Ziare.com

Si ei sunt romani. Si ei sunt ai nostri. Si ei au nevoie de Romania

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 02 Februarie 2020, ora 14:21

   

Si ei sunt romani. Si ei sunt ai nostri. Si ei au nevoie de Romania
Petrisor Peiu
Intre 400.000 si 500.000. Aproape 200.000 in regiunea Cernauti, aproape 125.000 in regiunea Odesa, in sudul Basarabiei, peste 30.000 in regiunea Transcarpatia (raioanele Teaciv si Rahiv, adica Teceu si Rahova/Rahau). Romani cu totii, ei sunt supravietuitori ai unei politici de de-nationalizare brutala si continua. Divizati de recensaminte politizate in moldoveni si romani. Aproape uitati de politicienii de la Bucuresti. Ei reprezinta cea mai oprimata si mai nedreptatita comunitate istorica romaneasca. Romanii din Ucraina. Un stat care stapaneste teritorii cat se poate de romanesti, un stat care mosteneste toate relele Uniunii Sovietice, dar care nu a invatat inca bunele maniere europene.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Nu stiu ce ar trebui sa ne doara mai tare: pierderea Basarabiei, rapirea unei jumatati de Bucovina, ruperea de Basarabia a Bugeacului si inglobarea acestuia intr-o regiune cu care nu are nimic in comun? Sau faptul ca am uitat cu desavarsire de unii dintre cei mai frumosi si mai autentici romani, volohii din Carpatii Padurosi, care nici macar nu stiu ca apartin unui popor a carui limba o vorbesc cu atata dragoste. Stiti, oameni buni, unde se gasesc familiiile romanesti cu cei mai multi copii? In Poroscovo, un sat de volohi, mai aproape de Polonia si de Slovacia decat de Romania. Deopotriva ortodocsi si neoprotestanti, ei au cate 14 copii in casa. Si traiesc incredibil de greu.

Oricine a ajuns acolo si-a putut da seama de faptul ca statul ucrainean a facut tot ce a putut pentru a izola si ucide economic aceasta comunitate: acolo drumurile sunt de pamant, scolile sunt insuficiente, iar saracia este aproape "cultivata" de puterea de la Kiev. Oamenii aceia traiesc cu mandrie in dulceata de nepovestit a unei limbi romane incremenita in urma cu secole, desi locuiesc printre rutenii care ii categorisesc cu dispret "tiganii albi". Ei isi numesc satul "tabara" si te saluta cu naturalul "Sanatosi". Nu au si nu au avut scoala in limba lor materna, dar stiu ca " tuturinde ii tot zona de rumani". Da, la peste 1000 de km de Bucuresti poti fi intampinat cu "Binele ati venit!".... Acesti sarmani frati ai nostri nici macar nu au dreptul sa isi redobandeasca cetatenia romana, pentru ca legea nedreapta ofera acest dar numai celor proveniti din cetateni ai Romaniei Mari, indiferent daca sunt rusi sau gagauzi. In schimb, romanii maramureseni din Ucraina nu pot fi cetateni romani, pentru ca acolo nu a fost niciodata Romania.

In Maramuresul istoric, in dreapta Tisei, Romania a durat putin, ceva mai mult de un an, pana ce guvernul Averescu si-a retras trupele pe Tisa, cedand cehilor toate aceste sate mari romanesti. Nici in zilele noastre acesti oameni nu au gasit la Bucuresti intelegerea necesara pentru a-si redobandi cetatenia romana. Peste 30.000 de romani, care vorbesc o limba incredibil de curata, uitati de guvernele de la Bucuresti, populeaza satele Apsa de Jos, Slatina, Stramtura, Topcino, Boutu Mare, Boutu Mic, Podisor, Carbunesti din raionul Teaciv (pe romaneste Teceu) si satele Apsa de Mijloc, Biserica Alba, Plaiut, Dobric din raionul Rahiv (pe romaneste Rahau). Noi am crescut cu imaginea natiunii romane intinse "de la Nistru pan-la Tisa", dar sa nu uitam ca, atunci cand, la 1 Decembrie 1918, Stefan Cicio Pop a strigat acest lucru la Alba Iulia, cei din drepta Tisei au protestat, pentru ca si ei isi depusesera mandatele (credentionalele) la respectiva adunare. "De la Nistru si dincolo de Tisa", s-a corectat Cicio Pop...

