Student roman in China - Calin si caligrafia chineza, arta pe care putini occidentali o cunosc

Marti, 19 Februarie 2013, ora 08:22
6362 citiri
Student roman in China - Calin si caligrafia chineza, arta pe care putini occidentali o cunosc

Tot mai multi tineri romani aleg calea strainatatii atunci cand vine vorba de facultate. Fiind atrasi de fascinatia Occidentului, majoritatea opteaza pentru Universitati de prestigiu din Vest.

Nu este insa si cazul lui Calin Ciprian Andrei, doctorand cu bursa guvernamentala chineza la "China Academy of Art", la departamentul de caligrafie. Calin a fost desemnat "Studentul roman al anului de pe alte continente", in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate, la inceputul acestui an, la cea de-a patra editie a evenimentului prin care Romania isi premiaza studentii de peste hotare.

Tanarul nu este pentru prima oara cand ajunge in China cu bursa. In anul 2005, cand abia terminase primul an de facultate la sectia de grafica a Universitatatii Nationale de Arte din Bucuresti, a castigat o bursa "de acord bilateral" de doi ani in China.

Daca nu ar fi desenat, ar fi cantat sau ar fi facut o alta forma de arta

In familia lui Calin, mai multe persoane au cochetat cu pictura, astfel ca si el a fost incurajat de mic sa deseneze, aceasta fiind principala sa ocupatie in afara scolii. Tanarul crede ca daca nu ar fi fost incurajat sa deseneze, probabil ar fi facut muzica sau "altceva legat de arta".

"Parintii si bunicii mei aveau biblioteci stufoase, asa ca, fiind destul de introvertit in copilarie, imi facea placere sa petrec mult timp rasfoind fel de fel de carti, preferatele mele fiind albumele de arta din biblioteca parintilor, sa explorez colectia de discuri de vinil si casete cu muzica pe care ai mei rareori le ascultau. In gimnaziu, a fost si perioada in care am descoperit interesul pentru cultura chineza, citind carti si stand la taclale cu un coleg de-al meu, pasionat de arte martiale", si-a inceput Calin povestea.

Desi era din provincie, a ales sa vina la Bucuresti pentru a studia grafica la Liceul Nicolae Tonitza. Calin povesteste ca era genul de elev care "ramanea in atelier dupa ore". "Desenam foarte mult si era o obisnuinta ca dupa ce veneam de la scoala sa fac asta toata dupa-amiaza si seara pana tarziu. O faceam cu mare pasiune si pentru ca nu eram foarte sociabil era si o cale de a ma refugia, de a ma simti mai in largul meu", si-a descris tanarul anii de liceu.

Dupa liceu, a intrat la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, la sectia grafica. Dupa primul an de studentie, a aplicat "fara nicio asteptare" pentru o bursa in China, la indemnul unui student la limbi straine, care castigase aceasta oportunitate. Si-a depus dosarul pentru bursa si, spre surprinderea sa, a fost acceptat.

"Bursa era pentru doi ani (...). Dupa acesti doi ani a trebuit sa revin in Romania pentru terminarea facultatii, obligatie pe care o aveam din contractul de bursa, insa am luat decizia de a face tot ce imi sta in putinta sa ma reintorc in China pentru un masterat sau doctorat", a povestit Calin.

A plecat sa studieze gravura traditionala chineza, dar a ajuns sa studieze caligrafie

In primul an petrecut in China, Calin a studiat limba chineza, la fel ca toti studentii care aplica pentru o bursa de acord bilateral, indiferent de domeniul de studiu. Al doilea an este destinat studiului de specialitate, care trebuia sa fie, in cazul lui Calin, gravura traditionala chineza. Calin a povestit, pentru Ziare.com, cum a ajuns sa studieze caligrafie.

"Pe la jumatatea primului an am descoperit ca foarte aproape de clasa unde aveam cursurile de chineza era o clasa unde se facea caligrafie. Am intrat, am vazut ca era ceva cu totul si cu totul diferit fata de vaga idee pe care o aveam despre disciplina asta, apoi la insistentele mele, profesoara de limba chineza a invitat un profesor de caligrafie care ne-a facut un mic curs de introducere in aceasta disciplina. Am fost cu totul fermecat si am decis brusc sa imi schimb specializarea de la gravura la caligrafie", a povestit Calin, adaugand ca aceasta a fost "una dintre cele mai bune decizii" pe care le-a luat vreodata.

Un concurs international de limba chineza, calea sa de a pastra legatura cu China

Dupa ce s-a intors in Romania pentru a termina facultatea inceputa aici, si-a propus sa continue sa studieze limba chineza si caligrafia pe cont propriu, cu ajutorul cartilor pe care si le-a adus din China, ca sa nu uite tot ce invatase in cei doi ani petrecuti acolo.

