Numarul medicilor romani care au ales sa profeseze in strainatate a crescut alarmant in ultimii trei ani, lucru semnalat si de presa de peste hotare.
Astfel, daca in 2011 Romania avea 21.400 de medici, in noiembrie 2013 numarul acestora a ajuns la 14.400, relateaza The Guardian, citandu-l pe Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Sistemul romanesc de sanatate se confrunta cu o situatie alarmanta, avand in vedere ca mii de profesionisti din medicina aleg sa lucreze in tari europene precum Marea Britanie.
Ramanem fara medici! 15.000 ne-au spus "Adio" - unde s-au dus cei mai multi
Cu toate ca opinia publica din Marea Britanie si-a concentrat dezbaterile din ultimul an pe problema cersetorilor, a rromilor si a romanilor care vor sa profite de ajutoarele sociale din Regat, Astarastoae atrage atentia asupra unei probleme mult mai mari: migratia masiva a medicilor specialisti catre aceasta tara.
Spusele lui Astarastoae sunt confirmate si de statisticile britanicilor, care arata ca 26% dintre medicii din sistemul de sanatate din Marea Britanie sunt cetateni straini. Aceleasi statistici arata ca 2.140 de doctori cu studiile facute in Romania lucreaza in prezent in Marea Britanie.
Astfel, numarul medicilor romani din aceasta tara ajunge sa fie mult mai mare decat cel al doctorilor ce provin din Australia, Polonia sau Spania.
Tara mare, specialisti putini
"In Romania, tara ce numara o populatie de 19 milioane de locuitori, exista doar 48 de medici specializati in radioterapie, in pofida ratei ridicate a cazurilor de cancer in randul romanilor. Avem o populatie imbatranita, insa doar 54 de doctori specializati in geriatrie.
La nivelul intregii tari exista doar 624 de doctori in sectiile de terapie intensiva, desi numarul lor ar trebui sa fie de 1.800. Totodata, avem doar 70 de specialisti in medicina cardiovasculara", atrage atentia Vasile Astarastoae.
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, confirma existenta acestei situatii. "Medicii si asistentele din statele din estul Europei, inclusiv din Romania, aleg sa lucreze in alte state membre ale Uniunii pentru a avea parte de asigurari sociale mai bune si de un mediu de lucru mai bun", le-a spus Campeanu jurnalistilor straini.
Astarastoaie: Medicii romani care lucreaza in strainatate au costat Romania sute de milioane de euro
Aceasta a laudat, totodata, meritele Guvernului de la Bucuresti, sustinand ca se incearca remedierea situatiei si ca un prim pas in acest sens a fost deja facut prin cresterea indemnizatiilor medicilor rezidenti.
La randul sau, Astarastoae a spus ca Romania cheltuieste miliarde de euro pentru pregatirea medicilor specialisti si ca ii pierde in momentul in care acestia aleg sa lucreze in Marea Britanie, Germania si Franta, unde pot castiga de pana la 30 de ori mai mult.
Jurnalistii straini amintesc si de greva medicilor romani, care au iesit in strada la sfarsitul anului trecut pentru a cere alocarea unui procent mai mare din PIB pentru sistemul sanitar.
Cand un medic rezident... Vezi tot