Nu mi-am propus, insa, sa va vorbesc despre istoria comitatului Maramures, sau despre istoria Bucovinei sau despre istoria Bugeacului, ci despre un lucru infinit mai presant si mai trist. Saracia si sub-dezvoltarea regiunilor populate de romani in Ucraina este chiar mai sumbra decat agresiunea continua a statului ucrainean impotriva limbii romane.

Pentru a intelege radacina tuturor relelor, trebuie sa ne uitam la punctul unde se aflau atat Bucovina, cat si Bugeacul inainte de 1918.

Iata cum statea Bucovina in tabloul general al mult-laudatului imperiu habsburgic (Sursa: Schulze, Max-Stephan (2007) Regional income dispersion and market potential in the late nineteenth century Hapsburg Empire. Economic History Working Papers (106/07). Department of Economic History, London School of Economics and Political Science, London, UK. - AICI).Da, Bucovina era printre cele mai sarace provincii din imperiu la 1910: PIB/locuitor in dolari 1990 era de doar 1.607 dolari, mai sarace fiind doar Dalmatia si Galitia. Pentru a nu fi vreun dubiu: media imperiului era de 2.164 dolari, iar media partii austriece a imperiului era de 2.334 dolari. Asta era imperiul pe care semi-doctii de la noi inca il venereaza!

Cat despre Basarabia, sa retinem doar ca era cam cu o cincime sub media imperiului tarist la 1914, iar media imperiului era sub 1.500 de dolari 1990, adica PIB/locuitor intre Prut si Nistru era aproximativ 1.200 dolari 1990:


Sursa: AICI


Ca sa intelegem cum era Basarabia fata de restul imperiului, iata o imagine sugestiva, din lucrarea "Economic Development of the late Russian Empire in Regional Perspective Anndrei Markevich, New Economic School (Moscow, Russia) and University of Warwick (Coventry, UK)- AICI):In anul 1897, cand PIB/locuitor in imperiu era de 74,84 ruble, Basarabia se situa cu acest indicator undeva intre 50 si 60 ruble, departe de zonele performante, dar peste media regiunilor ucrainene si peste actualul Belarus.

Ei bine, toate aceste date trebuie intelese in urmatorul context: inainte de primul razboi mondial, Regatul Romaniei (Tara Romaneasca plus Moldova si Dobrogea) era un adevarat tigru economic al Europei, avea un PIB/locuitor de 1.741 dolari (in aceeasi moneda ca indicatorii preluati pentru Bucovina si Basarabia). Faptul ca au apartinut unor imperii care le tinea in sub-dezvoltare a facut ca cele doua provincii sa rateze perioada celei mai rapide expansiuni/modernizari pe care a cunoscut-o vreodata tara. (Sursa: AICI).

Dupa scurta revenire a economiei din Bucovina si Basarabia in perioada interbelica, in anul 1944 cele doua regiuni, laolalta cu restul teritoriului din nordul Romaniei rapit de sovietici, au ajuns in componenta Ucrainei. Si aici au decazut asa de mult, incat au devenit adevarati poli ai saraciei si inapoierii economice.

In primul rand, Ucraina, statul care le incorporeaza, a reusit cea mai pronuntata cadere economica din perioada post-URSS. Iata, comparate, performantele economice ale statelor europene, foste sovietice (cu exceptia balticilor) din punctul de vedere al indicatorului PIB/locuitor in cifre comparabile (metodologia PPP):Ucraina, care era a cincea cea mai performanta republica sovietica (dupa Rusia si tarile baltice), a ajuns sa fie intrecuta de Belarus si de Azerbaijean, ba chiar si de mult mai saracele Georgia si Armenia; doar Republica Moldova, printre statele europene, mai desparte Ucraina de pozitia de sarac al continentului.

