ciucă din fruntea PSD și PNL dacă pierd alegerile? Cum au răspuns cei doi lideri
Vor demisiona Ciolacu și Ciucă din fruntea PSD și PNL dacă pierd alegerile? Cum au răspuns cei doi lideri
Liderii coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au fost întrebați miercuri seară, 21 februarie, dacă vor demisiona de la şefia partidelor pe care le conduc în cazul în care...
Speranța de viață a unei alianțe PSD-PNL. Care sunt principalele piedici: ”Va trece testul alegerilor/ Nu ar fi o premieră”
Speranța de viață a unei alianțe PSD-PNL. Care sunt principalele piedici: ”Va trece testul alegerilor/ Nu ar fi o premieră”
Speranța de viață a unei alianțe electorale sau politice între PNL și PSD este incertă având în vedere miza atât de mare a acestui an electoral și fricțiunile deja existente dintre cele...
#roman rapit Burkina Faso, #roman rapit teroristi, #roman rapit jihad , #romani strainatate