Astfel, nu numai ca a perfectionat de unul singur ceea ce a invatat in strainatate, dar a si pastrat legatura cu China, reprezentand Romania acolo, in 2008 si in 2009, la concursul international de limba chineza "Puntea limbii chineze".

A participat la concurs la indemnul unei cunostinte pe care o avea la ambasada Chinei, o persoana care a venit in vizita la facultatea sa din Romania si a ramas placut surprinsa sa vada ca acesta vorbeste chineza. Initial, voia sa refuze, deoarece credea ca un artist nu are ce cauta la un concurs de limbi straine.

"Prima data am refuzat politicos, gandindu-ma ca un student de la arte nu se poate compara cu cei de la limbi straine, de la sectia de chineza, de unde veneau toti cei care participau la acest concurs. La insistentele dumnealui, am decis sa particip si am inceput sa ma pregatesc cu aproximativ doua luni in avans, planul meu fiind de a nu ma face de rusine, nicidecum de a obtine un premiu. Erau trei probe: una de discurs (cea mai importanta si mai dificila), una de cunostinte de cultura chineza si o proba artistica", a povestit Calin despre prima sa participare la concursul de limba chineza, in anul 2008.

Cu toate ca nu a reusit sa obtina niciun premiu in 2008, a revenit in 2009 in China, ceva mai pregatit la limba chineza, cand desi a ratat unul din marile premii ale concursului, a reusit sa obtina "Premiul pentru creativitate exceptionala".

Cea de-a doua plecare din Romania. Doctoratul in China

Pe vremea cand era in ultimul an de masterat din Romania, in 2010, a inceput sa-si pregateasca dosarul pentru a aplica pentru o bursa guvernamentala, lucru pe care l-a si reusit, ajungand din nou in China, de data aceasta pentru un doctorat. Acum tema sa de cercetare este legata de inceputurile scrierii chineze si, implicit, de inceputurile caligrafiei.

"Scrierea chineza este unica in lume, in primul rand pentru ca de la inceputuri si pana in zilele noastre, si-a pastrat aproape intacta calitatea 'ideografica'. Insa si mai interesanta este latura artistica a caracterelor chinezesti, care a existat din cele mai vechi timpuri. Pe mine ma preocupa chiar aceasta latura artistica, ce face ca "arta scrierii", mai degraba decat 'caligrafia' (pentru ca este mai mult decit un mestesug), sa se nasca odata cu scrierea insasi.

Exista, inca din faza cea mai timpurie a scrierii chineze, pe langa evidentul caracter functional al semnelor, si o preocupare la fel de evidenta de ordin estetic, care, datorita structurii semnelor si a mecanismului de formare a lor, s-a transformat intr-o disciplina aparte, sofisticata, foarte deosebita de ceea ce in alte culturi era numit 'caligrafie'", si-a descris tanarul activitatea.

Calin vorbeste cu drag, dar si cu modestie despre ceea ce face. Spune ca este abia la inceputul cercetarii si ca, desi solicitanta, munca sa este una captivanta si aproape necunoscuta occidentalilor.

"Desi este o componenta cheie a culturii chineze, occidentalii au ignorat-o multa vreme, incluzand-o la categoria de 'arte decorative', impreuna cu alte forme de caligrafie specifice altor culturi. Teoria ei bogata si complexa a fost prea rar subiectul unui studiu de specialitate in Occident", a explicat Calin.

"A fi artist este ca si cum ai fi saman"

Calin nu isi imagineaza ca ar fi putut face altceva in viata decat arta. Asta deoarece, crede el, "fi un artist este ca si cum ai fi un saman".

"Este un fel de chemare, esti sortit de cand te nasti sa faci parte din tagma asta. Trebuie sa 'mori' ca simplu om si sa te 'renasti' ca artist, trebuie sa 'devii' artist. Asta nu se intampla neaparat in copilarie sau in tinerete si unora nu li se intampla deloc pentru ca isi refuza aceasta chemare, sau sunt fortati sa aleaga alte cai in viata. Insa daca te impotrivesti, nu ajungi decat la nefericire sau neimplinire. Este un fel de a trai, mai mult decat o meserie si simti ca nu tu controlezi aceasta conditie ci parca ea pune stapinire pe tine", crede Calin despre arta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#student roman China caligrafie, #student roman China Academy of Art, #studii caligrafie chineza, #studenti romani strainatate, #Calin Ciprian Andrei China , #romani strainatate