Pe de alta parte, poate ar fi bine sa retinem si ce au pierdut romanii din Ucraina nefiind in tara lor cea adevarata:Romania defileaza pe langa codasa Ucraina, diferentele de performanta economica crescand de la o zi la alta. Romanii care populeaza teritoriile rapite de urmasii lui Lenin de la Kiev sunt astazi condamnati sa se multumeasca cu venituri de trei ori mai mici decat in tara noastra! Asta au facut 75 de ani de regim sovietic si ucrainean...

Si ca si cum viata de supus ucrainean nu era suficient de rea, regiunea Cernauti este una dintre cele mai sarace si neperformante din Ucraina. Si asta nu e o consecinta a razboiului, asa era si in 2014:


Sursa: AICI


Regiunea Cernauti, cu 16.500 hrivne/locuitor era de peste trei ori mai in urma Dnepropetrovsk (54.000 hrivne/locuitor) sau Poltava (48.040 hrivne /locuitor) si singurul loc mai saracacios era regiunea Luhansk (14.000 hrivne /locuitor). Transcarpatia, unde sunt romanii maramureseni, se afla in imediata apropiere pe podiumul saraciei cu doar 19.000 hrivne/locuitor. Sudul Basarabiei, inclus in regiunea Odesa, statea atunci un pic mai bine. Dupa razboi, insa, provincia Odesa s-a prabusit, devenind un loc periculos pentru afaceri. Astfel incat harta salariilor din iulie 2019 reflecta noua realitate economica a Ucrainei:Da, iata si rezultatul "la zi" al segregarii economice a zonelor romanesti ocupate: raionul Cernauti are al doilea cel mai scazut salariu mediu din Ucraina (337 dolari), urmat indeaproape de Odesa (371 dolari) si Transcarpatia (375 dolari). Sa fie romanii asa de putin productivi? Nici gand: in Ucraina, aproape 60% din bugetele locale se compun din fondurile directionate de la Kiev:Simplu de tot: unde vrea guvernul sa transfere bani, acolo ii trimite. Si in Cernauti sau in Bugeac Kievul nu vrea sa trimita bani...

Regiunea Cernauti se afla printre regiunile unde procentajul salariilor mici este mult peste media nationala:Si printre regiunile cu cea mai scazuta pondere a celor cu studii superioare (populatia cu educatie tertiara, indicator la care pe ultimul loc se afla Transcarpatia):In Cernauti si in sudul Basarabiei (zone preponderent rurale, de altfel) gasim cea mai mica densitate a magistralelor rutiere:La fel, in regiunile rapite Romaniei, reteaua feroviara este cea mai putin dezvoltata:Acelasi tip de imagini le-am gasit si pentru densitatea altor retele edilitare, de comunicatii etc. Ce indica acest lucru? Faptul ca deliberat si pe termen lung, Kievul are o politica evidenta de discriminare economica a zonelor populate de romani. Care se adauga politicii de terorizare a oricaror persoane care isi afiseaza identitatea romaneasca.

Stim ca romanii din Ucraina nu au dreptul sa invete in limba proprie decat in clasele inferioare (si acolo cu multe greutati), stim ca romanii din Ucraina cu greu pot participa la o slujba religioasa in propria limba, stim ca proaspatul presedinte de la Kiev a reluat retorica sovietica de falsificare a istoriei din anii 50. Si cu toate astea, guvernele de la Bucuresti se aliniaza cuminti in fata celor care ne submineaza metodic conationalii.

Mai pot intelege ca nu trece nicio saptamana ca vreun politician de frunte de-al nostru sa nu deplanga "agresiunea rusa impotriva Ucrainei" dar, sub nicio forma, nu gasesc vreo justificare pentru faptul ca Bucurestiul sustine incercarea ucraineana de accedere in NATO si UE. Romania trebuie sa se opuna ferm si evident oricaror tentative ale Ucrainei de aderare la NATO si de accedere la finantari europene atata timp cat Kievul nu respecta drepturile firesti ale minoritatii romanesti.

