Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sa cersim in franceza (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 17:56
3272 citiri
Sa cersim in franceza (Opinii)
Foto: Arhiva

Francezii au facut o pasiune din a ne lua in bascalie. Din cand in cand, din gluma in gluma, mai ales in lipsa unei reactii oficiale in forta, presa ori vreun demnitar francez lanseaza cate o lovitura xenofoba fara nicio urma de jena la adresa romanilor.

Deja batjocora la adresa noastra a devenit o regula si nu o exceptie in Franta. Ingrijorator este ca nu doar unii jurnalisti se dedau la astfel de atacuri, ci si tot mai importanti reprezentanti ai statului francez.

Daca ministrul de Interne ne prezinta drept cei mai cruzi infractori, jurnalistii de la Paris ba ne pun paduchi in cap, ba ne numesc "tigani hoti si inculti". Asta cand nu se amuza despre natura de cersetori umili pe care am avea-o incrustata genetic.

Pana la urma, cele mai mari probleme ale Frantei de astazi, in ceea ce priveste imigrantii, nu sunt provocate nici de romani, nici de rromii nostri de acolo. Marile polemici purtate intre politicieni, intelectuali si jurnalisti se poarta la Paris in jurul necazurilor si neajunsurilor provocate de reprezentantii lumii islamice.

Romanii au cazut si ei pe undeva la mijloc, intr-o criza tot mai urata la care intreaga lume incepe sa reactioneze asa cum stie mai bine - prin xenofobie si atacuri rasiste. O alta ciudatenie este ca Franta nici macar nu este tara unde sunt cei mai multi romani aflati in exil. Spania, Italia, Grecia sau Germania sunt tari unde numarul romanilor il depaseste cu mult pe al celor din Franta. Asadar, o intrebare de bun simt, de unde atata ura din partea celor pe care pana mai ieri ii consideram fratii nostri mai mari?

Si, mai ales, de unde atata patima impotriva unei minoritati, care nici macar nu este cea mai violenta? Apropo de crima organizata si de sefii mafiei care controleaza lumea interlopa a Frantei, cred ca intreg Hexagonul tremura infinit mai mult si mai rau in fata rusilor si ucrainienilor decat in fata rromilor de nationalitate romana. Coasta de Azur e stapanita de mafia ruseasca. In acelasi timp, tot rusii sunt si cei care investesc destul de mult in proprietatile din luxoasele statiuni din sudul Frantei.

Aici sta probabil intreaga intelegere a dublei raportari a francezilor fata de strainii care le-au invadat teritoriul. Fata de imigrantii de origine islamica daca reactioneaza la fel de violent se poate naste mult mai usor un conflict religios ori rasial decat ar risca daca batjocoresc comunitatea romaneasca. Despre rusi, ce sa mai spunem? Ca doar nu or fi nebuni fratii nostri mai mari sa se ia de aia care aduc si miliarde si care, daca se supara, isi trimit garzile de corp sa le dea o lectie cu Bazooka.

In schimb, e mult mai comod, si mai sigur, sa faci misto de amaratul ala care stii precis ca nu va reactiona. Si care, chiar de-ar fi atat de viteaz sa riposteze, stii ca nu ai de ce a te teme. Ce si-or fi spunand francezii in general - si ce daca o sa sara romanii de fund in sus, ce or sa ne faca?

Pe cand, daca se supara stapana gazelor, maica Rusia, ne lasa fara caldura la iarna si fara turisti miliardari la vara. Evident, in comparatie cu un astfel de gest, e simplu ca ii spui unui cersetor ca e cersetor, ca saluta cu mana intinsa si mai are si paduchi.

Sa nu ne impaunam acum in victime. E doar vina noastra ca doar atat am reusit sa trimitem la "export". Ca doar prin asta am ajuns sa fim cunoscuti - mana intinsa, mizerie si incultura. Nici macar mafioti nu suntem in stare sa fim cum trebuie, pentru ca ne pierdem in gainarii. Altfel, macar la capitolul asta poate ne-am fi impus si noi respectul, daca altfel nu stim si nu suntem in stare sa o facem.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#francezi romani tigani paduchi, #cersetori romani Franta , #romani strainatate