Romania nu trebuie, sub nicio forma sa se faca ca nu vede inventarea minoritatii "moldovenesti" in Ucraina. Nimeni de la Bucuresti nu are dreptul sa se alieze cu cei care patroneaza trecerea scolilor cu predare "in limba moldoveneasca" din anul 2020 la procesul de invatamant in limba ucraineana. Sau cu cei care organizau olimpiada raionala de "limba moldoveneasca" taman de Ziua Nationala a Romaniei. Sau cu cei care raspandesc teoria sovietica a "ocuparii"de catre Romania a nordului Bucovinei in 1918. "Limba moldoveneasca" mai exista si este impusa in invatamant doar in Ucraina si Transnistria. Cu ce sunt mai buni ucrainenii decat separatistii transnistreni din acest punct de vedere?

Nu indraznesc sa visez la o politica de sustinere financiara a sarmanilor romani din regiunea Cernauti, din sudul Basarabiei sau din Maramuresul istoric similara cu cea instrumentata de guvernul de la Budapesta pentru ungurii din Transcarpatia. Dar macar as putea cere mai multa demnitate din partea politicienilor nostri.

Hai sa incercam sa nu intoarcem capul cand Kievul ne oprima fratii bucovineni, maramureseni sau sud-basarabeni! Hai, curaj, politicienilor de Bucuresti, curaj sa cereti macar respectarea drepturilor alor nostri! Oare chiar credeti ca se va supara cineva la Washington sau la Bruxelles daca vom cere aplicarea normelor si practicilor europene in Ucraina?

Sa nu uite politicienii romani rusinea pe care am patit-o de curand pentru ucraineni: noi le-am sustinut cauza privind oprirea proiectului gazoductului Nord Stream 2, impotriva Germaniei si cu pretul alungarii totale a Bucurestiului de la masa deciziilor de Chisinau: Iar ei? Ne-au reamintit, prin vocea presedintelui, teoriile macabre ale sinistrului Roller din anii 50...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21073 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Te-o 11'13: fata de romani in general, nu numai fata de ceilalti o-

ropsiti diplomatic de soarta. Iar asta se reflecta cutremurator in tendinta de tara parasita de cetateni fara a avea o legatura indisolubila cu culoarea gevernului, ci cu spiritul in care intelegem noi democratia.
Adica o cursa irationala de imbogatire fara discernamnt si fara substanta nationala, doar o cursa prezumat LEGALA, nimic altceva corespondent cu adevaratul spirit democratic. Pacat!
De altfel insasi politica economica si financiara a statului dovedeste aceasta tendinta irationala si constutional legala in conditiile in care statul nu mai este condus de psd, doar capusat. Direct la nivelele inferioare, indirect la cele de varf dar constant: oricine se incapataneaza sa mai produca ceva in RO actuala trebuie sa plateasca un tribut fantastic care scapa, accidental sau providential, opiniei publice capabile de oaresce discernamant.
Democratia inseamna, inainte de toate, aceeasi lege pentru toti, nu doar pentru pentru "hotzisorii" care populeaza statul la un pret astronomic indiferent de cat de eficient este acesta raportat la socialul neangajat politic.
Si de aici incep, natural dupa cum se vede, discrepanta uluitoare intre romanii agreati de putere si cei care contribue, sau nu daca apartenenta nu permite, la consolidarea puterii prin tacere, non combat, conjunctura.. caci romanul supravietuitor nu are nimic genetic in comun cu cel democrat, doar aparente.
Aparente pe care le clasifcam ordinare in conditiile in care tara tot se depopuleaza ca sa triumfe statu de drept care este: restul se conformeaza aparentei demo exact care este, nu cea despre care mai vorbim convinsi ca ca noi nu mai...

 

Este dureros si revoltator, dar nu e de mirare.

De cel putin 30 de ani suntem nu condusi, ci acaparati de o mafie politica lacoma, nesi,tita, egoista, care profita spre binele ei, provocand cu o cruzime rara dezastrul Romaniei.
Romanii risipiti pe langa granitele tarii sunt oprimati, deznationalizati, uitati, in timp ce poliiticienii nostri o fac pe europenii si cocheteaza cu statele opresoare, iar maghiarii din Romania, sprijiniti dinafara, sunt tot mai agresivi, nu tolereaza straini in enclava lor, din care i-au alungat chiar si pe romani. Iar politicienii romani tac malc, au nevoie de voturile UDMR.
In tot acest timp, romanii din tara au impanzit zarile, si-au gasit fiecare o alta patrie.
Au existat politicieni care au luat bani multi, s-au plimbat si s-au distrat sub pretextul apararii romanilor de pretutindeni, dar sunt necesare si masuri reale. Si cine sa le ia decat acest guvern a carui ratiune de a fi se pare ca a fost si este demisia sau demiterea, dar este atat de coplesit de tot felul de probleme grele ce-i stau sai i se pun in fatza?

 

D-le Peiu, indemnul pe care-l adresați guvernului roman

de a se opune intrării Ucrainei in NATO și apropierii de UE este greșit. Agresată, Ucraina are marele merit de a lupta impotriva Rusiei, veșnicul agresor al vecinilor ei, inclusiv al Romaniei. Nu Ucraina, cum afirmați dv., ci Rusia "moștenește toate relele Uniunii Sovietice". (Ucraina nu a atacat niciodată Romania). In problemele delicate pe care le analizați Romania nu poate avea poziția Ungariei de apropiere de Rusia, de joc la două capete. Alinierea noastră la poziția NATO și UE este necesară și firească.

 

Gresit ,interventia in favoarea romanilor nu este pentru Rusia

Este vorba de NORMALITAE in relatia dinre doua tari vecine.

De RECIPROCITATE , ucrainienii din Romania , desi sunt

doar cateva zeci de mii, beneficiaza de toata drepturile

posibile, inclusiv un reprezentant in Parlament.

Ce va spune anul 2011, Dle Peiu

Este anul cind fosta securitate, prin intermediul agentilor Ciorbea-Pavelescu au reusit sa puna mina si pe singurul partid istoric necontrolat dupa lovitura de stat:-PNTCD!
Deci dupa 2011 si o data cu disparitia lui Coposu si Ratiu, in politica romaneasca au disparut patriotii si au ramas numai patrihotii!
Sinteti singurul analist politic care pune pe hirtie si ecran adevarurile cumplite in care se regaseste tara noastra, controlata si manipulata de fosta securitate si copii lor!
Atita tim cit boborul va sta la masa cu palinca si nu va iesi sa protesteze energic, nimeni nu ii va alunga pe acesti criminali de neam de la putere!
Perseverati in articolele srise pentru ca sunt neleguiri multe, ce stau ascunse.
Trezestete din insomlenta, popor barbar, deoarece vei plati personal.

Ai dreptate doar partial

Daca Ucraina ar intra in UE si in NATO, Rusia si-ar mai potoli tendintele imperiale.
Dar ce incredere ofera o tara care pe deoparte plange din cauza persecutiilor statului vecin puternic si pe alta parte ocupa teritorii staine, cum sunt cele luate de la noi? Care ignora total drepturile minoritatii romane, ba chiar incearca deznationalizarea ei!
Cum sa sprijini o asemenea tara?

Tristă dar adevărată analiza!

Este una dintre cele mai pertinente analize despre romanii din proximitatea granițelor țării noastre. Vă rog să citiți și textul scris de mine: ...Să dăm Ucrainei ce-i al Ucrainei. Nimic nu este mai grav decat să se repete greșelile trecutului.

 

Mesajul articolului e valabil - politica Romaniei față de Ucraina e

absolut rușinoasă: susținem orbește și necondiționat Ucraina "ca să combatem agresiunea rusească" făcandu-ne că nu vedem politica antiromanească a Ucrainei - discriminarea miorității romanești de acolo, interzicerea școlilor romanești (și a celor "moldovenești"). D. Peiu ar fi putut să prezinte, ca exemplu, și poziția Ungariei, care blochează apropierea Ucrainei de UE și NATO din cauza persecuțiilor impotriva minorității maghiare de acolo.

 

ungaria e deja aliata cu rusia,pe fata

ungurii spera ca rusii sa-i ajute cum au facut-o nemtii
in 1940...

Plangi inima ! Guvernul roman ar trebui sa faca gradinite si scoli

si in aceste zone si, sa le asigure material si cu cadre

didactice romanesti (platite corespunzator).

P.s. De asemenea trebuie sa intervina puternic pentru

obtinerea de drepturi cetatenesti (carte ,scoli si

biserici in limba romana ) pentru romanii din Valea

Timocului atat din Serbia cat si din Bulgaria. Sa nu fie

uitati nici aromanii din Macedonia, Grecia si Albania.

 

Valabile și argumentele din final,despre interzicerea invățămantului

in limba romană. Dar prima parte a articolului lasă de dorit. Nu există o politică economică indreptată impotriva regiunilor locuite ȘI de romani. Tot vestul Ucrainei e sărac, regiunile industrializate și urbanizate (din perioada sovietică) sunt in centru și est. In primele 20 de orașe din Ucraina există doar unul din Vest, Lvov - pe locul 7. Iar in regiunile unde locuiesc romanii (+ "moldovenii"), ei sunt minoritari - 20% in regiunea Cernăuți, 12% in Bugeac (mai puțini și decat bulgarii și rușii), 2% in Ucraina Subcarpatică/Maramureșul de Nord (mult mai puțini decat ungurii). Nu discriminează economic ucrainenii regiunile respective, cu populație majoritar ucraineană, doar ca să facă rău minoritarilor romani! Asta e ca și cum ai spune că Romania discriminează economic jud. Suceava, unul din cele mai sărace de la noi, doar ca să facă rău celor 1% ucraineni de acolo.

 

constiinta apartenentei la un Intreg... e din ce in ce mai firava

pai noi de luptam unii cu altii paici, in tara, domnule Peiu,
ar fi chiar culmea sa le purtam grija celor despre care vorbiti.
eventual am putea sa ne luptam si cu ei, asta da!

pe de alta parte, primul pas e dobindirea cetateniei. printre alegerile lor ar trebui sa se regaseasca si 'hai in Romania', iar tara ar trebui sa i sprijine pe acestia.
deci...hai sa trecem de pasul asta.

constiinta apartenentei la un Intreg se hraneste!, n-o hranesti, moare!
in Ro, citeodata, am impresia ca e chiar mai adinca treaba, se catalizeaza subnutritia.

 

Guvernele Romaniei dovedesc o indolenta revoltatoare fata de romani!

Se incepuse o politica de sprijinire a romanilor din Valea Timocului,abandonata total de PSD!
In conditiile in care romanii din jurul frontierelor actuale,cu exceptia Republicii Moldova care intr'o zi se va uni in mod natural cu tara mama,traiesc in coditii mizerabile si sunt supusi unor procese agresive de deznationalizare,iar Romania "importa"mii de asiatici pentru a suplini lipsa de forta de munca,de ce nu este incurajata repatrierea romanilor respectivi si integrarea lor in natiunea careia apartin?
Amintesc actiunile similare ale guvernelor romanesti antebelice care au repatriat zeci de mii de aromani din Balcani,proces care s-a dovedit a fi un succes remarcabil?
Bineinteles,acest lucru presupune politicieni cutivati,cunoscatori ai istoriei romanilor si realitatilor in care traiesc peste frontiere si mai ales,un patriotism adevarat nu de parada!Teo

 

Poate, intr-o 100 de ani, o conjunctura intarnationala favorabila

ne-ar putea aduce inapoi teritoriile romanesti pierdute de politicienii romani, poate, dar ca sa speram la acest lucru, trebuie sa nu uitam. Sa nu uitam ca sunt mii de romani in afara granitelor tarii, ca suntem una dintre cele mai mai natiuni europene, ca am fost aici, cand altii abia se dadeau jos de pe caii stepei, ca limba noastra este una dintre cele mai bogate si mai frumoase limbi din lume, ca povestile, legenedele, doinele noatre nu au egal in lume. Nu poti face parte din natiunea romana, fara sa-ti iubesti mosii si stramosii, fratii, verii, pe toti cei de-o limba si de-un neam cu tine. Unirea o face poporul, politicienii doar o consfintesc. Badea Cartan pastra sporitul Unirii viu mergand pe jos sute de km si carand in traista o carte, doua, noi avem tehnologie, suntem oamenii sec. XXI si nu suntem in stare sa da dam nici macar niste abecedare copiilor din de la Nord de Tisa, de ex.

 

toate tarile slave sint sovine

nu toate tarile sovine sint slave :)

nu prea avem ce face...
guvernul ucrainean ar face un scandal mostruos numai
pentru citeva carti in romana sau ceva bani dati
alor nostri...

sint la fel de rai si dusmanosi ca rusii,de multe ori
chiar mai salbatici decit agresorii lor.

intr-o zi,vom reusi sa intregim tara distrugindu-ne
dusmanii seculari,slavi+unguri.

 

Cernauti a fost granita cu ucrainienii

care in perioada razboiului si-au aratat adevaratul caracter fascist, depasindui chiar pe hitleristi!
In anul 1939 rusii au inceput mutatiile de populatie, romanii catre Siberia rusii in Basarabia, chiar in locuintelor celor ce au fost luati cu forta si deportati.
Asa de cizmar cum a fost Ceausescu a adus Romania pe plan politic international ca o tara apreciata de marile puteri occidentale. Ce avem azi o tara de emigranti nepolitici, cetateni prefera sa paraseasca locul natal, in loc sa lupte pentru o curatenie totala a tarii de acei ticalosi ce o destrama. Suntem cea mai lasa natie din Europa!

"Si ei sunt ai nostri. Si ei au nevoie de Romania"

Atunci sa vina in Romania si sa ceara azil politic pentru ca il vor primi. Este valabil si pentru romanii din republica Moldova

 

Dureros si revoltator draga valll, este exact ce se intampla cu ro

din RO demo condusa de liberali, ma rog nu mai conteaza ca au format useleu cu pesedistii comunisti ireformabili la maxim.
Ca sa coboram cu picioarele pe pamant fara sa acuzam iluzii, hai sa patrundem universul romanului care munceste si mai si produce VALOARE in RO actula, dupa care mai discutam real, nu doar presupunem logic ca.. sau cum..
Ce parere ai ? Te incumeti la un dialog real, sau dai cu batu deontologist fara implicare logica si constructiva ?

 

domnule

ziarist Peiu ! spunetim-mi de ce toti moldovenii care au primit pasaport romanesc si au putut emigra spre Germania nu se considera romani ci mai degraba rusi si prefera si acasa la copii lor , televiziune si cultura rusa ! Va rog sa-mi explicati acest fenomen care pe mine ca roman ma deranjeaza enorm ! traian basescu a dat cetatenia unor oameni care urasc poporul roman ! de la romani nu vor sa aiba nimic decat pasaportul cre-i face cetateni europeni de provenienta moldavo rusa ! Daca au fost in asemenea masa dezmosteniti de ce au o asemenea atitudine anti romeasca ?

 

domnule

ziarist Peiu ! spunetim-mi de ce toti moldovenii care au primit pasaport romanesc si au putut emigra spre Germania nu se considera romani ci mai degraba rusi si prefera si acasa la copii lor , televiziune si cultura rusa ! Va rog sa-mi explicati acest fenomen care pe mine ca roman ma deranjeaza enorm ! traian basescu a dat cetatenia unor oameni care urasc poporul roman ! de la romani nu vor sa aiba nimic decat pasaportul care-i face cetateni europeni de provenienta moldavo rusa ! Daca au fost in asemenea masa dezmosteniti de ce au o asemenea atitudine anti romaneasca ?

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor